ΡΟΗ 24/7:

Απ. Πάνας: Επίδομα θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και πέλετ

panas epidkaus

Υπουργικές Αποφάσεις ορίζουν το ύψος, τους δικαιούχους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία

Σε απάντηση της Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο Γραμματέας της Βουλής και Βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας, μαζί με συναδέλφους του Κινήματος Αλλαγής, σχετικά με την παροχή επιδόματος θέρμανσης για την προμήθεια καυσόξυλων, το Υπουργείο Οικονομικών αποσαφήνισε ότι είναι δυνατή η παροχή επιδόματος θέρμανσης και στους καταναλωτές καυσόξυλων και πέλετ.

Ειδικότερα, με την Α. 1275/2020 (Β΄ 5576) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού Οικονομικών,ορίστηκαν το ύψος του επιδόματος θέρμανσης, οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης αυτού για την χειμερινή περίοδο 2020/2021.

Σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 της ανωτέρω απόφασης, όπως ισχύει, χορηγείται επίδομα θέρμανσης σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Το επίδομα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης, για τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. : 3 : 1 : 4.

Ο κ. Πάνας δήλωσε σχετικά: «Με την Απάντησή του στην κοινοβουλευτική μου παρέμβαση ο Υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει την αναγκαιότητα παροχής επιδόματος, όχι μόνο στους καταναλωτές πετρελαίου αλλά και καυσόξυλων. Με την έγκαιρη και συνεχή άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, συνεχίζω να διεκδικώ και να πετυχαίνω, όσα είναι απαραίτητα για τους συμπολίτες μου».

 

επιστροφή στην κορυφή