xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Υπ. Περιβάλλοντος σε Απ. Πάνα: Πρόβλεψη μέτρων πρόληψης ζημιών από πλημμύρες στη Χαλκιδική

panas apkla

Απάντηση σε ερώτηση του Βουλευτή Χαλκιδικής

Μέτρα για την ενίσχυση της πρόληψης των ζημιών από τα πλημμυρικά φαινόμενα και την αξιοποίηση των όμβριων υδάτων περιλαμβάνονται στη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Σχεδίου Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, που εστάλη από την Περιφέρεια Κεντρικής για την Π.Ε. Χαλκιδικής. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος σε κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Χαλκιδικής και Υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής Απόστολου Πάνα.
Στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής με αφορμή τις πλημμύρες και τις καταστροφές, τόσο σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις αλλά και επιχειρήσεις και νοικοκυριά στη Χαλκιδική, τόνισε για μία ακόμη φορά, την ανάγκη για εφαρμογή μέτρων που θα περιορίσουν, μέσω συγκεκριμένων εγγειοβελτιωτικών έργων, τις πλημμύρες, θα παρέχουν νερό για αρδευτικό σκοπό, αξιοποιώντας τα όμβρια ύδατα.
Στην Απάντησή του στον κ. Πάνα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνει, πως ήδη από τον Ιούλιο του 2021, έχει γίνει η γνωμοδότηση και περιλαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση της πρόληψης των ζημιών από τα πλημμυρικά φαινόμενα και την αξιοποίηση των όμβριων υδάτων.
Παράλληλα, ενημερώνει το Βουλευτή πως η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου, συντονίζει το ευρωπαϊκό έργο «LIFE-IP AdaptInGR - Boosting the implementation of adaptation policy across Greece» που μεριμνά για την προσαρμογή των υδάτινων πόρων στην κλιματική αλλαγή και δίνει τη δυνατότητα να υλοποιηθούν-μεταξύ άλλων και πιλοτικές εφαρμογές για διαχείριση κινδύνων πλημμύρας και υδάτινων πόρων.
Ο κ. Πάνας δήλωσε σχετικά: «Έπειτα από επανειλημμένες παρεμβάσεις μου στη Βουλή, έχει ξεκινήσει η δρομολόγηση της διαδικασίας, που αφορά στη διαχείριση των φαινομένων που προκαλούνται λόγω κλιματικής αλλαγής στον τόπο μας. Οι αρμόδιοι φορείς, οφείλουν να μεριμνήσουν κατάλληλα, ώστε να αξιοποιήσουν κι να υλοποιήσουν ταχύτατα τις δυνατότητες που τους παρέχονται, ώστε να μη βιώσουμε ξανά τις μεγάλες καταστροφές των τελευταίων 3 χρόνων».

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2