xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Επιμελητήριο Χαλκιδικής για τα νέα μέτρα: Συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για το λιανεμπόριο

moud agora logo

Μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων που θα ισχύσουν στην αγορά από 6 Νοεμβρίου

Για αθέμιτο ανταγωνισμό και στοχοποίηση του λιανεμπορίου κάνει λόγο το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, αντιδρώντας στα νέα μέτρα κατά της πανδημίας που εξήγγειλε χθες ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Υπενθυμίζετεται ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου η είσοδος των ανεμβολίαστων πολιτών σε εσωτερικούς χώρους θα γίνεται μόνο με rapid test ή PSR, εκτός από τα καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και εκκλησίες.
«Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και θα εφαρμοστούν από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, βάσει της νέας ΚΥΑ που θα δημοσιευτεί εντός των ημερών, βρίσκει την διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής αντίθετη, λόγω του λάθους μηνύματος που εκπέμπουν οι εξαιρέσεις που επιβάλλουν ως προς την εφαρμογή τους», αναφέρει το Επιμελητήριο σε επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, τον αν. Υπουργό Αναπτυξης, Νικόλαο Παπαθανάση και τον ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήριο Αναγνωστόπουλο, προσθέτοντας: «Είμαστε υπέρ της δημόσιας υγείας, ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση του ιού για την διασφάλιση του κοινού καλού. Δυστυχώς όμως πόσο μπορεί να παραμείνει κάποιος υγιής, όταν πέρα από την πανδημία συνεχίζει να βρίσκεται σε μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής δυσχέρειας, αντιμέτωπος με τον κοινωνικό διαχωρισμό και ουσιαστικά σε μια κρίση αξιών και χρεοκοπίας;».
Παράλληλα υπογραμμίζει ότι είναι ανεφάρμοστα: «Τα νέα μέτρα απευθύνονται στην μερίδα των συμπολιτών μας που παραμένουν ανεμβολίαστοι, προκειμένου να πειστούν για να εμβολιαστούν. Δυστυχώς όμως δεν πείθουν για να λύσουν το πρόβλημα και δεν θα είναι εφαρμόσιμα. Δεν μπορεί ο ιός να μεταδίδεται μόνο στα μικρά μαγαζιά του λιανεμπορίου και να μην μεταδίδεται σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες και να αφήνεται από την κυβέρνηση ανεξέλεγκτη η μετακίνηση των πολιτών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η είσοδος στα σούπερ μάρκετ», ενώ κάνει λόγο για στοχοποίηση του λιανεμπορίου: «Έχουμε ακούσει επανειλημμένα από επίσημα κυβερνητικά χείλη πάρα πολλές φορές, πως το λιανεμπόριο έχει συμβάλει στο ελάχιστο στην υγειονομική κρίση. Συνεπώς, απορούμε για ακόμα μια φορά, για την στοχοποίηση του λιανεμπορίου, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας και που από την αρχή της υγειονομικής κρίσης σηκώνει στην πλάτη του τεράστιο οικονομικό βάρος. Ειδικά αυτή την περίοδο, που λόγω των ενδιάμεσων εκπτώσεων και της προσμονής της εορταστικής περιόδου, είχε δημιουργηθεί η ελπίδα μιας "κανονικότητας", που θα επέτρεπε την αποπληρωμή κάποιων έστω συσσωρευμένων υποχρεώσεων».
Επίσης επισημαίνει ότι: «Τα νέα μέτρα επίσης στρεβλώνουν τους κανόνες της ισότιμης λειτουργίας του ανταγωνισμού, δεδομένου ότι την ώρα που στις επιχειρήσεις τίθενται νέοι περιορισμοί, αυτοί δεν προβλέπονται να εφαρμοστούν το ίδιο και για χώρους όπως τα super market ή οι λαϊκές αγορές. Χώροι στους οποίους πολλές φορές πωλούνται προϊόντα όπως αυτά στις εμπορικές επιχειρήσεις που καλούνται να λειτουργήσουν με νέο καθεστώς από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την εστίαση σε σύγκριση με τα καταστήματα που λειτουργούν με τη μορφή take away. Οδηγούμαστε δυστυχώς σε μια νέα μορφή lockdown χωρίς όμως οικονομικά υποστηρικτικά μέτρα για τις επιχειρήσεις. Τα μέτρα θα πρέπει να είναι οριζόντια και να εφαρμόζονται παντού, σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτου οικονομικού μεγέθους και σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες», σημειώνοντας τις απώλειες εσόδων των επιχειρήσεων: «Επιπρόσθετα τα νέα μέτρα θα επιφέρουν σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών αλλά και ταυτόχρονη αύξηση λειτουργικών εξόδων για τις μικρές ατομικές & οικογενειακές επιχειρήσεις -κυρίως- καθώς θα μειωθεί το πελατολόγιο που θα επισκέπτεται τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ενώ θα επιφορτισθούν και με την υποχρέωση ελέγχου των rapid test των εισερχόμενων πελατών. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και αυτοαπασχολούμενοι επιχειρηματίες που θα είναι δύσκολο για αυτούς και να πραγματοποιούν τον έλεγχο εισόδου πελατών τους και να τους εξυπηρετούν».
«Όλοι μας αναγνωρίζουμε ότι η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό που όλοι πρέπει να προστατέψουμε, όμως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, δημιουργούν την αίσθηση της αδικίας, ενώ τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι τεράστια και θα θέσουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων», καταλήγει το Επιμελητήριο.

 

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021 16:16
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2