ΡΟΗ 24/7:

Προς επίλυση θεσμικά και οικονομικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης (ΒΙΝΤΕΟ)

245544015 4388806781156727 4051218531705400843 n

Δεσμεύσεις Βορίδη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Τη δέσμευση ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι το τέλος του έτους και το 2022, η κυβέρνηση θα δώσει λύσεις σε μία σειρά θεσμικά και οικονομικά ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, κατά την ομιλία του στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, που διεξάγεται στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" της ΔΕΘ.

Στο πλαίσιο τις πολυεπίπεδης διακυβέρνησης που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Βορίδης είπε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις για τις αρμοδιότητες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, τις σχέσεις τους με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και την εποπτεία τους, τη δημοτική αστυνομία και τη στελέχωση της.

Με νόμο θα καταργηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για τους αιρετούς, δεν θα υπάρξει αύξηση του αντιμισθίου τους αν δεν δοθούν πρώτα αυξήσεις στους εργαζόμενους, αλλά θα ενισχυθούν μία σειρά δαπανών που βαραίνουν τους δημάρχους, ώστε να κάνουν καλύτερα το έργο τους.

Για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, είπε ότι ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι μία τεράστια πρόκληση και σύμφωνα με μελέτες σε 10 χρόνια το 80% των σημερινών θέσεων εργασίας δεν θα υπάρχουν.

Σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις τοπικής αυτοδιοίκησης, είπε ότι το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" εξελίσσεται στο μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα υποδομών της τοπικής αυτοδιοίκησης και παρατήρησε πώς ενώ στο παρελθόν δεν υπήρχαν κονδύλια σήμερα υπάρχουν και το θέμα είναι να βρεθούν ο τρόπος και τα εργαλεία για να αξιοποιηθούν.

Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε να υπάρξει μία καθαρή πολιτική συμφωνία στο ζήτημα της αξιοποίησης αυτών των κονδυλίων, ώστε να πάνε εκεί που πρέπει και για αυτό θα χρειαστεί σκληρή δουλειά και ίσως να λυθούν και δύσκολες αποφάσεις που θα πρέπει να εξηγήσουν στους ανθρώπους.

Σχετικά με το θέμα της στελέχωσης, είπε πως από το 2019 που ανέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο είχαν γίνει 8.562 προσλήψεις και υπήρξαν 5.311 αποχωρήσεις. Για το 2022 υπάρχουν εγκρίσεις για 397 προσλήψεις.

Ο κ. Βορίδης διαβεβαίωσε σχετικά με τις καθυστερήσεις στις προσλήψεις, ότι μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο θα είναι στις θέσεις τους οι 636 που εκκρεμούν από το 2020 και οι 555 που εκκρεμούν από το 2021.

Ως προς την εφαρμογή του συστήματος κινητικότητας, είπε ότι σε ένα σύνολο περίπου 80.000 εργαζομένων, οι απώλειες υπήρχαν μόνο 255. Υπήρξαν 12-13 δήμοι που έχασαν 10 άτομα και 13 δήμοι που πήραν 11 άτομα. Ο στόχος είναι δημιουργία ενός έξυπνου συστήματος κινητικότητας, είπε ο υπουργός και αναφέρθηκε στις παρεκκλίσεις από το σύστημα κινητικότητας, λέγοντας πως κάποιες της κατήργησε ήδη η σημερινή κυβέρνηση κι άλλες θα καταργηθούν το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Βορίδης μίλησε για το μέχρι τώρα νομοθετικό έργο της κυβέρνησης στον τομέα της αυτοδιοίκησης, λέγοντας ότι έχει περάσει 7 νόμους μέσα σε διάστημα 8 μηνών.

Τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων ξεκαθαρίζοντας όμως όταν λέει η μεταρρύθμιση εννοεί «μεταρρύθμιση μετρημένη, μελετημένη, σοβαρή, ώριμη, συγκροτημένη, λειτουργική».

Ο κ. Βορίδης έστρεψε τα πυρά του στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και για το θέμα της απλής αναλογικής στις εκλογές της αυτοδιοίκησης και είπε χαρακτηριστικά: «Μεταρρύθμιση ήταν και η απλή αναλογική και τα απόνερα της τα μαζεύουμε κάθε μέρα. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που εισηγήθηκε και ως κυβέρνηση ψήφισε το νόμο για την απλή αναλογική, έχοντας δει τα αποτελέσματα μιας καταστροφικής λειτουργίας, εξακολουθεί να μην έχει, δημοσίως τουλάχιστον, αναθεωρήσει την άποψή του. Εδώ δεν είναι πια μία εκτίμηση, μία σκέψη είναι μία βιωμένη πραγματικότητα. Και αν δεν κάναμε τις σχεδόν μηνιαίες παρεμβάσεις, οι δήμοι δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καθόλου».

Όσο για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγονται οι δήμαρχοι το με 50% και όχι με το 43% παρατήρησε: «Η κυβέρνηση της Ελλάδος και ο νυν πρωθυπουργός είναι νομιμοποιημένοι δημοκρατικά και δεν το αμφισβητεί κανένας με κάτι λιγότερο από 40%, δεν κατάλαβα γιατί οι δήμαρχοι δεν είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένοι με το 43%;».

«Για μας οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αιρετοί άρχοντες του τόπου τους, τους τιμούμε και τους σεβόμαστε, ποτέ δεν θα τους πούμε βλαχοδημάρχους, ποτέ δεν θα δημιουργήσουμε οποιαδήποτε αιμάτωση στη σχέση μας μαζί τους», δήλωσε ο κ. Βορίδης και απευθυνόμενος στους συνέδρους υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι μετά από μία σημαντική περίοδο διάρρηξης των σχέσεων των αιρετών και του κράτους, έχει αποκαταστήσει αυτή τη σχέση. Το έχει αποδείξει, το αποδεικνύει κάθε μέρα, το αποδεικνύει εβδομάδα-εβδομάδα, το αποδεικνύει μήνα το μήνα. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες δείχνοντας την εμπιστοσύνη μας σε εσάς, τους εκλεγμένους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, μένουμε κοντά σας για όλα τα ζητήματα τα οποία έχουμε ανοίξει και για τα οποία δρομολογούμε την επίλυση τους».

Ο υπουργός υιοθέτησε ορισμένες προτάσεις της ΚΕΔΕ, για άλλες, είπε ότι θα τις συζητήσουν και δεσμεύτηκε ότι ο διάλογος μαζί της θα είναι συνεχής και ουσιαστικός. 

επιστροφή στην κορυφή