ΡΟΗ 24/7:

Τ. Θεοδωρικάκος: "Στο 80% ο εμβολιασμός των αστυνομικών"

theodorikakos ypoyrgeio prostasias 2 1111

Προχωρούν οι αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ.

Στην πορεία των εμβολιασμών στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ, στην επιβολή της υποχρεωτικότητας, στην τακτική της αντιπολίτευσης, στους ελέγχους τήρησης των μέτρων κατά του Covid-19 και στον εκσυγχρονισμό της αστυνομίας αναφέρθηκε την Τρίτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του.

«Δεν μπορεί να γίνεται αξιόπιστος δημόσιος διάλογος εάν δεν είναι σε γνώση των πολιτών, της κοινής γνώμης, των ανθρώπων που κατέχουν υπεύθυνες θέσεις τα πραγματικά δεδομένα. Το ποσοστό των αστυνομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει είναι 20% αυτή τη στιγμή» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος και συμπλήρωσε: «Τις τελευταίες 75 ημέρες έχει εμβολιαστεί το 9% των αστυνομικών. Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια πειθούς για να αρθούν παρεξηγήσεις, αμφιβολίες, προβληματισμοί γύρω από τα εμβόλια και την ανάγκη του εμβολιασμού αποδίδει και περιμένουμε να αυξηθεί περισσότερο αυτό το ποσοστό, το οποίο είναι πάνω από τον μέσο όρο της κοινωνίας. Είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο και η ΕΛ.ΑΣ κάνει καλά τη δουλειά της και οι πολίτες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς».

Όσον αφορά το θέμα της υποχρεωτικότητας, ο υπουργός είπε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην αστυνομία, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες για να γίνουν οι αντικαταστάσεις.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στους ελέγχους, σημειώνοντας ότι οι αστυνομικοί που τους διεξάγουν φορούν όλοι μάσκα και λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Είναι υποχρεωμένοι οι αστυνομικοί να κάνουν συχνά όπως προβλέπεται rapid test και στην πλειονότητά τους οι αστυνομικοί που διεξάγουν τους ελέγχους είναι πλήρως εμβολιασμένοι» δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι καθημερινά 8.000 αστυνομικοί βρίσκονται στον δρόμο για τους ελέγχους και η αστυνομία διεξάγει το 90% των ελέγχων που γίνονται σ’ όλη τη χώρα.

Σε ερώτηση για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας, απάντησε: «Όλη αυτή η συζήτηση δεν έχει γίνει για να προσφερθεί κάτι θετικό ως ιδέα, ως λύση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, και πιστεύω ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται μπροστά σ’ ένα τραγικό κενό στρατηγικής. Κινδυνολογεί και φοβίζει τον κόσμο, ακολουθώντας αντιφατικές πολιτικές και με ευκολία βάλλει ενάντια στην αστυνομία και τον Έλληνα αστυνομικό, με τον οποίο απ’ ό,τι φαίνεται θέλουν να έχουν μια σχέση κομματικής εκμετάλλευσης. Δεν πιστεύω ότι το θέμα προσφέρεται για μικροκομματική προπαγάνδα ενάντια στην Αστυνομία» επισήμανε.

Για τις αλλαγές που προωθούνται στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας, ο υπουργός ανέφερε πως «γίνονται πράξη με ταχύτατο ρυθμό. Όπως είχα ανακοινώσει, ενισχύθηκε το κέντρο επιχειρήσεων, το γνωστό "100", για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα των πολιτών. Προχωράμε μέσα στο 2022 τη διαδικασία προμήθειας καμερών, οι οποίες θα είναι στις στολές των ανδρών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ και στα περιπολικά της Αμέσου Δράσεως, ώστε να μην υπάρχει καμία περίπτωση να αδικηθεί ούτε πολίτης, ούτε αστυνομικός. Επίσης, ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα η εκπαίδευση του συνόλου των αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ και η αρχή θα γίνει με τους άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, προχωρά με ταχύτατο ρυθμό η ψηφιοποίηση μιας σειράς Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ, ώστε να απελευθερωθούν δυνάμεις και να βρεθούν πιο κοντά στους πολίτες. Ήδη έχει γίνει πράξη η αύξηση κατά 100 των νυχτερινών περιπολιών και περιπολικών από τις 22:00 έως τις 06:00.

«Μέχρι πριν από 25 ημέρες το βράδυ στην Αττική υπήρχαν 60 νυχτερινές περιπολίες, τώρα υπάρχουν 160. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διαφορά, η οποία φέρνει ασφάλεια και ηρεμία πολύ μεγαλύτερη το βράδυ, που ασφαλώς είναι ένα ζητούμενο για κάθε πολίτη για κάθε οικογένεια που θέλει να αισθάνεται απόλυτη ασφάλεια» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

επιστροφή στην κορυφή