Ελπιδοφόρος: "Η Ουκρανία είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος"
- Γράφτηκε από την Halkidiki Focus
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ
- Εκτύπωση
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής σε Ελλάδα και Κωνσταντινούπολη
"Απρόκλητη" χαρακτήρισε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, κατά την επίσκεψή του, το απόγευμα της Παρασκευής, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
"Δε σας κρύβω ότι με στενοχωρεί όταν ακούω δηλώσεις του τύπου: "Οι δύο πλευρές, οι αντιμαχόμενες, να τα βρούνε και είναι αδελφοί Ορθόδοξοι χριστιανοί και δεν πρέπει να μαλώνουν. Μου θυμίζει σα να περιγράφει ένα καυγά μεταξύ ενός Ουκρανού και ενός Ρώσου σε μια πλατεία του Βελγίου", είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και πρόσθεσε: "Αλλά δε μιλάμε για αυτό. Μιλούμε για μια απρόκλητη εισβολή μιας χώρας σε μια άλλη χώρα, ανεξάρτητη χώρα, μια κατάληψη εδαφών ξένης χώρας. Επομένως, δεν είναι ακριβώς θέμα ειρήνευσης δύο ανθρώπων που τσακώνονται. Η Ουκρανία δεν έχει τσακωθεί με κανέναν, είναι ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος".
Ο κ. Ελπιδοφόρος, διερωτήθηκε ρητορικά πως θα φαινόταν στους Έλληνες αντίστοιχες δηλώσεις -σαν αυτές που γίνονται τώρα, από κάποιους, για το θέμα της Ουκρανίας- στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και συνέχισε: "Είναι ξέρετε σα να διαβάζει κανείς μια δήλωση - πηγαίνετε λίγο μερικές δεκαετίες πριν, την μέρα που εισβάλει η Τουρκία στην Κύπρο και να ακούτε σαν Έλληνες μια δήλωση του τύπου: Ε, πρέπει να τα βρουν οι Έλληνες με τους Τούρκους, δεν είναι σωστό να μαλώνουν. Για να έχουμε μια πραγματική διάσταση του τι συμβαίνει στην Ουκρανία σήμερα πρέπει να θυμηθούμε τι συνέβη στον ελληνισμό γιατί κάθε άλλη προσέγγιση δεν είναι δίκαιη. Απλά", είπε ο κ. Ελπιδοφόρος και συνέχισε: "Ο Πατριάρχης μας, στην Κωνσταντινούπολη, ήδη, έκανε μια πολύ δυνατή δήλωση, νομίζω, ότι απέδωσε παρά πολύ σωστά την πραγματική διάσταση των γεγονότων και του τι πρέπει να γίνει. Είναι κρίμα".
Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ως ένα μέλος της οικογένειας του ΑΠΘ το οποίο τιμά το Αριστοτέλειο από τη θέση την οποία κατέχει. «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, οι Πρυτανικές Αρχές, η Σύγκλητος και όλη η οικογένεια του ΑΠΘ θα είμαστε πάντα αρωγοί και θα είμαστε δίπλα σας για να ενισχύσουμε το έργο σας σε οτιδήποτε χρειαστεί η Ορθόδοξη Εκκλησία και ειδικότερα η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής» δήλωσε ο κ. Πρύτανης ενώ αναφέρθηκε στο σημαντικό εκκλησιαστικό και ανθρωπιστικό έργο που επιτελεί ο κ. Ελπιδοφόρος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ευχαρίστησε τον Πρύτανη του ΑΠΘ αλλά και τους συναδέλφους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για το θερμό καλωσόρισμα που του επιφύλαξαν λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μπορεί να είμαι Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αλλά εδώ αισθάνομαι ως ένας από εσάς. Αισθάνομαι ότι αυτή η τιμή που γίνεται σήμερα στο πρόσωπό μου με κάνει να ντρέπομαι και να κοκκινίζω. Αλλά ίσως είναι η ευκαιρία να προβληθεί το πανεπιστήμιο μας, διότι πρέπει να ομολογήσω δημόσια και ενώπιον σας κ. Πρύτανη και αγαπητοί συνάδελφοι ότι ό,τι έγινα και όπως καταρτίστηκα και όπως μορφώθηκα, το οφείλω στους δασκάλους μου και το οφείλω στο πανεπιστήμιο μου. Εγώ εδώ σπούδασα, είμαι υπερήφανος να πω ότι είμαι απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διδάκτωρ και μέλος ΔΕΠ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, στο οποίο δεν οφείλω μόνο τη μόρφωση μου και την ακαδημαϊκή μου εξέλιξη. Οφείλω και πάρα πολλά πράγματα τα οποία αποκόμισα από τη μεταγενέστερη καριέρα μου στη σταδιοδρομία μου σαν κληρικός, όταν για παράδειγμα έγινα ηγούμενος στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης».
Ο κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στη σημαντική συνεργασία με το ΑΠΘ για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στους αποφοίτους της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης ενώ έκανε ειδική μνεία στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο το αγγλόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, χαρακτηρίζοντάς το ως «μία τεράστια πρόοδο και μία τεράστια συμβολή στα παιδιά μας στην Αμερική, γιατί μπορούν να έρχονται εδώ, σε ένα περιβάλλον ελληνικό, να ενισχύσουν περισσότερο την ελληνική ταυτότητά τους και ταυτόχρονα να σπουδάσουν ιατρική και να επιστρέψουν αργότερα στην Αμερική και να ασκήσουν το επάγγελμα, να πάρουν την ειδικότητά τους». Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει ήδη παράσχει υποτροφίες σε παιδιά Ελληνοαμερικανών για να σπουδάσουν στο ΑΠΘ.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης
Αύριο Σάββατο, σύμφωνα με το πρόγραμμά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη, με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος θα του παραθέσει και γεύμα και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Στυλιανό Κατρανίδη.
Επίσης, θα επισκεφθεί τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο και την Αγιορείτικη Εστία, ενώ θα ξεναγηθεί στο Ίδρυμα Πατριαρχικών Μελετών. Το απόγευμα, θα χοροστατήσει στον Μεγάλο Εσπερινό στην Ιερά Μονή Βλατάδων, της οποίας ο Ηγούμενος Επίσκοπος Αμορίου Νικηφόρος θα του παραθέσει τιμητικό δείπνο.
Το πρωί της Κυριακής, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα προστεί της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και, εν συνεχεία, θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας, όπου θα τον υποδεχθεί ο καθηγούμενος Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος.
Το απόγευμα, θα αναχωρήσει για το Άγιον Όρος, όπου και θα παραμείνει για τρεις ημέρες, κατά τις οποίες θα επισκεφθεί την Ιερά Επιστασία, τις Ιερές Μονές Ιβήρων, Βατοπεδίου, Σιμωνόπετρας και Ξενοφώντος, καθώς και τη νέα Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου.
Την προσεχή Τετάρτη, 2 Μαρτίου, θα επισκεφθεί την Κομοτηνή, όπου θα συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας Παντελεήμονα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Αρχιεπίσκοπος θα αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με τον πρύτανη μάλιστα του οποίου, Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, σε ένα οργανωμένο πλαίσιο με αναλυτικά προγράμματα, οδηγούς και ποιοτικούς δείκτες.
Άλλωστε, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής είχε αναθέσει σε καθηγητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης τη συγγραφή των προγραμμάτων σπουδών για τη διδασκαλία της ελληνικής ως γλώσσας πολιτισμικής κληρονομιάς στα σχολεία της Αμερικής.
Την Πέμπτη, 3 Μαρτίου, αναμένεται να επισκεφθεί την Μαρώνεια, τόπο καταγωγής του προκατόχου του Μιχαήλ Κωνσταντινίδη, όπου θα παρευρεθεί στην τελετή ονοματοδοσίας της κεντρικής πλατείας της πόλης σε πλατεία Αρχιεπισκόπου Αμερικής Μιχαήλ, εις μνήμην του. Παράλληλα θα συναντηθεί και με τον Δήμαρχο της περιοχής, Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο.
Την ίδια ημέρα, θα αναχωρήσει οδικώς για την Κωνσταντινούπολη, όπου θα παραμείνει έως τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, οπότε και θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη.
Στην Κωνσταντινούπολη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και η συνοδεία του θα γίνουν δεκτοί σε ακρόαση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, από τον οποίο θα ζητήσουν την ευχή του για την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και θα εκφράσουν την ευγνωμοσύνη της Ιεραρχίας στην Αμερική, του Κλήρου και του λαού, για την ίδρυση προ 100 ετών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Πρόκειται για την πρώτη από τις πέντε Προσκυνηματικές επισκέψεις της Ιεραρχίας, του Κλήρου και του λαού της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, προς τη Μητέρα Εκκλησία, στο πλαίσιο των εορτασμών της εκατονταετηρίδας της Αρχιεπισκοπής.
Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus
- Κιλκίς: Πήραν πάνω από 2.000 ευρώ από ηλικιωμένη με το πρόσχημα τροχαίου της εγγονής της
- Συνεχίζονται οι εργασίες στη Μουδανιών και το παράπλευρο οδικό δίκτυο
- Πυρετώδεις προετοιμασίες για το φετινό Μύλο των Ξωτικών
- ΠΕΧ: Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης για «Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας»
- Διακόπτεται από την Πέμπτη το ψάρεμα τόνου λόγω εξάντλησης της εθνικής ποσόστωσης