ΡΟΗ 24/7:

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για το 2022

248385508 3088787744734954 4032426400089126357 n

Α. Τζιτζικώστας: "Ορθολογικός, ρεαλιστικός και ισοσκελισμένος, με απόλυτη υπευθυνότητα, διαφάνεια και αναπτυξιακή διάσταση"

Ορθολογικό, ρεαλιστικό και ισοσκελισμένο χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2022 ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, για την ψήφιση του προϋπολογισμού.

«Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2022, είναι υπεύθυνος, διαφανής, με απόλυτο σεβασμό στα χρήματα και στις ανάγκες των συμπολιτών μας. Είναι ένας ορθολογικός και ρεαλιστικός προϋπολογισμός, ισοσκελισμένος, που διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών μας και αποτυπώνει την αναπτυξιακή δυναμική της Κεντρικής Μακεδονίας. Ένας προϋπολογισμός ο οποίος ιεραρχεί τα έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα όλων των συμπολιτών μας. Ένας προϋπολογισμός χωρίς αποκλεισμούς, με σαφή προτεραιότητα: τον πολίτη και τον τόπο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι «δύο είναι οι σταθεροί άξονες πάνω στους οποίους κινούμαστε: Πρώτον, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού και δεύτερον την υλοποίηση μικρών, μεσαίων και μεγάλων έργων, που αφενός, βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών και αφετέρου δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία και τον τόπο μας. Άλλωστε αυτοί είναι οι στόχοι μας: Να μην αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας μόνο, κανέναν πίσω και ταυτόχρονα να συνεχίσουμε να χτίζουμε τη Μακεδονία του 2030, μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη».

Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2022 αξιολογήθηκε και εγκρίθηκε από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Επίσης, εγκρίθηκαν και ενσωματώθηκαν οι αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής, που εισηγούνται αντίστοιχα το Πρόγραμμα Προμηθειών για το έτος 2022 το Τεχνικό Πρόγραμμα, καθώς και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Επενδυτικών Δαπανών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2022. Επιπλέον, ο προϋπολογισμός, συντάχθηκε αφενός, με οικονομική ενοποίηση και διαχειριστική αυτοτέλεια των επτά Περιφερειακών Ενοτήτων και αφετέρου κατά φορέα και κωδικό εσόδων και εξόδων.

«Ο προϋπολογισμός για το 2022 είναι ισοσκελισμένος, δεν αφήνει εκκρεμότητες και βάρη στον οργανισμό της Περιφέρειας, δεν βάζει εμπόδια στην άσκηση του έργου μας, δεν περιορίζει τους ορίζοντές μας και το όραμά μας για ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους συμπολίτες μας», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε «κορυφαία διαδικασία» του Περιφερειακού Συμβουλίου τη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό και σημείωσε ότι «η ένταση και η διάρκεια της υγειονομικής κρίσης δεν αφήνει κανέναν και τίποτα ανεπηρέαστο στη χώρα. Ταυτόχρονα όμως, έχουμε καταστήσει σαφές ότι όπως μέχρι σήμερα δεν μας σταμάτησε η πανδημία, έτσι και τώρα και στο μέλλον θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά και μεθοδικά, πάντα με συνεννόηση και συνεργασία, με όλους τους θεσμούς και τους φορείς του τόπου μας. Και θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους, γιατί μαζί, με ενότητα και υπευθυνότητα, ενώσαμε τις δυνάμεις, ορθώνοντας ένα τοίχος απέναντι στην εξάπλωση της πανδημίας, περνώντας ένα ηχηρό μήνυμα πέρα από τα γεωγραφικά όρια της Μακεδονίας, σε ολόκληρη την Ελλάδα, ότι πάνω απ' όλα βάζουμε την προστασία της ζωής και της υγείας των συμπολιτών μας. Αποδείξαμε ότι οι Περιφέρειες, πέρα από ισχυρά αναχώματα στην κρίση, πέρα από φορείς σταθερότητας και αποτελεσματικότητας, είναι και φορείς που ανοίγουν δρόμους για την οικονομία, την κοινωνία και τη χώρα. Γι' αυτό και θα επαναλάβω ότι τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα, τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση».

Αναφερόμενος στα έργα της Περιφέρειας στη διάρκεια της πανδημίας, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε τα εξής:

-Στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας με 200 εκ. ευρώ, κάτι που θα επαναληφθεί το επόμενο διάστημα με νέο Πρόγραμμα «Διέξοδος».

-Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με 80 εκ. ευρώ και παράδοση κλινών ΜΕΘ και σύγχρονου εξοπλισμού σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας.

-Υλοποίηση των έργων βιώσιμων αστικών αναπλάσεων και πρασίνου, που αλλάζουν τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών σε στις γειτονιές, τις πόλεις, τους δήμους.

-Υλοποίηση συνολικά 8.514 μικρών, μεσαίων και μεγάλων έργων και δράσεων ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, σε όλους τους τομείς σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

«Ας σκεφτούμε λοιπόν, πόσα πολλά περισσότερα, μπορούμε να πετύχουμε με με πλήρη θεσμική θωράκιση και οικονομική ανεξαρτησία και με κάθετες, ξεκάθαρες αρμοδιότητες, με τους αντίστοιχους πόρους. Γιατί γνωρίζουμε καλύτερα τις ανάγκες και τα συγκριτικών πλεονεκτήματα των περιοχών μας. Γιατί οι Περιφέρειες μπορούν να γίνουν οι ατμομηχανές ανάπτυξης για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας. Γιατί ταυτόχρονα, θα εδραιώσουμε το αίσθημα φερεγγυότητας της ίδιας της Πολιτείας προς τους συμπολίτες μας, τις επιχειρήσεις και την αγορά», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, ευχαριστώντας την Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και Προγραμματισμού και Αναπληρώτρια Περιφερειάρχη, Αθηνά Αηδονά, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, όπως και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, που υπό αντίξοες συνθήκες κατόρθωσαν να συντάξουν έναν προϋπολογισμό με απόλυτη υπευθυνότητα, διαφάνεια, ρεαλισμό και προοπτική.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία του προϋπολογισμού της Περιφέρειας για το 2022, η κ. Αηδονά υπογράμμισε δυο ιδιαίτερα σημαντικές εγγραφές, που είναι ενταγμένες στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Η πρώτη είναι το επενδυτικό δάνειο ύψους 12,4 εκ. ευρώ που θα αξιοποιηθούν για τα απολύτως απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και η δεύτερη είναι το επενδυτικό δάνειο ύψους 16 εκ. ευρώ, που προορίζονται για την «Αστική Αναζωογόνηση».

Το σύνολο των εσόδων του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022 ανέρχεται σε 250 εκ. ευρώ και το σύνολο των εξόδων αυτού σε 403,8 εκ. ευρώ. Το λογιστικό έλλειμμα των 153,7 εκ. ευρώ καλύπτεται από το ταμειακό υπόλοιπο έτους 2021 που προβλέπεται να προκύψει από την εκτέλεση του προϋπολογισμού τρέχοντος έτους, όπως σημείωσε η Αντιπεριφερειάρχης.

«Καλούμαστε να εγκρίνουμε έναν προϋπολογισμό που καταρτίζεται σε περιβάλλον αβέβαιο. Με προκλήσεις, εμπόδια, κινδύνους που, πολλές φορές ξεπερνούν τις δικές μας αρμοδιότητες και ευθύνες. Παρόλα αυτά, ο προϋπολογισμός του 2022 αποτυπώνει την πολιτική, τις προτεραιότητες και το όραμα της διοίκησης του Απόστολου Τζιτζικώστα για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας», επισήμανε η κ. Αηδονά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Αντιπεριφερειάρχης:

-Οι προβλεπόμενες πιστώσεις έτους 2022 των έργων Π.Δ.Ε. που υλοποιούνται από την Περιφέρεια με υπόλογο διαχειριστή το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης εκτιμώνται στο ποσό των 101.173.000 ευρώ (από περίπου 70 εκ. ευρώ πέρσι).

-Συνολικά, σύμφωνα με την κατανομή των εξόδων για επενδύσεις και κεφαλαιουχικό εξοπλισμό προβλέπονται πιστώσεις ύψους 185.129.885 ευρώ.

-Τα έσοδα για τη μισθοδοσία προσωπικού ανέρχονται σε 46 εκ. ευρώ (από 45,5 πέρσι) με το συνολικό έξοδο να κυμαίνεται στα 54 εκ. ευρώ.

-Τα έξοδα για τη μεταφορά μαθητών ανέρχονται σε 27,7 εκ. ευρώ.

-Επιπλέον, ποσό 13,4 εκ. ευρώ προορίζεται για λειτουργικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για την καταβολή αντιμισθίας στα αιρετά όργανα.

-Οι συμψηφιστικές εγγραφές είναι αυξημένες κατά περίπου 5 εκ. ευρώ (από 22 εκ. ευρώ) σε σχέση με τις περσινές προβλέψεις.

-Οι πιστώσεις για έργα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό και είναι ιδιαίτερα αυξημένες, ξεπερνώντας τα 100 εκ. ευρώ. Είναι αποτέλεσμα της προόδου που σημειώνεται στα δρομολογημένα έργα αλλά και στη γενικότερα μεγαλύτερη κινητοποίηση του ΠΔΕ, κάτι που είναι αποτέλεσμα της ευνοϊκής συγκυρίας στην οικονομία της χώρας, με όλα τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που βρίσκονται πλέον στην φαρέτρα της κεντρικής διοίκησης.

-Η εγγραφή εξειδικευμένων εσόδων από Κ.Α.Π. για την κάλυψη επενδυτικών δαπανών και δαπανών βελτίωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του οδικού δικτύου προβλέπεται και για το 2022 στα 7 εκ. ευρώ. Η υποχρηματοδότηση στον τομέα της συντήρησης του οδικού δικτύου αρμοδιότητάς μας είναι ένας μόνιμος προβληματισμός. Παρόλα αυτά αυτή τη στιγμή «τρέχουν» συντηρήσεις οδικού δικτύου σε όλες τις Ενότητες.

-Αξιόλογη είναι και η αύξηση εσόδων από Ευρωπαϊκά Προγράμματα στα οποία συμμετέχει η Περιφέρεια από τις 146.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του 2021 σε περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ για το 2022, κάτι που δείχνει τον εξωστρεφή προσανατολισμό που έχουμε ως Περιφέρεια στις συνέργειες και συνεργασίες σε θέματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος με άλλες χώρες αλλά και την καλή δουλειά των υπηρεσιών μας.

-Στις λοιπές κατηγορίες (έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα, από τέλη και δικαιώματα κ.λπ.) υπάρχουν μικρές αυξομειώσεις για το 2022 σε σχέση με το 2021.

επιστροφή στην κορυφή