Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΒΕΘ: Προβληματισμός και ανησυχία για τις επιπτώσεις της ρωσο-ουκρανικής κρίσης

beth nr

Κλυδωνισμοί στην Οικονομία

Την έντονη ανησυχία του, μετά την πρωινή επίθεση των ρωσικών δυνάμεων σε στόχους σε ολόκληρη την Ουκρανία, εκφράζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

«Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με δυσάρεστες εξελίξεις. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα ανατιμήσεων, το ύψος, η ένταση και η διάρκεια των οποίων είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να εκτιμηθεί» αναφέρει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης υπογραμμίζοντας πως Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου, το 20% των παγκόσμιων προμηθειών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιέλαιου.

Από αυτά και μόνο τα στοιχεία γίνεται αντιληπτό πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε ράλι τιμών των βασικών πρώτων υλών γεγονός που θα προκαλέσει πονοκέφαλο στα μέλη του ΒΕΘ που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αρτοποιών και ζαχαροπλαστών.

Την ίδια ώρα η νέα έκρηξη στις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω απόγνωση τους βιοτέχνες που ήδη δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα υψηλά τιμολόγια ρεύματος που λαμβάνουν. Είναι χαρακτηριστικό πως οι τιμές ενέργειας ενισχύονται καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ πρώτη φορά από το 2014 το πετρέλαιο σπάει το φράγμα των $100.

«Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη του εμπορίου και των σχέσεων της Ε.Ε. και κατ' επέκταση της Ελλάδας με τις δύο χώρες» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ υπογραμμίζοντας πως «η Ευρώπη οφείλει να αποδείξει πως είναι ενωμένη και να λάβει έκτακτα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και γενικότερα χρηματοδοτικών εργαλείων για όσο διαρκεί η κρίση, προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στο επώδυνο δημοσιονομικό πρόβλημα που δημιουργείται».

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020