ΡΟΗ 24/7:

Τσίπρας σε Φάϊμαν: Όσοι επενδύουν στην αποτυχία μας θα πέσουν έξω - Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη, είπε ο κ. Φάϊμαν

tsipras faitman2

- Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα οι δηλώσεις στο Μέγαρο της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας της Αυστρίας στη Βιέννη, του Αλέξη Τσίπρα και του Καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν
- Υπο αντίξοες συνθήκες έφτασε στην αυστριακή πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός
- Αποθέωση Τσίπρα στην Αυστρία - Χιονοθύελλα καθυστέρησε την άφιξή του στην Βιέννη

 


Στην κατάμεστη από δημοσιογράφους καγκελαρία έκαναν τις δηλώσεις τους μετά την συνάντηση που είχαν ο καγκελάριος της Αυστρίας και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Για το σχέδιο που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους της «για την άρση του προσωρινού αδιεξόδου» ενημέρωσε τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον οποίο συναντήθηκε στη Βιέννη.
Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το σχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Τόνισε ότι είναι αισιόδοξος για συμφωνία με τους εταίρους και σημείωσε: «Όλοι έχουμε συμφέρον να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία».
Σχολιάζοντας δήλωση του κ. Φάιμαν ότι «όσοι επενδύουν σε αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, θα πέσουν έξω» ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «παίζουν με τη φωτιά και με τον κίνδυνο ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη».
Ο καγκελάριος της Αυστρίας, ξεκινώντας τις δηλώσεις του είπε ότι «ο στόχος ο κοινός είναι όλες οι χώρες - μελη της ευρωζώνης είναι να παραμείνουν μέλη της. Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει ένας και μόνο σκοπός και αυτός είναι να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις. Τονίσαμε ότι πρέπει η Ελλάδα να τηρεί τις υποχρεώσεις της και να μην υπάρχουν συμπληρωματικά βάρη για τον φορολογούμενο. Υπάρχουν και ενδοιασμοί και φόβοι για πράγματα που δεν έχουν γίνει. Ο εναλλακτικός δρόμος είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, να δημιουργηθούν οικονομικές δομές για να στραφούν κατά των ατασθαλιών. Συζητήσαμε με τον κ. Τσίπρα ότι κανένας προυπολογισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν υπάρχει σωστός τρόπος λειτουργίας του δημοσίου. Είναι επίσης κοινή ευρωπαϊκή υποχρέωση να βοηθηθεί η Ελλάδα. Δεν μπορεί κανείς να σώζει τις τράπεζες και να μην στρέφεται η προσπάθεια κατά της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής για να καταπολεμηθεί η ανεργία των νέων».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παιρνοντας τον λόγο ευχαρίστησε τον κ. Φάιμαν και δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από αυτή την συζήτηση: «Σήμερα συνειδητοποίησα ότι αποκτώ ένα νεο φίλο. Θέλω να τον ευχαριστήσω για την δήλωση που έκανε ότι όσοι επενδύουν στην αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης θα πεσουν έξω. Παίζουν με την φωτιά, είπε παίζουν με την φωτιά της ανόδου του ευρωσκεπτικισμού και της ανόδου της λαϊκής δεξιάς. Η Ελλάδα έχει καταθέσει ένα πρόγραμμα προς τους εταίρους». Και επεσήμανε ότι το σχέδιο αυτό δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τους ευρωπαίους φορολογούμενους: «Το σχέδιό μας είναι να σταματήσουμε να ζητάμε νεα δανεικά. Θα βρουμε τους πόρους μέσα από την εσπιστροφή στην ανάπτυξη. Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει μια νεα ενδιάμεση συμφωνια για ένα πρόγραμμα - γεφυρα. Θα μας δωθεί έτσι ο χρονος για να ξεκινήσουμε την εφαρμογή του προγράμματός μας. Είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει αποδεκτό το σχέδιό μας. Δεν έχουμε ακούσει μια βιώσιμη και εναλλακτική πρόταση στο σχέδιό μας».

Στο ερώτημα αν δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση της κυβέρνησης του ο κ. Τσίπρας είπε ότι στο τέλος θα υπάρξει αμοιβαίος συμβιβασμός. «Εχουμε καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο γιατί πρόθεσή μας δεν είναι η ρήξη με τους εταίρους αλλά να δουλέψουμε σκληρά για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και ευημερία. Η κρίση στην Ευρώπη δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. Αφορά όλους μας γιατί η ευρωζώνη παραμένει σε συνθήκες στασιμότητας και αποπληθωρισμού. Σε αυτή την κοινή ευρωπαϊκή κρίση χρειάζεται κοινή ευρωπαίκή λύση».

Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι όσοι ξέρουν από ελληνική μυθολογία γνωρίζουν ότι η θυσία της Ιφιγένειας είχε στόχο να έρθει ούριος άνεμος. «Η δολοφονία της Ιφιγένειας δεν θα φέρει ούριο άνεμο. Ισα - ίσα όσοι έσπειραν ανέμους θα θερίσουν θύελλες. Ενα πολιτικό συστημα σε στενή διαπλοκή με την ολιγαρχία άφησε την αλιγαρχία στο απυρόβλητο. Η επιλογή του ελληνικού λαού πρέπει να γίνει σεβαστή από τους εταίρους. Θέλουμε να έχουμε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας. Σήμερα απέκτησα έναν καλό φίλο. Και ελπίζω να βρεθώ ξανά σύντομα εδώ».

Στο ερώτημα πώς θέλει ο Αλέξης Τσίπρας να τροποποιήσει σε τόσο μικρό διάστημα το φορολογικό σύστημα και να γεμίσει τα ταμεία απάντησε πρώτος ο κ. Φάϊμαν λέγοντας:

«Είμαι πεπεισμένος ότι αν υπάρξει διάθεση καταπολέμησης της διαφθοράς θα υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών. Υπάρχουν άπειρες δυνατότητες για να καταπολεμηθεί η διαφθορά. Τα αγγλικά τράστ στα οποία δε ξέρει κανείς τι βρίσκεται από πίσω πρέπει να ελεγχθουν. Πρέπει κάποια στιγμή να πληρώσει τον λογαριασμό και ο μεγάλος και όχι μόνο ο μικρός φορολογούμενος. Ο κόσμος ο ίδιος πρέπει να είναι υπεύθυνος γι' αυτό το θέμα. Νόμοι υπάρχουν αλλά δεν τους εφαρμόζουμε».

Ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Το θέμα της φοροδιαφυγής του μαύρου χρήματος δεν είναι ένα αποκλειστικά ελληνικό θέμα. Αφορά όλη την Ευρώπη. Πρέπει να είναι κοινή η μάχη μας. Δεν θα μείνουν στο απυρόβλητο εκείνοι που φοροδιαφεύγουν. Εχουμε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα της νεας κυβέρνησης να άρει αυτή τη μεγάλη αδικία. Γι' αυτό ορίσαμε υπουργό Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Βάλαμε σαν στόχο να συνεργαδτουμε με τους εταίρους μας για να έχουμε άμεσα αποτελέσματα».

Πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε η πολιτική βούληση να ελεγχθουν οι λιστες της φοροδιαφυγής. Η νεα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει την μάχη. Ζητουμε από τους εταίρους να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την αδικία. Βρήκα αμέριστη υποστήριξη στις προσπάθειες της κυβέρνησης να συγκρουστεί με το οικονομικό έγκλημα.

Στο ερώτημα αν θα αναλάβει η Αυστρία πρωτοβουλίες για μεγαλύτερη προσέγγιση της ΕΕ με την Ελλάδα απάντησε ο καγκελάριος: «Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου. Εδώ αποφασίζεται το μέλλον της ΕΕ αν κάποιος είναι παρών για τους ανθρώπους. Θα συνεχίσουμε την καλή συνεργασία με την Ελλάδα».

tsipras austria

Νωρίτερα, τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκαν στην πλατεία, μπροστά στο Μέγαρο της Καγκελαρίας, με έντονες επευφημίες, πολλές δεκάδες Ελλήνων και Αυστριακών, φωνάζοντας ενθουσιώδη συνθήματα και φέροντας πλακάτ στα οποία –μεταξύ άλλων- ζητείται η διαγραφή χρέους στην Ελλάδα. Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισε ο κ. Τσίπρας εκφράζοντας προς αυτούς τις ευχαριστίες του.
Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υποδέχθηκε ο Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, παρουσία μεγάλου αριθμού εκπροσώπων του διεθνούς Τύπου και δεκάδων τηλεοπτικών συνεργείων, τα οποία βρίσκονται στο Μέγαρο της Καγκελαρίας, υπογραμμίζοντας το τεράστιο ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης για τις συνομιλίες αυτές.

 

newsit.gr

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2015 15:51
επιστροφή στην κορυφή