ΡΟΗ 24/7:

Μετωπική Τσίπρα με Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ

tsipras disebloom.2

Μια πολύ σκληρη παρτίδα πόκερ παίχτηκε σήμερα ανάμεσα στην Ελληνική κυβέρνηση από τη μία και τους Ντάισελμπλουμ-Σόιμπλε από την άλλη. Οι δύο πλευρές εκτόξευσαν τελεσίγραφα.

 

Τα έσπασαν στο Μέγαρο Μαξίμου

Σκληρή είναι η στάση που τηρεί, όπως αναμενόταν, ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στις πρώτες επαφές του με την ελληνική κυβέρνηση.

Στη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού έσπασαν τον πάγο ανταλλάσσοντας δυο κουβέντες για τον καιρό, και οι δύο πλευρές φανέρωσαν τη ρήξη που ξεκίνησε στις συζητήσεις των δύο πλευρών που μόλις άνοιξαν. Ακολουθεί ένα τμήμα του διαλόγου που είχαν Ντάισελμπλουμ-Τσίπρας:

Τσίπρας: Τέσσερα χρόνια τώρα η Ελλάδα εφαρμόζει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα που έκανε τον λαό μας να υποφέρει άδικα.
Ντάισελμπλουμ: Δεν έχω την ίδια άποψη.
Τσίπρας: Τότε δείτε τους αριθμούς. Χρέος 180% του ΑΕΠ από 124%, 1,5 εκατ. άνεργοι, 2,5 εκατ. φτωχοί.
Ντάισελμπλουμ: Θα ζητήσετε παράταση του προγράμματος;
Τσίπρας: Το πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Δεν έχω το δικαίωμα να την αγνοήσω. Κανείς δεν το έχει. Θεμελιώδης αρχή της Ενωμένης Ευρώπης είναι ο σεβασμός στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.

Τελεσίγραφο Σόιμπλε στον Αλέξη Τσίπρα

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Τσίπρα-Ντάισελμπλουμ τελεσίγραφο έστειλε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην ελληνική κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι κάθε συζήτηση για κούρεμα του χρέους ή για διάσκεψη για το χρέος είναι εξωπραγματική.

«Το ελληνικό πρόγραμμα λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και η αποστολή της Τρόικα είναι η επόμενη αξιολόγηση. Είμαστε πρόθυμοι για συνεργασία με την Ελλάδα, αλλά παράταση του προγράμματος θα δοθεί μόνο με καθαρή δέσμευση της κυβέρνησης για υλοποίηση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και για μεταρρυθμίσεις. Ελληνικό αίτημα για παράταση του προγράμματος δεν έχει τεθεί από την πλευρά της Ελλάδας. Οποιαδήποτε συζήτηση για κούρεμα του χρέους ή διάσκεψη για το χρέος είναι εξωπραγματική» ήταν η δήλωση-φωτιά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Η γενναιοδωρία της Γερμανίας έφτασε στα απόλυτα όριά της με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, φράση που παραπέμπει σε τελεσίγραφο Σόιμπλε προς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

«Οι συμφωνίες έχουν νόημα μόνο όταν μπορεί κάποιος να βασιστεί σε αυτές», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται αλληλεγγύη στην Ευρώπη, αλλά και η Γερμανία και η ΕΕ «δεν εκβιάζονται», είπε.

Όπως είπε στη συνέχεια, η ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει επιπρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα, αν και η χώρα «δεν έχει ζητήσει παράταση του προγράμματος».

Η απάντηση του Μαξίμου: Η διαπραγμάτευση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και τη Γερμανία, αλλά όλη την Ευρώπη

Με το δικό του τελεσίγραφο φαίνεται πως απαντάει ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι ο ελληνικός λαός μίλησε και επέλεξε την κυβέρνησή του. Ειδικότερα, το σχόλιο της κυβέρνησης στο τελεσίγραφο του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας είναι: «Είναι γνωστές οι απόψεις του Σόιμπλε και του επιτελείου του. Πλέον έχει γίνει γνωστή και η ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Η πραγματική διαπραγμάτευση έχει αρχίσει και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά την ΕΕ στο σύνολό της».

 

iefimerida.gr

επιστροφή στην κορυφή