xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Συνάντηση Κουφίδη - Βούλτεψη για την απασχόληση προσφύγων στη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων

kouf syn met

Ζητήθηκε από την Υφυπουργό οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να απασχοληθούν ως εργάτες γης στην καλλιέργεια και συγκομιδή αγροτικών προϊόντων

Με την Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, συναντήθηκε το πρωί της Τετάρτης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος καθώς και επιστολής -παρέμβασης της διοίκησης του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής προς την Υφυπουργό, αναφορικά με τη λειτουργία των Κέντρων Απασχόλησης Μεταναστών (Κ.Ε.Μ.), που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, για την ομαλή ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνίας μας.
Τόσο στην επιστολή που στάλθηκε προς την Υφυπουργό όσο και κατά την ιδία συνάντησή τους, ζητήθηκε στην λειτουργία των Κ.Ε.Μ. , - τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη συνεργασιών και δικτυώσεων για τη διασύνδεση των ωφελούμενων με υπηρεσίες και προγράμματα κοινωνικής ένταξης, καθώς και για ανάληψη δράσεων για την προώθηση της πρόσβασης των μεταναστών και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην αγορά εργασίας, αφού προηγουμένων λάβουν την κατάλληλα συμβουλευτική καθοδήγηση-, να συμπεριληφθούν και να ενταχθούν στα προγράμματα εκπαίδευσής τους και επιπλέον επιμορφωτικές ενότητες, που θα αφορούν την εκμάθηση και την απασχόληση των μεταναστών και των προσφύγων στον πρωτογενή τομέα, ως εργάτες γης, στην κτηνοτροφία, καθώς και στην εστίαση και στον τουρισμό.
Τονίστηκε ιδιαίτερα, ότι λόγο της πανδημίας του κορωνοϊού COVID – 19 κατά τα τελευταία δύο χρόνια, οι διαδικασίες για πρόσκληση μετακλητών εργατών γης από τρίτες χώρες για να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα στην περίοδο συγκομιδής της αγροτικής παραγωγής, προσέκρουαν σε διάφορα προβλήματα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην καταφέρουν να απασχολήσουν τον απαραίτητο αριθμό εργατών για να συλλέξουν έγκαιρα τη συγκομιδή τους.
Για αυτό ακριβώς το θέμα, ζητήθηκε από την Υφυπουργό να υπάρξει μέριμνα ώστε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες , αφού λάβουν την απαραίτητη εκπαίδευση και καθοδήγηση μέσω των ΚΕΜ , να απασχοληθούν ως εργάτες γης στην καλλιέργεια και συγκομιδή αγροτικών προϊόντων, όπως της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, των αμπελιών, των βερίκοκων, των πλέον δηλαδή αντιπροσωπευτικών αγροτικών προϊόντων του νομού μας. Με ανάλογη επίσης εκπαίδευση, πάλι μέσω των ΚΕΜ, να μπορέσουν να απασχοληθούν στην εστίαση, στον τουρισμό και στην κτηνοτροφία.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε μια πολύ φιλική ατμόσφαιρα, η Υφυπουργός κ. Βούλτεψη έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα όσα αναλυτικά της παρουσίασε ο κ. Κουφίδης, αναγνώρισε τη σπουδαιότητα του προβληματισμού που απασχολεί τη διοίκηση του Επιμελητηρίου και τους παραγωγούς της Χαλκιδικής και δεσμεύτηκε ότι στον επόμενο κύκλο των προγραμμάτων εκπαίδευσης των Κέντρων Απασχόλησης Μεταναστών (Κ.Ε.Μ.) που θα διοργανωθούν αρχές του 2022 με θέμα «Τουριστική Εκπαίδευση», θα ενταχθούν και θεματολογίες που θα αφορούν τον αγροτικό τομέα, την εστίαση και τον τουρισμό.
Ενώ ο κ. Κουφίδης τόνισε ότι η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής θα σταθεί αρωγός και συνοδοιπόρος στις προσπάθειες της ηγεσίας του Υπουργείου για την ένταξη νέων ειδικοτήτων στα προγράμματα εκπαίδευσης των προσφύγων και των αλλοδαπών.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2