xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Κ. Μάλαμα: Οι κυβερνητικές πολιτικές απειλούν την ελιά της Χαλκιδικής

271886002 342459761034632 7256070406009253001 n

Συνεχής επιβάρυνση του κόστους παραγωγής

Με εκπροσώπους ελαιοκομικών συνεταιρισμών της Χαλκιδικής συναντήθηκε η Βουλευτής Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα, στο πλαίσιο της διαρκούς παρακολούθησης των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα του Νομού. Στην συνάντηση τέθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς της ελιάς, ενώ συζητήθηκαν κι οι εξελίξεις σε σχέση με τις κυβερνητικές ανακολουθίες και τις υποσχέσεις για αποζημίωση των παραγωγών, οι οποίες δεν τηρήθηκαν.

Οι συνεταιριστές παρουσίασαν στην Κυριακή Μάλαμα την κατάσταση με το κόστος παραγωγής, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά από τις ιλιγγιώδεις αυξήσεις στους λογαριασμούς του αγροτικού ρεύματος και των εφοδίων. Στους τελευταίους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που προσκόμισαν οι αγρότες αποτυπώνονται τεράστιες αυξήσεις στις "ρήτρες αναπροσαρμογής" του ρεύματος των γεωτρήσεων, οι οποίες ξεπερνούν το 30%. Συγκεκριμένα για λογαριασμό 6.000 ευρώ, η ρήτρα αναπροσαρμογής ανήλθε στις 2.800 ευρώ, ενώ σε λογαριασμό 4.180 ευρώ η ρήτρα εκτοξεύτηκε στα 1.480 ευρώ. Η ίδια εικόνα στα εφόδια, όπου οι αυξήσεις ξεπερνούν σε ορισμένα φυτοφάρμακα ακόμα και το 100%.

Συζητήθηκε, επίσης, το ζήτημα των αποζημιώσεων και σε ότι αφορά την ενίσχυση των αγροτών που επλήγησαν από τα κυβερνητικά μέτρα κατά διάρκεια της πανδημίας, αλλά και για το θέμα της ακαρπίας του 2021. Οι αγρότες εξέφρασαν την απογοήτευση τους για το γεγονός ότι δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ, παρά τι κυβερνητικές υποσχέσεις. Από την πλευρά της η Κυριακή Μάλαμα δεσμεύτηκε να συνεχίσει να πιέζει την κυβέρνηση, για να μην διαιωνίζονται ψέματα κι υποσχέσεις που δεν τηρούνται, ενώ κάλεσε τους αγρότες να εντείνουν την πίεση τους προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε η ελιά της Χαλκιδικής να λάβει επιτέλους την στήριξη του της αξίζει.

froutokosmos3

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2