ΡΟΗ 24/7:

Πορτογαλία-Ισπανία: Δεν θα ακολουθήσουμε την Ελλάδα αν έρθει σε ρήξη με την ΕΕ

ImageHandler.ashx

Οι δύο χώρες απορρίπτουν τα σενάρια για μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος


Μηνύματα σε πολύ αυστηρό τόνο έστειλαν στην νέα ελληνική κυβέρνηση δύο από τις «χώρες του ευρωπαϊκού Νότου», Πορτογαλία και Ισπανία, καλώντας τη χώρα μας να ξεχάσει κάθε πιθανότητα για μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, καθώς και να μην έλθει σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσους Κοέλιου, μιλώντας στο Κοινοβούλιο χώρας δήλωσε κατηγορηματικά πως η Πορτογαλία δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε ένα ευρωπαϊκό συνέδριο για αναδιάρθρωση των χρεών.

«Η Πορτογαλία, η Ιρλανδία αλλά και η Ισπανία εφάρμοσαν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και συνεχίζουν να το πράττουν. Δεν υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουμε τρόμο σε επενδυτές με ένα συνέδριο που θα ασχοληθεί με διαγραφή χρέους στην Ε.Ε. Μπορεί να έχουμε υψηλό χρέος, αλλά είναι βιώσιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοέλιου.

Την ίδια στιγμή ο Αλβάρο Ναδάλ, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Ισπανία, μιλώντας σε ραδιόφωνο της Μαδρίτης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει οποιαδήποτε πολιτική επιθυμεί, αρκεί να μην έρθει σε ρήξη με την Ε.Ε.

«Αν η Ελλάδα δεν προκαλέσει την Ε.Ε. δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Αν την προκαλέσει θα υπάρξουν προβλήματα και μάλιστα σε κάθε μέτωπο», είπε.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Ινίγκο Φερνάντες Ντε Μέσα, σε συνέντευξή του στο δίκτυο Europa Press κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει σύντομα με την τρόικα σε ένα «αξιόπιστο και ισχυρό πρόγραμμα» με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο κ. Ντε Μέσα υπενθύμισε πως η Ισπανία υπήρξε εξαιρετικά γενναιόδωρη προς την Ελλάδα, παρέχοντας της πιστώσεις 26 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζουν στο ισπανικό κράτος τα επιδόματα ανεργία για έναν ολόκληροι χρόνο.

 

protothema.gr

επιστροφή στην κορυφή