ΡΟΗ 24/7:

Μείωση 50% του ελληνικού χρέους στα χέρια ΕΕ και ΔΝΤ προτείνει στέλεχος της Lazard

lazard

Η γαλλοαμερικανική τράπεζα είχε δώσει συμβουλές στην κυβέρνηση και για την αναδιάρθρωση του 2012


Την άποψη ότι το ελληνικό χρέος που διακρατείται από δημόσιους φορείς «είναι όχι μόνο απαραίτητο αλλά και εφικτό» να μειωθεί κατά 50% διατύπωσε ο Ματιέ Πιγκάς, ανώτατο στέλεχος της τράπεζας Lazard, η οποία παρείχε συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους της ως το 2012.

«Αυτή η αναδιάρθρωση είναι απολύτως απαραίτητη. Δεν είναι μόνον απαραίτητη, αλλά είναι επίσης εφικτή», είπε ο Πιγκάς σε μια δήλωσή του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό BFM Business, και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα έχει γίνει εργαστήριο για αυτό στο οποίο μπορεί να μετατραπεί όλη η Ευρώπη αύριο».

Η γαλλοαμερικανική τράπεζα σήμερα διαδρματίζει ρόλο συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το 2012, με το PSI, είχε αναδιαρθρωθεί το χρέος που διακρατούσαν πιστωτές του ιδιωτικού τομέα και όχι εκείνο που βρισκόταν στα χαρτοφυλάκια της ΕΕ και του ΔΝΤ, υπενθύμισε ο Πιγκάς: «από τα 320 δισ. ευρώ και κάτι του (σ.σ. σημερινού) χρέους, περίπου το 75% διακρατείται από τον επίσημο τομέα. Η αναδιάρθρωση πρέπει να αφορά αυτό το τμήμα του δημόσιου χρέους», δηλαδή περίπου τα 200 δισ. ευρώ.

«Έχουμε μια πανοπλία πιθανών λύσεων: την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, τη μείωση των επιτοκίων, και μια λύση ακόμη πιο ριζοσπαστική, η οποία αποκαλείται “κούρεμα” (σ.σ. ο Πιγκάς χρησιμοποίησε τον αγγλικό όρο, haircut, στη συνέντευξη), μια απομείωση του χρέους» εξήγησε.

«Πιστεύω ότι αν το χρέος αυτό μειωθεί κατά 50%», μειωθεί δηλαδή «κατά τα 100 δισεκατομμύρια από αυτά τα 200 δισεκατομμύρια, τούτο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει στον λεγόμενο αποδεκτό λόγο χρέους του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου στο 100% ως 120% του ΑΕΠ, από 170% σήμερα», διευκρίνισε ο Πιγκάς.

protothema.gr

επιστροφή στην κορυφή