ΡΟΗ 24/7:

Β. Παπαευαγγέλου: "Η Όμικρον δεν είναι μια απλή ίωση για τους άνω των 65" (ΒΙΝΤΕΟ)

ENHMERWSH KORWNOIOS 10022022

Γκ. Μαγιορκίνης: "Με εκτεταμένη διασπορά η λοίμωξη Covid-19"

Η Όμικρον δεν είναι μία απλή ίωση για όσους είναι άνω των 65 ετών και τους άνδρες άνω των 45 ετών με σοβαρά προβλήματα υγείας, τόνισε απόψε, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου αναφερόμενη σε πρόσφατες μελέτες. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «η Όμικρον δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα για τους άνω των 65 ετών» επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά την ανάγκη εμβολιασμού αλλά και τήρηση όλων των μέτρων προστασίας από τη μόλυνση.

Η ίδια, είπε ότι άλλη μελέτη επιβεβαιώνει ότι η προηγούμενη νόσηση από κορωνοϊό, δεν μπορεί να προσφέρει προστασία από μόλυνση και νόσηση από την Όμικρον και πρόσθεσε πως ο αυξημένος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων που αγγίζει το 1,5% πληθυσμού στην Ελλάδα, αλλά και το γεγονός ότι ο ιός έχει διασπαρεί σε όλη την επικράτεια, σε συνδυασμό με την πίεση που συνεχίζει να δέχεται το ΕΣΥ, αλλά και την μικρή αλλά διαφαινόμενη αύξηση των νοσηλιών στους άνω των 65 ετών δεν επιτρέπει ακόμα στην επιτροπή να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των μέτρων. Κι αυτό γίνεται σε συνδυασμό με το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα στο χειμώνα, τόνισε.

Το θέμα χαλάρωσης των μέτρων συζητήθηκε από την Επιτροπή, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, αλλά όπως εξήγησε ακόμα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο, τονίζοντας ότι ο ιός θα βρει τους ανεμβολίαστους και θα τους μολύνει. «Η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή αλλά θα πρέπει να μάθουμε στο εξής να ζούμε με τον ιό και ο καθένας θα πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα του» τόνισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι όποτε υπάρξει χαμηλότερος επιδημιολογικός κίνδυνος, ίσως απελευθερωθούν κάποια πράγματα την ερχόμενη εβδομάδα αλλά όπως τόνισε αυτό είναι ένα ζήτημα που επιτροπή εξετάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα. Αναφερόμενη σε νεότερη μελέτη που έδειξε ότι η μάσκα σε ποσοστό 56% μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης στους κλειστούς χώρους, τόνισε ότι δείχνει ότι πρέπει να συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.

Η ίδια, μιλώντας για τα περιστατικά παιδιών που εμφάνισαν το υπέρ φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C -μετά από νόσηση από κορωνοϊό- είπε ότι μέχρι το τέλος του 2021 είχαν καταγραφεί 119 παιδιά με το σύνδρομο αυτό στην Ελλάδα, με διάμεσή ηλικία τα 8 έτη. Τα παιδιά, όπως είπε, εμφανίζουν συνήθως υψηλό πυρετό, γαστρεντερικά προβλήματα αλλά και εξανθήματα, ενώ αρκετά από αυτά περικαρδίτιδα. Δύο στα 10 εισάγονται στη ΜΕΘ, πρόσθεσε και τόνισε ότι ο υψηλός πυρετός στα παιδιά που πέρασαν κορωνοϊό θα πρέπει να είναι ένα καμπανάκι για τους γονείς τους. Επίσης πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός μειώνει κατά 91% την πιθανότητα να εμφανίσουν τα παιδιά το σύνδρομο αυτό.

Αναφερόμενη και στις παρενέργειες από την δεύτερη δόση του εμβολίου σε έφηβους, κυρίως αγόρια, είπε ότι σε μελέτη που έγινε σε 380 από αυτά τα παιδιά που εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα, φάνηκε ότι μετά από 90 μέρες είχαν σημαντική βελτίωση έως και πλήρη ίαση.

Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σταθερή κατάσταση, η οποία συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα με 17.600 κρούσματα ανά ημέρα. Η διάμεσή ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 34 έτη και το ένα τρίτο τους αφορούν παιδιά κάτω των 17 ετών. Η ίδια επανέλαβε ότι για τρίτη εβδομάδα παρατηρείται μικρή αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όσους είναι άνω των 55 ετών. Όπως τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου η Όμικρον είναι παρούσα καθώς εξακολουθούμε να έχουμε 452 νέες εισαγωγές ασθενών κάθε μέρα στα νοσοκομεία και ένας στους δύο νοσηλευόμενους είναι άνω των 75 ετών.

Πάντως, έκανε λόγο για αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ και είπε ότι στις επόμενες 15 ημέρες θα μειωθούν στους 450 οι διασωληνωμένοι - με βάση τα μαθηματικά μοντέλα - ενώ ήδη διαφαίνεται και μικρή μείωση των θανάτων.

Σε υψηλό πλατό, με εκτεταμένη διασπορά, βρίσκεται η πανδημία του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Πρόσθεσε ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα συνηγορύν υπέρ "μιας ταχείας αποκλιμάκωσης που ολοκληρώθηκε εντός Ιανουαρίου και μιας δεύτερης φάσης η οποία μάλλον πρόκειται για μια βραδεία συρρίκνωση σε ένα πλατό που είναι εξαιρετικά ωστόσο δύσκολο να δούμε πότε θα ολοκληρωθεί". Σημείωσε ότι αυτό το πλατό σχετίζεται με αποσυμπίεση στους σκληρούς δείκτες και το βασικό σενάριο εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η αποσυμπίεση των σκληρών δεικτών τις επόμενες εβδομάδες. Η αισιόδοξη εκτίμηση, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, υποστηρίζει "μία σταδιακή επιτάχυνση στην αποσυμπίεση των σκληρών δεικτών ως συνέπεια της ανοσίας που έχει επιτευχθεί μέσω εμβολιασμού που ολοκληρώθηκε εντός των τελευταίων δύο μηνών και ακόμη δεν έχουμε δει αυτό το τείχος να έχει αποτέλεσμα".

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το κύμα της παραλλαγής Όμικρον μπαίνει σε τροχιά συρρίκνωσης, καθώς οι δείκτες της διασποράς βελτιώνονται, είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Ακολουθεί και η Ευρώπη με την εξαίρεση της Ρωσίας που φαίνεται να βαίνει στην κορύφωση του κύματος της Όμικρον, πρόσθεσε.

Η πορεία της πανδημίας

Ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μικρή μείωση της τάξης του 8%, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή βελτίωση της τάξης του 8%. Υψηλή παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ, με μικρή μείωση στις εισαγωγές και αποσυμπίεση στους σκληρούς δείκτες.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε υποχώρηση της τάξης του 5%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 μειώθηκε, ενώ μικρή μείωση παρατηρήθηκε και στα εξιτήρια με το ισοζύγιο να οδηγεί σε μείωση ασθενών σε απλές κλίνες.

Στοιχεία για τα self test

Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self test, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 108 εκατ. συσκευές σε περίπου 7,8 εκατ. πολίτες. Οι δηλώσεις που έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι 81 εκατ. και το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί από επαγγελματία υγείας είναι 494.000.

Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 403 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 5,8 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 17% εντός της τελευταίας εβδομάδας και καταγράφηκαν περίπου 2,5 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση 4% και καταγράφηκαν περίπου 10.500 θάνατοι ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία δείχνει σαφή σημεία συρρίκωνσης, σχετικά με τη διασπορά, καθώς παρατηρήθηκε 14% μείωση στο ρυθμό των νέων διαγνώσεων, ωστόσο οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 6%. Καταγράφηκαν 9,6 εκατ. διαγνώσεις και 22.600 θάνατοι εντός της τελευταίας εβδομάδας.

Τη σημασία της γρήγορης υποβολής της αίτησης για την χορήγηση των αντιικών χαπιών σε ασθενείς με covid-19, επισήμανε κατά την ίδια ενημέρωση, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι γιατροί θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην επιτροπή, την πρώτη ή δεύτερη μέρα που ο ασθενής θα διαγνωστεί θετικός και το αργότερο την τρίτη, ώστε έως την πέμπτη μέρα τα χάπια να έχουν φτάσει στο σπίτι του, που είναι και το περιθώριο για την δράση τους. «Μετά την πέμπτη μέρα είναι αργά για τα φάρμακα αυτά». Η επιτροπή, σημείωσε, κάνει μεγάλη προσπάθεια για να εγκρίνονται οι αιτήσεις γρήγορα και να ξεκινήσει η διαδικασία της κατ' οίκον παράδοσης μέσω του ΕΟΠΥΥ.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα που έχει ανοίξει εδώ και μία εβδομάδα 1.436 αιτήσεις χορήγησης αντιικών χαπιών και έχουν απορριφθεί 19. Το τελευταίο τετραήμερο έχουν υποβληθεί 757 αιτήσεις, 42 ακυρώθηκαν από τους ασθενείς, σε 477 έχουν ήδη παραδοθεί τα φάρμακα και οι υπόλοιπες βρίσκονται στη διαδικασία παράδοσης.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2