xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

80 χρόνια Ιατρική Σχολή ΑΠΘ

275115071 5008897282481253 2889494090786934595 n

Επετειακή εκδήλωση αύριο (9/3) στο Μέγαρο Μουσικής

Την επέτειο των 80 χρόνων από την ίδρυσή της γιορτάζουν οι φοιτητές, οι Καθηγητές και οι εκπρόσωποι της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αύριο Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022, και ώρες 18:00-22:00, με μία λαμπρή εορταστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για όλους όσους θήτευσαν στη μακρά διαδρομή της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, καθώς και στο ευρύ κοινό.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου. Θα πραγματοποιηθεί ιστορική αναδρομή στα ογδόντα έτη λειτουργίας της Σχολής με έμφαση στις προσωπικότητες, στα επιτεύγματα και στο έργο που επιτελέστηκε τα χρόνια αυτά από τον πρώην Πρύτανη, Ομότιμο Καθηγητή Αναστάσιο Μάνθο. Για το δυναμικό παρόν και υποσχόμενο μέλλον της Ιατρικής Σχολής θα αναφερθεί ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης. Παράλληλα, θα τιμηθούν οι ακαδημαϊκές προσωπικότητες που χάραξαν με τη δράση τους την πορεία της Ιατρικής του ΑΠΘ στο χρόνο. Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι Πρόεδροι όλων των Ιατρικών Σχολών της χώρας, καθώς και εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Εκκλησίας και των θεσμικών φορέων της πόλης.

Ο επετειακός εορτασμός θα ολοκληρωθεί με συναυλία της συνθέτριας Ευανθίας Ρεμπούτσικα, η οποία «...θα παρασύρει το κοινό σε ένα νοσταλγικό ταξίδι με τη δύναμη της μουσικής και τη συγκίνηση των αναμνήσεων στο μονοπάτι που η ελληνική ψυχή συναντά την Ανατολή». Τη συνθέτρια θα συνοδεύσουν η ορχήστρα «Con Fuoco» του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Πολυμενέρη και η Μικτή Χορωδία «Αλεξανδρινές Φωνές» και Παιδική-Νεανική Χορωδία «Μελισσάνθη» του Δήμου Αλεξάνδρειας, υπό τη διεύθυνση της Ελένης Θεοδωρίδου».

11ο Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ & παράλληλες δράσεις

Το 11ο Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ διοργανώνεται στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) στις 10-12 Μαρτίου 2022. Το Συνέδριο αποτελεί μία ευκαιρία για την προβολή των δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών του Τμήματος, με τη συμμετοχή των φοιτητών, των Καθηγητών και των συνεργατών του. Το πολύπλευρο εκπαιδευτικό, ερευνητικό, κλινικό και επιτελικό έργο του Τμήματος θα παρουσιαστεί σε διάφορες θεματικές συνεδρίες και σε τρεις ταυτόχρονες παρουσιάσεις, ώστε να γίνει εφικτή η συνολική παρουσίαση των δυνατοτήτων, αποτελεσμάτων και προοπτικών του. "Ελπίζουμε η διά ζώσης παρουσία των φοιτητών και των Καθηγητών που συμμετέχουν στο Συνέδριο να πλαισιωθεί με την παρακολούθηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμού συμμετεχόντων, με φυσική ή διαδικτυακή παρουσία. Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το Συνέδριο προσέλκυσε συνολικά πάνω 250.000 διαδικτυακές επισκέψεις των ομιλιών, εργασιών και των ψηφιακών σελίδων του καταδεικνύει την κοινωνική δυναμική του και αποδίδει μια πολύ καλή παρακαταθήκη" αναφέρουν οι διοργανωτές.

Αύριο, Τετάρτη 9 Μαρτίου θα διεξαχθεί προσυνεδριακή ημερίδα για την παρουσίαση των 53 προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος. Η διοργάνωση του Συνεδρίου συμπίπτει με την επέτειο των 80 χρόνων λειτουργίας του Τμήματος. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε να συνδυαστούν οι δύο εκδηλώσεις, ώστε να αναδειχτεί αφενός μεν η ιστορική πορεία της Ιατρικής Σχολής με τα επιτεύγματά της, αφετέρου δε το δυναμικό παρόν και το πολλά υποσχόμενο μέλλον της.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα υπάρξουν θεματικές ενότητες από το πρωτοποριακό για την Ελλάδα, αγγλόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Ιατρικής, τη μοναδική για την ευρύτερη περιοχή Ειδική Μονάδα Βιοϊατρικής Έρευνας & Εκπαίδευσης, ενώ θα προβληθεί εκτενώς η ακαδημαϊκή και ερευνητική δραστηριότητα του Τμήματος. Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί ιστορικά επετειακά αφιερώματα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και στα 110 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Ιστορικά επετειακά αφιερώματα

Στο πλαίσιο του 11ου Επιστημονικού Συνεδρίου του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, θα πραγματοποιηθούν ιστορικά επετειακά αφιερώματα. Την Πέμπτη 10 Μαρτίου και ώρες 20:30 με 21:00, θα πραγματοποιηθεί, επί της ευκαιρίας των 110 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, διάλεξη του συγγραφέα Β. Νικόλτσιου, σχετικά με τη δράση του Υγειονομικού κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Την Παρασκευή 11 Μαρτίου και ώρες 19:00-21:00, θα υπάρξει αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, με ομιλητές τους:

Β. Βλασίδη σχετικά με τον θρίαμβο της Μικράς Ασίας στη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών,

Μ. Καζαντζίδου σχετικά με την έλευση των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη και την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών τους,

Ε. Ιωαννίδου σχετικά με την υγεία των προσφύγων και τα προσφυγικά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στη δεκαετία του 1920 και

Κ. Χατζηκυριακίδη σχετικά με τη συμβολή των προσφύγων στην οικονομική και πολιτιστική ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας.

Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα από τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ. Παράλληλα, θα υπάρξει φωτογραφικό αφιέρωμα στη Μικρασιατική καταστροφή από το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς.

Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.med.auth.gr/article/110-epistimoniko-synedrio-iatrikis-programma

https://preview.mailerlite.com/e2a6w8n9s0

επιστροφή στην κορυφή