xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Τα τρακτέρ στις πλατείες θα βγάλουν οι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης

16388097 1898923210343446 8601377453803700754 n

Διεκδικούν λύσεις για το κόστος παραγωγής και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ

Στις πλατείες των χωριών της ανατολικής Θεσσαλονίκης -Επανομή, Βασιλικά, Μεσημέρι, Σχολάρι- αλλά και στη Θέρμη, θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται από αύριο Κυριακή οι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης με τα τρακτέρ τους, διεκδικώντας λύση στα προβλήματα επιβίωσης που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν, εξαιτίας μεταξύ άλλων του αυξημένου κόστους παραγωγής, αλλά και της διαδικασίας αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Όπως επεσήμανε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Κοσμάς Στεφανίδης, η απόφαση για «κατέβασμα» των τρακτέρ και των αγροτικών οχημάτων στις πλατείες των χωριών της ανατολικής Θεσσαλονίκης, ελήφθη χθες από τους εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών της περιοχής και του αγροκτηνοτροφικού συλλόγου, κατά τη διάρκεια ανοιχτής σύσκεψης στην Επανομή, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 70 άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα. Τη Δευτέρα αναμένεται να συσταθεί και το συντονιστικό όργανο των αγροτών, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι λεπτομέρειες των κινητοποιήσεών τους.

«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα με το κόστος παραγωγής, με το πετρέλαιο να έχει ξεπεράσει το 1,5 ευρώ και τις τιμές των λιπασμάτων να έχουν υπερτριπλασιαστεί μέσα σε έναν χρόνο. Επιπλέον, ειδικά στην περιοχή μας που καλλιεργούνται κυρίως κηπευτικά και δεν έχουμε δέντρα, κάτι που σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις μας για τις ζημίες πρέπει να είναι ακόμα πιο άμεσες, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον ΕΛΓΑ. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον αγροτικό τομέα πρόσφατα, δεν μας ικανοποιούν. Διεκδικούμε να αναληφθεί μέριμνα για τη μείωση του κόστους του ρεύματος και των λιπασμάτων, να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα πρέπει να επιδοτείται από το κράτος, και να αποζημιωνόμαστε 100%» τόνισε ο κ. Στεφανίδης.

Σπ. Λιβανός: "Η πόρτα του υπουργείου είναι ανοιχτή"
 
Η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι πάντοτε ανοιχτή για διάλογο, τόνισε ο ΥπΑΑΤ, Σπήλιος Λιβανός, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1» για τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Ο κ. Λιβανός κάλεσε σε «εξαντλητικό διάλογο» τους αγρότες που είναι στα μπλόκα, κάτι το οποίο, όπως υπενθύμισε κάνει όπου κι αν πηγαίνει στην Ελλάδα και ανέφερε τα παραδείγματα αυτής της εβδομάδας που επισκέφθηκε τον Μαραθώνα, τη Λακωνία και την Αργολίδα, περιοχές που είχαν υποστεί καταστροφές από τον παγετό.

Και τόνισε:

«Με μεγάλη χαρά θα δεχτώ και τα συντονιστικά όργανα όλων όσων διαμαρτύρονται για να καθίσουμε να κάνουμε μια εξαντλητική συζήτηση και να τους εξηγήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε ως κράτος. Δεν αμφισβητεί κανείς τα μεγάλα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν σήμερα ούτε οι αγρότες, ούτε ο μέσος Έλληνας».

Σε ερώτηση για ενδεχόμενο συγκρούσεων με τα ΜΑΤ στο μπλόκο της Νίκαιας, ο  ΥπΑΑΤ είπε:
«Ξέρετε τη μετριοπάθεια αυτής της κυβέρνησης. Έχω ήδη συνομιλήσει με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Είναι σαφές ότι η Αστυνομία είναι εκεί ,όχι για να έρθει σε ρήξη με τους παραγωγούς, προς Θεού!  Είναι εκεί για να διαφυλάξει την κυκλοφορία, την νομιμότητα. Ο καθένας μπορεί και πρέπει να διαμαρτύρεται χωρίς να ταλαιπωρεί και να δημιουργεί προβλήματα στην υπόλοιπη κοινωνία, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι αυτό οδηγεί σε ζούγκλα, όταν φυσικά ο διάλογος είναι συνέχεια “πάνω στο τραπέζι”».

Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ η πλειοψηφία των αγροτών δεν βρίσκεται στα μπλόκα. Αναγνώρισε ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα στο κόστος παραγωγής και τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να τους στηρίξει.

Εκτίμηση του κ. Λιβανού είναι ότι οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις για έξοδο από την ΕΕ και την ΚΑΠ προέρχονται από την «αγωνιστική διάθεση» του ΚΚΕ, ενώ σε ερώτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είπε ότι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βεβαρημένο παρελθόν δεν τολμά να μπει σε αυτόν τον διάλογο, καθώς η εποχή της διακυβέρνησής του ήταν πολύ σκληρή για τους αγρότες.

Αναφερόμενος στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, τα οποία κάποιοι χαρακτήρισαν «ασπιρίνες», ο ΥπΑΑΤ είπε ότι είναι φυσικό οι αγρότες να ζητούν περισσότερα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη δίδυμη κρίση (κλιματική και ενεργειακή) αλλά η κυβέρνηση λειτουργεί μέσα σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο και εντός των κοινοτικών κανονισμών.

Σε ερώτηση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, την οποία κάποιοι υποστηρίζουν ότι είχε ανακοινωθεί, διευκρίνισε ότι συμπεριελήφθη στις ανακοινώσεις γιατί τώρα εκδόθηκε η κανονιστική απόφαση και γιατί τώρα υπήρχε η δυνατότητα δέσμευσης από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δεν θα κοπεί κανένας λογαριασμός μέχρι να γίνουν οι συμψηφισμοί με την επιδότηση κατά 80% έως τον Δεκέμβριο της ρήτρα αναπροσαρμογής και κατά 50% για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε και στα λοιπά μέτρα, δηλαδή στη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% και στην επιδότηση κατά 7% επί του τζίρου, καθώς και στη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα από 13% στο 6% και τόνισε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προσπαθεί με σταθερότητα και σοβαρότητα να στηρίξει όσο μπορεί τους αγρότες.

φωτογραφία αρχείου

επιστροφή στην κορυφή

xrysopoulos