ΡΟΗ 24/7:

Απ. Πάνας: Ο Πρωτογενής Τομέας σε "καθίζηση", εξαιτίας της κυβερνητικής αδράνειας

panas vouli 1280

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Χαλκιδικής

Τις καταστροφικές συνέπειες στον πρωτογενή τομέα από την κυβερνητική αδράνεια και την επιφανειακή αντιμετώπιση των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής, της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας αναδεικνύει με Ερώτησή του σε τέσσερα συναρμόδια Υπουργεία και συγκεκριμένα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθώς και Ενέργειας & Περιβάλλοντος ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού τομέα του Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, μαζί με άλλους Βουλευτές του κόμματος.

Παράλληλα, ο κ. Πάνας στην Κοινοβουλευτική του παρέμβαση αναφέρεται:
• Στους φετινούς ανοιξιάτικους παγετούς, οι οποίοι προκάλεσαν ολοκληρωτικές καταστροφές στις καλλιέργειες αρκετών περιοχών, όχι μόνο στην ετήσια παραγωγή αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο, με τους παραγωγούς να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
• Στην ακαρπία, που σε διάφορες καλλιέργειες ήταν το πιο συχνό φαινόμενο, ενώ οι δεσμεύσεις του αρμόδιου Υπουργείου, για αποζημιώσεις εντός του έτους 2021, ειδικότερα για την επιτραπέζια ελιά, δεν υλοποιήθηκαν.
• Στη μη υλοποίηση κορωνο-ενισχύσεων πάλι για την επιτραπέζια ελιά για τα προηγούμενα καλλιεργητικά έτη, η οποία παρότι έχει πολλές φορές εξαγγελθεί …ακόμη αναμένεται.
• Στις αμφίβολες και δυσανάλογες αποτιμήσεις των καταστροφών του φυτικού κεφαλαίου, για πληθώρα αγροτικών προϊόντων, εξαιτίας του αναχρονιστικού κανονιστικού πλαισίου του ΕΛΓΑ.
• Στις επιπλέον αυξήσεις πετρελαιοειδών, φυτοπροστατευτικών προϊόντων, λιπασμάτων και ζωοτροφών που επιδεινώνουν το ήδη βαρύ οικονομικό κλίμα του πρωτογενούς τομέα και οδηγούν για πρώτη φορά τους παραγωγούς σε εγκατάλειψη καλλιεργειών λόγω υπερβολικού κόστους.
• Στις ανεξέλεγκτες αυξήσεις πετρελαιοειδών και ενέργειας οι οποίες επιβαρύνουν το κόστος αγοράς και εγκατάστασης αρδευτικών συστημάτων, που σε μερικές περιπτώσεις αγγίζουν το 50%.
• Στις υπέρογκες αυξήσεις στις καταναλώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος σε συνδυασμό με την ρήτρα αναπροσαρμογής, οι οποίες ήρθαν να αποτελειώσουν στην κυριολεξία τους οικονομικούς προϋπολογισμούς των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σε μια ήδη δύσκολη καλλιεργητική χρονιά και
• Στις ανελαστικές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και κωλυσιεργίες με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών της β' δόσης για τους νέους αγρότες που έχουν ενταχτεί στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020, όπως και τις διαδικασίες ελέγχων των εγκεκριμένων φακέλων σχεδίων βελτίωσης, που προχωρούν με υπερβολικά αργούς ρυθμούς, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα ρευστότητας.

Υπό το πλαίσιο αυτό, ο Βουλευτής Χαλκιδικής του Κινήματος Αλλαγής ρωτά τους τέσσερεις συναρμόδιους Υπουργούς, πώς σκοπεύουν να θεραπεύσουν τις αστάθειες που έχουν προκληθεί στον πρωτογενή τομέα και αποθαρρύνουν ακόμη και τους πιο αισιόδοξους γεωργούς ή κτηνοτρόφους, καθώς και αν διαθέτουν σχέδιο εναλλακτικών και άμεσων τρόπων οικονομικής αποσυμφόρησης του πρωτογενούς τομέα, με αναπτυξιακό πρόσημο.

επιστροφή στην κορυφή