xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Μεγαλειώδης η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη (φωτο)

parelth panoramiko

Συγκλόνισε ο πιλότος της ομάδας “Ζευς”

Με μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούου και του Υπουργού Αμύνης Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπου Πετρίδη, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, εκπροσώπων της πολιτικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς και αιρετών της αυτοδιοίκησης, αλλά και πλήθος Θεσσαλονικαίων.

parelth exedra

Η παρέλαση για την 81η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου διήρκησε 60 λεπτά και άνοιξε με τμήματα λαβάρων και ουλαμούς με στολές παραδοσιακών στολών από διάφορες περιόδους της ελληνικής ιστορίας και από διάφορες Περιφέρειες της χώρας.
Ακολούθησαν τα σώματα ασφαλείας σε σχηματισμούς από τις ομάδες ΔΙΑΣ, περιπολικά και πυροσβεστικά οχήματα και συνεχίστηκε με τα πεζοπόρα τμήματα του Στρατού Ξηράς, Αεροπορίας και Ναυτικού, καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής.

parel zeys2

Το συγκλονιστικό μήνυμα του πιλότου της Ομάδας “Ζευς”

Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου ήταν ο χαιρετισμός και το μήνυμα πιλότου της ομάδας “Ζευς”, του 37χρονου Επισμηναγού Χριστόδουλου Γιακουμή, ο οποίος έχει πάνω από 1.700 ώρες πτήσεις.

parel zeys

«Καλημέρα Έλληνες, χρόνια πολλά. Πέρασαν 81 χρόνια από τότε που η ελληνική ψυχή κοίταξε στα μάτια τον εχθρό και αντιστάθηκε, πάλεψε και τελικά νίκησε», είπε ο πιλότος αφού προηγουμένως πραγματοποίησε εντυπωσιακού ελιγμούς στον ουρανό της Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας με τα λόγια του Κωστή Παλαμά: «“Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα”. Χρόνια πολλά Ελλάδα, χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη, χρόνια πολλά Μακεδονία».

parel alex2

Μοναδικές εικόνες στον ουρανό

Παράλληλα με την παρέλαση στη Λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου, τον ηλιόλουστο ουρανό της πόλης "έσκιζαν" στρατιωτικά αεροπλάνα F-16 και ελικόπτερα τύπου Απάτσι και Χιούι, καθώς και το ιστορικό Spitfire MJ755, που πέταξε μαζί με ένα σύγχρονο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

parel alex3

Ωστόσο, την παράσταση έκλεψαν στο τέλος της παρέλασης οι δύο αλεξιπτωτιστές, που πραγματοποίησαν άλμα ελεύθερης πτώσης από ύψος 2.000 μ. και προσγειώθηκαν στη Λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου, μπροστά στην εξέδρα των επισήμων.

parelth1

parelth exedra sakel

parelth2

parelth3

parelthes ikaroi

parelthes lok

parelthes oyk

parelth F4

parelth apatsi

spik

parelthes shmaia

επιστροφή στην κορυφή