ΡΟΗ 24/7:

Χειμώνας και λαχανικά!

laxanika

Της Διατροφολόγου Ελένης Μαστρομανώλη

Συνήθως όταν μιλάμε για λαχανικά αυτό που μας έρχεται στο μυαλό είναι το μαρούλι, η ντομάτα, το αγγούρι όμως δεν είναι τα μοναδικά!!!
Τα λαχανικά μπορούν να ενταχθούν με πολλούς τρόπους στο τραπέζι μας. Καταναλώνονται ωμά, βραστά ή και ψητά, σε σαλάτες, ή ακόμα και σε γεύματα όπως σπανακόρυζο, πρασοσέληνο, λαχανοντολμάδες κ.ά.
Ποια λαχανικά όμως αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή για τον χειμώνα;
Λάχανο: Αποτελεί πηγή βιταμίνης C (και ειδικά το κόκκινο που περιέχει 6-8 φορές περισσότερη από το άσπρο) και σιδήρου, όπως επίσης και αντιοξειδωτικά συστατικά. Μπορεί να καταναλωθεί σε σαλάτα η ακόμη και σε φαγητά όπως λαχανόρυζο, λαχανοντολμάδες, μαζί με κρέας όπως μοσχάρι ή χοιρινό.
Λαχανάκια Βρυξελλών: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, αλλά και νερό (75%). Μπορούμε να τα προσθέσουμε σε σαλάτες, σούπες, τουρσί , ή και σαν υγιεινό σνακ μαζί με ταχίνι ή χούμους.
Μπρόκολο: Ανήκει στην οικογένεια των κραμβοειδών λαχανικών και αποτελεί πηγή βιταμινών Α, Ε και C, καθώς και ασβεστίου. Εκτός από σαλάτα θα μπορούσε να συνοδέψει μια ομελέτα φούρνου.
Κουνουπίδι: Καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Κ και φυλικού οξέος, που είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β. Όπως και το μπρόκολο ανήκει στα κραμβοειδή λαχανικά.
Σπανάκι: Υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Κ, ασβέστιο και μαγνήσιο. Επίσης αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών και σιδήρου. Μπορούμε να το επιλέξουμε σε σαλάτες ή και σε φαγητά όπως φρικασέ μαζί με κρέας, ή με αλλά λαχανικά ακόμα και ρύζι.
Σπαράγγια: Αποτελούν καλή πηγή καλίου, στο οποία αποδίδεται η διουρητική τους δράση, αλλά και βιταμινών όπως το φυλικό οξύ και η βιταμίνη Α. Πολύ καλή επιλογή για συνοδευτική σαλάτα δίπλα από κρέας ή ομελέτας.
Καρότο: Αποτελεί λαχανικό πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και προβιταμίνη Α (το γνωστό β-καροτένιο). Συνοδεύει πάρα πολλές σαλάτες και φαγητά.
Ραπανάκι: Αποτελεί πηγή βιταμίνης Α, C και Ε, και με αυτό τον τρόπο συμβάλει στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και χαμηλό θερμιδικό φορτίο.
Πράσο: Είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ, βιταμίνης C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σιδήρου. Οι περισσότερες μελέτες για το πράσο συσχετίζουν την κατανάλωση του με την καλή υγεία της καρδιάς, χάρη στα φλαβονοειδή. Παράλληλα, τα πράσα περιέχουν σημαντικά ποσά φυλικού οξέος, εμπεριέχεται σε πολλές συνταγές όπως πρασόρυζο, πρασοσέληνο με κρέας ή με μανιτάρια, ρύζι κ.ά.
Επομένως , τα λαχανικά αποτελούν μια πολύ ενδιαφέρουσα ομάδα τροφών έτσι ώστε να τα επιλέξει κάνεις και τον χειμώνα!

Για περαιτέρω πληροφορίες:
Ελένη Μαστρομανώλη
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
6975705254, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2