ΡΟΗ 24/7:

"Πέρασε" με 158 "ναι" ο προϋπολογισμός του 2022

PARL PROYP22DEC21

Αντιπαράθεση σε... επίπεδο πολιτικών αρχηγών

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022. «Ναι» είπαν οι 157 βουλευτές της ΝΔ και ο διαγραφείς Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ενώ 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Επί συνόλου 300 βουλευτών, υπέρ του Προϋπολογισμού ψήφισαν 158 βουλευτές, 142 κατά, ενώ δεν υπήρξε βουλευτής που να ψήφισε «παρών».

Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, την Ελληνική Λύση και την ανεξάρτητη βουλευτή, προερχόμενη από το ΜέΡΑ 25 Κωνσταντίνα Αδάμου.

Συνολικά τον στήριξαν 191 βουλευτές, ενώ 109 βουλευτές από τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν.

Η συζήτηση σε επίπεδο Ολομέλειας κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, να «διασταυρώνουν» τα ξίφη τους κατά της ομιλίες τους στη Βουλή.

Αφού ξεκαθάρισε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως τους χωρίζει μια «άβυσσος ευθύνης». Παράλληλα ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα για την απορρόφηση των αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

«Εάν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα που θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις πρόωρες εκλογές δεν θα ήσασταν εσείς κ. Τσίπρα αλλά εγώ. Και στο παρελθόν ουκ ολίγες ευκαιρίες για να πάω σε πρόωρες εκλογές με το αποτέλεσμα για την παράταξη μας να ήταν καλύτερο από τις εκλογές του 2019. Δεν το έκανα, δεν είμαστε το ίδιο, γιατί μας χωρίζει μια άβυσσος ευθύνης απέναντι στις ανάγκες της χώρας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του.

Λίγο νωρίτερα και σε πολύ υψηλούς τόνους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί άμεσα και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

«Αντί για ψέματα, να δώσετε διέξοδο στο αδιέξοδο. Να παραιτηθείτε, κ. Μητσοτάκη, και να προκηρύξετε εκλογές. Πατάτε 2,5 χρόνια τώρα στο λαιμό της χώρας στηριζόμενοι σε χορηγούμενα ΜΜΕ. Είστε όχι μόνο ανεπαρκής αλλά και επικίνδυνος. Είστε μία κυβέρνηση ενόχων. Ως εδώ λοιπόν», είπε σε έντονο ύφος ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αντισταθούν στην αλαζονεία, τη διαφθορά και τη φθορά που εκπροσωπείτε. Τους καλώ να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων. Τους καλώ να επιβάλουν το συνταγματικό τους καθήκον και δικαίωμα: Να αποφασίσουν για το αύριο», είπε στο κλείσιμο της ομιλίας του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η τοποθέτησή του αυτή ήταν αρκετή, για να «ανάψει τα αίματα», με τον πρωθυπουργό να τον εξισώνει με τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Βρήκα προβληματική μία αναφορά σας, όπου στο τέλος της ομιλίας σας αναφέρατε "καλώ τους Έλληνες να διαφυλάξουν το σύνταγμα και αντισταθούν σε αυτές τις πολιτικές της κυβέρνησης". Και αναρωτιέμαι κύριε Τσίπρα, έχετε καμία σχέση με αυτούς του "Θεματοφύλακες του Συντάγματος", γιατί κι αυτοί τις ίδιες ακραίες θέσεις εκφράζουν;», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Στην «παρθενική» του εμφάνιση ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής (σ.σ. υπενθυμίζεται ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης είναι ευρωβουλευτής και όχι βουλευτής και άρα δεν συμμετέχει στις εργασίες της Βουλής), ο Μιχάλης Κατρίνης έδωσε το στίγμα που θα ακολουθήσει το κόμμα μέχρι τις επόμενες εκλογές.

«Υπεύθυνη αντιπολίτευση άσκησε το κίνημα αλλαγής με την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά και βέβαια υπεύθυνη αντιπολίτευση θα ασκήσουμε και με το νέο μας πρόεδρο. Δεν ξέρω πόσο ειλικρινής ήταν ευχή του κύριου Μητσοτάκη να σκίσουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση. Το βέβαιο είναι ότι απέναντι σας θα συνεχίσετε να έχετε ένα κόμμα που ξέρει να κάνει και υπεύθυνη και δομική και δυναμική αντιπολίτευση. Άρα ότι εύχεστε θα το έχετε κύριε πρωθυπουργέ, είμαι όμως σίγουρος ότι δεν θα σας αρέσει και μάλιστα καθόλου» είπε ξεκινώντας την τοποθέτηση του ο κ. Κατρίνης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό νομοθέτημα «χωρίς όραμα και χωρίς σχέδιο για τη χώρα».

«Βαθιά αντιλαϊκό και ταξικό», χαρακτήρισε τον νέο κρατικό προϋπολογισμό ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κλείνει το μάτι στα μεγάλα συμφέροντα.

«Η μεγαλύτερη ανάκαμψη στην Ευρώπη, για την οποία κοκορεύεστε, είναι το αποτέλεσμα της συνέχισης, διατήρησης και κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης. Πιάσατε το νήμα από κει που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζετε. Θέλετε να σας θυμίσουμε τους καθηλωμένους μισθούς πείνας; Την απογείωση τις ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις; Τις απλήρωτες υπερωρίες, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την τηλεργασία, αυτή τη νέα μορφή εκμετάλλευσης;», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

Εκλογές ζήτησε και ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Να πάτε την χώρα σε εκλογές γιατί είστε όμηροι. Να πάρετε την ψήφο του λαού αν το αξίζετε. Αν δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, τώρα εκλογές. Η μόνη λύση είναι οι εκλογές», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και υποστήριξε ότι η πανδημία καλύπτει την κυβερνητική αδυναμία.

Ευθεία πρόσκληση - πρόκληση στον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, απηύθυνε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Αυτός ο Προϋπολογισμός είναι ιδανική ευκαιρία να αναλάβουμε την ευθύνη να καταθέσουμε μομφή σε αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση. Μομφή για τα Τροϊκο-Greek Statistics. Μομφή που με πρόθεση άφησαν ανοχύρωτο το ΕΣΥ. Μομφή για τη νέα λιτότητα που φέρνει η ακρίβεια. Μομφή για την νέα έξαρση της Κρίσης Χρέους που είναι προ των πυλών. Μομφή για την παράδοση κομβικών υπουργείων στην Ακροδεξιά. Μομφή για τη σπατάλη μεγάλων ευκαιριών μιας φιλολαϊκής πράσινης βιομηχανικής επανάστασης. Μομφή, εν τέλει, για την αισθητική σας», είπε και πρόσθεσε: «Κύριε Τσίπρα, εμείς, το ΜέΡΑ25, δεν έχουμε τον αριθμό των βουλευτών που απαιτούνται για να καταθέσουμε πρόταση δυσπιστίας, πρόταση μομφής στην κυβέρνηση».

επιστροφή στην κορυφή