ΡΟΗ 24/7:

Μ. Θεοδωρίδου: "Οι ανεμβολίαστοι παραμένουν η πιο ευάλωτη ομάδα σε ενδεχόμενο νέο κύμα κορωνοϊού" (ΒΙΝΤΕΟ)

ENHMERWSH EMBOLIA 21022022

"Έσπασε το φράγμα" των 20 εκατ. εμβολιασμών κατά της covid-19

Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία η οποία διαφαίνεται διεθνώς για το τέλος της πανδημίας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου -απόψε στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου υγείας -είπε ότι οι ανεμβολίαστοι παραμένουν η πιο ευάλωτη ομάδα, καθώς σύμφωνα με τους επιδημιολόγους δεν αποκλείεται επανεμφάνιση ενός νέου κύματος κορωνοϊού στο άμεσο μέλλον.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι λάθος να πιστέψουν ότι η πανδημία πέρασε χωρίς τη συμμετοχή τους» και τόνισε για μία ακόμη φορά ότι ο εμβολιασμός παραμένει προς το παρόν το ισχυρότερο όπλο ενάντια στην πανδημία.

Η κυρία Θεοδωρίδου διευκρίνισε σήμερα ότι το εμβόλιο της Novavax που θα έρθει σύντομα στη χώρα μας, αφορά μόνον στον αρχικό εμβολιασμό ενώ αυτό που παρασκευάζεται από την εταιρεία Sanofi, είναι σχεδιασμένο και θα λειτουργήσει ως αναμνηστική δόση, ανεξάρτητα από τον τύπο εμβολίου που έχει προηγηθεί.

Για ακόμη μία φορά, υπενθύμισε ότι τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση μπορούν να κάνουν την τέταρτη δόση, άτομα με ανοσοκαταστολή, δηλαδή άνθρωποι που έχουν μεταμοσχευθεί, που είναι σε αιμοκάθαρση ή λαμβάνουν ανοσοτροποποιητικά φάρμακα.

Για τα παιδιά και τους εφήβους ηλικίας 5 έως 17 ετών επανέλαβε πως ήδη έχει εγκριθεί η τρίτη δόση αν έχουν χρόνια νοσήματα που σχετίζονται με ανοσοκαταστολή, ενώ συζητείται για την ίδια κατηγορία και η τέταρτη δόση προσέθεσε και η κυρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια τόνισε για ακόμη μία φορά ότι εμπλουτίζεται συνεχώς η γνώση για την χρήση των εμβολίων διεθνώς και ότι φαίνεται πως τα εξουδετερωτικά αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, τόσο μετά από τη φυσική νόσηση όσο και μετά από τον εμβολιασμό.

Όμως εξήγησε ότι η υβριδική ανοσία, η ενισχυμένη δηλαδή ανοσία είναι σημαντική μετά από νόσηση και εμβολιασμό, ανεξάρτητα με το τι προηγήθηκε από τα δύο.

Επίσης, εξήγησε ότι τα κύτταρα μνήμης συνεχίζουν να μας προστατεύουν ακόμη κι αν τα αντισώματα δείχνουν στην εξέταση να είναι χαμηλά.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης στο αντιεμβολιαστικό κίνημα και είπε ότι έχει επηρεάσει αρνητικά τον εμβολιασμό των παιδιών με τα κλασσικά εμβόλια, σε διεθνές επίπεδο. Αναφερόμενη σε μελέτη, είπε ότι τέσσερις στους 10 γονείς δεν γνωρίζουν ότι η ιλαρά είναι ένα θανατηφόρο νόσημα και κάλεσε τους γονείς να μην παραλείπουν τους εμβολιασμούς των παιδιών για να μην ξαναδούμε λοιμώδη νοσήματα τα οποία ήταν ξεχασμένα.

Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να επιτευχθεί ο στόχος του ΠΟΥ ώστε να έχει εμβολιαστεί πάνω από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού για τον κορονοϊό, καθώς αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό τείχος ανοσίας διεθνώς και έκλεισε την τοποθέτησή της τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται καμιά χαλάρωση.

Η πορεία των εμβολιασμών

Ξεπεράστηκαν σήμερα, οι 20 εκ. εμβολιασμοί κατά της covid-19. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν τελειώνει, και ο πολίτης που θέλει να εμβολιαστεί, βρίσκει ραντεβού σε 24 με 48 ώρες. Περίπου 300.000 πολίτες άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι και θα επιβληθεί το πρόστιμο, με τα νέα ραντεβού να κινούνται χαμηλά, περίπου 1000 την ημέρα. Τα παραπάνω ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στο εμβόλιο της Novavax, λέγοντας ότι εξακολουθούμε να μην έχουμε ακριβή ημέρα παράδοσης και γι' αυτό δεν έχει ανοίξει και η πλατφόρμα για τα ραντεβού.

Ειδικότερα για την πορεία των εμβολιασμών, είπε ότι με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.837.000 πολίτες, δηλαδή το 74,6% του γενικού πληθυσμού και το 84,3% του ενήλικου πληθυσμού. Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση, είναι 74,9% του γενικού πληθυσμού και 85,4% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 7.500.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 71,3% του γενικού πληθυσμού και 80,3% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 71,4% του γενικού πληθυσμού και 82,5% του ενήλικου πληθυσμού.

Σχετικά με την αναμνηστική δόση, είπε ότι δικαιούχοι είναι 5.828.000 πολίτες, ποσοστό 77,9% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. "Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περίπου 5.260.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 90,2% επί των δικαιούχων και 100.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 1,6% επί των δικαιούχων. Από τους 5.090.000 πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει επτά μήνες με τα εμβόλια δύο δόσεων και τρεις μήνες με το μονοδοσικό, εμβολιάστηκαν με την αναμνηστική δόση σε ποσοστό 95,7%, δηλαδή 4.871.000 πολίτες και μόνο ένα 4,3% δεν έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα την αναμνηστική δόση".

Απαντώντας σε ερώτηση αν τα εμβόλια κατά της covid-19 θα γίνονται και από φαρμακεία, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι "οι διάφορες συνθήκες που θα επέτρεπαν τον εμβολιασμό από τα φαρμακεία δεν έχουν αλλάξει στα εμβόλια της covid-19. Eμείς έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να φτάσουμε και 150.000 εμβολιασμούς με το πρόγραμμα που υπάρχει τώρα", κατέληξε.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2