sonia banner

ΡΟΗ 24/7:

Β. Κικίλιας: "Ο ελληνικός τουρισμός εκπέμπει ισχυρό μήνυμα ασφάλειας"

KIKILIAS ACR CLSIMG 3501

"Ζεσταίνονται οι μηχανές" των ξενοδοχείων

Αισιόδοξα μηνύματα καταφθάνουν στο υπουργείο Τουρισμού για τη νέα τουριστική περίοδο του 2022 και ήδη διαμορφώνονται οι συνθήκες για μια τουριστική χρονιά, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει σε έσοδα και αφίξεις του 2021, αρκεί φυσικά στο μέτωπο της πανδημίας να μην υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις, που θα επηρεάσουν την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία.

Με φόντο την εκκίνηση της νέας καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, που τονίζεται ότι θα εκκινήσει από την 1η Μαρτίου, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού, ενόψει μιας χρονιάς που αναμένεται με ιδιαίτερη αισιοδοξία.

«Ο ελληνικός τουρισμός επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα τα προηγούμενα δύο χρόνια, εκπέμποντας ένα ισχυρό μήνυμα ασφάλειας προς τους ταξιδιώτες στην χώρα μας και αυτό θα πράξει και φέτος», αναφέρει μεταξύ άλλων, τονίζοντας την άρση της υποχρέωσης διενέργειας τεστ για τους πολίτες με ενεργό το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid.

Υπενθύμισε επίσης ότι με την βοήθεια όλων των εμπλεκομένων η Ελλάδα κατάφερε να σταθεί σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες υπογραμμίζοντας τα εξής: «Εμείς φροντίσαμε -και τότε είχα την τιμή να με έχει ορίσει ο πρωθυπουργός υπουργό Υγείας- να έχουμε ανοιχτή τη χώρα για τον Τουρισμό το 2020 όταν δεν άνοιξαν οι υπόλοιπες μεσογειακές χώρες και με την εξαιρετική αντιμετώπιση που είχαμε, πετύχαμε να κάνουμε rebrand στη χώρα και να θεωρείται η Ελλάδα ασφαλής χώρα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βασίλης Κικίλιας κάνει λόγο για κατακόρυφη αύξηση των προκρατήσεων που παρατηρείται από τις πρώτες μέρες του 2022, πάντα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που του δίνουν οι επαγγελματίες του Τουρισμού. Προς επίρρωση τούτου, ο κ. Κικίλιας υπενθυμίζει ότι ήδη η ΤUI, ο μεγαλύτερος διοργανωτής ταξιδιών στον κόσμο έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα διπλασιάσει τους εισερχόμενους επισκέπτες που θα έλθουν στην Ελλάδα το 2022. Από τους 1,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες που διοχέτευσε στην Ελλάδα το 2021, φέτος αναμένονται 3 εκατομμύρια και πλέον επισκέπτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική τουριστική οικονομία της χώρας. Να τονιστεί ότι το υπουργείο Τουρισμού επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση των παραδοσιακών αγορών, οι οποίες έχουν ανταποκριθεί στο μήνυμα υγειονομικής ασφάλειας που εξέπεμψε η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια.

Την ίδια στιγμή, ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει και για το μέτωπο του θαλάσσιου τουρισμού, καθώς «το 2022 αναμένεται ρεκόρ αφίξεων κρουαζιερόπλοιων όλων των εποχών για την Ελλάδα», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Παραμένοντας στο μέτωπο της κρουαζιέρας ιδιαίτερα θετικά είναι τα νέα για τα λιμάνια στα ελληνικά νησιά, η φετινή εικόνα διαμορφώνεται με home ports τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, με αύξηση στην Κρήτη, την Κέρκυρα, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο και σε όλους τους ελληνικούς προορισμούς και με τεράστια ζήτηση, υπερπολλαπλάσια από άλλες χρονιές.

Στο ενδεκάμηνο του 2021, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ, οι αφίξεις ξένων επισκεπτών αυξήθηκαν κατά 96,8% ξεπερνώντας τους 14,3 εκατ. ταξιδιώτες, ενώ οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 144,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, φτάνοντας 10,476 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα Ξενοδοχεία, με βάση τα ευρήματα έρευνας του ΙΤΕΠ (Ινστιτούτο Ερευνών και Προβλέψεων), διαπιστώνεται ότι το 2021 λειτούργησε το 96% των ελληνικών ξενοδοχείων, με μέση πληρότητα 68% και μέση τιμή του δίκλινου δωματίου τα 68 ευρώ. Τρία στα τέσσερα ξενοδοχεία άνοιξαν μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου, ενώ ο συνολικός τζίρος τους ανήλθε σε 5,48 δισ. ευρώ, δηλαδή 35% χαμηλότερος από τον αντίστοιχο τζίρο του 2019.

Στο μεταξύ, οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες πρόσληψης ανθρωπίνου δυναμικού για τη νέα χρονιά, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού. Πέρυσι η έλλειψη εργατικού δυναμικού στον ξενοδοχειακό κλάδο ήταν τόσο έντονη, που το 22% περίπου των ζητούμενων θέσεων εργασίας δεν καλύφθηκε.

επιστροφή στην κορυφή

hotel-sonia.gr