ΡΟΗ 24/7:

Γ. Κονταξής: Υγιεινή διατροφή και γλυκά στην παιδική ηλικία

diatrofi

Πού οφείλεται οι υψηλοί δείκτες παχυσαρκίας στην Ελλάδα

Για την αξία της υγιεινής διατροφής στην παιδική ηλικία μίλησε ο διαιτολόγος διατροφολόγος Γιώργος Κονταξής στην Αναστασία Ατματζίδου και το halkidikifocus. Ο κ. Κονταξής σπούδασε στο Tμήμα Διατροφής και Διαιτολόγιας, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία και εργάστηκε πάνω στο αντικείμενο για περισσότερα από 20 χρόνια, ξεκινώντας αρχικά από μεγάλα κέντρα αδυνατίσματος και στην συνέχεια ως αυτοαπασχολούμενος σε Θεσσαλονίκη και Ν. Μουδανιά. Εδώ και 10 χρόνια ενημερώνει εθελοντικά για την αξία της υγιεινής διατροφής μαθητές σε σχολεία της Χαλκιδικής.

17039011 10212491568310545 1244267549434015008 o

Σε τι διαφέρει η παιδική διατροφή με αυτή των ενηλίκων;
«Σε τίποτα απολύτως αν αναφερόμαστε στην υγιεινή ισορροπημένη διατροφή. Ο άνθρωπος σε όλα τα στάδια της ζωής του χρειάζεται τόσο την απαραίτητη ενέργεια όσο και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, αναλόγως την ηλικία και τις ανάγκες του. Το αναλόγως που προανέφερα δεν έχει να κάνει με ακραίες διαφορές, αλλά με διαφορές στο θερμιδικό περιεχόμενο της ημερήσιας διατροφής. Έχει τύχει πολλές φορές να συναντώ γονείς που ενώ οι ίδιοι είναι σε λανθασμένο διατροφικό δρόμο, να θέλουν το παιδί να είναι σε ένα απόλυτο διατροφικό πλάνο. Ασφαλώς και η ανάπτυξη ενός παιδιού συνδέεται άμεσα με το τι θα καταναλώσει αλλά να μην ξεχνάμε ότι και στην ενήλικη ζωή του να χρειάζεται ακόμα την σωστή ποιότητα όσο και την σωστή ποσότητα».

Πού οφείλονται οι υψηλοί δείκτες παχυσαρκίας στην Ελλάδα;
«Δυστυχώς στην χώρα μας τα παιδιά κατακτούν συχνά την πρωτιά στην παχυσαρκία. Τις τελευταίες τουλάχιστον τρεις δεκαετίες η διατροφή τους έχει αλλάξει ριζικά. Φαστ φουντ, λιπαρά σνακ και αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης σε συνδυασμό με το πέρασμα από την εποχή της αλάνας στην εποχή του βιντεοπαιχνιδιού και της τηλεόρασης συντέλεσαν στο να βλέπουμε όλο και περισσότερα παχύσαρκα παιδιά. Αν εξαιρέσουμε τον παράγοντα κληρονομικότητα τότε μιλάμε για μία επίκτητη κατάσταση που με απλά μεθοδευμένα βήματα μπορεί να διορθωθεί. Στην προσπάθεια αυτή σημαντικό ρόλο παίζει τόσο το σχολικό περιβάλλον όσο και οι επιστήμονες της διατροφής που μπορούν σε συνεργασία με τον γονέα να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος».

Τι κάνουμε αν το παιδί δεν τρώει φρούτα και λαχανικά;
«Τα παιδιά σίγουρα δεν δίνουν την ίδια βαρύτητα που δίνουμε εμείς στην διατροφική αξία των τροφών. Συνήθως βλέπουμε παιδιά να απέχουν από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν δυνατό επιχείρημα για ένα παιδί η διατροφική αξία των παραπάνω, ούτε το ότι θα μεγαλώσουν τα μαλλιά ή τα μπράτσα αν τα καταναλώσουν.
Κρύψτε λαχανικά μέσα σε πίτες ή ομελέτες ή σε όποιο φαγητό μπορείτε. Αφήστε τα να ετοιμάσουν μαζί σας την σαλάτα της οικογένεια και σε καμία περίπτωση μην του την επιβάλλεται. Μην κουνάτε το δάχτυλο διδακτικά.
Ένας πολύ ωραίος τρόπος να κάνουμε ένα παιδί να καταναλώνει τα παραπάνω είναι να τα καταναλώνουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι.
Ένας γονιός που απολαμβάνει μία σαλάτα ή ένα φρούτο μπροστά στο παιδί του, χωρίς παράλληλα να του επιβάλλει την κατανάλωση και από το ίδιο, είναι σίγουρα ο αποτελεσματικότερος τρόπος προσηλυτισμού προς αυτή την κατεύθυνση».

Σε όλους αρέσουν τα γλυκά. Ποια γλυκά μπορούν να καταναλώνουν τα μικρά παιδιά;
«Τα γλυκά είναι συνώνυμα της παιδικής ηλικίας. Σαν χάρισμα από τον παππού, σαν επιβράβευση από τον γονιό, κτλ. Φυσικά και δεν πρέπει να αποκλείσουμε τα παιδιά από τα γλυκά. "Παν μέτρον άριστον" έλεγαν οι αρχαίοι. Το θέμα είναι να μην γίνεται κατάχρηση και να σκεφτούμε εναλλακτικές γλυκών που θα προσφέρουν και κάτι στα μικρά μας.
Έχουμε σαν χώρα το λουκούμι, την ταχίνι, την κομπόστα, το μέλι. Υπάρχει όμως και η αγαπημένη όλων των παιδιών σοκολάτα που σε καμία περίπτωση δεν θα την απαγορεύσουμε, αλλά θα μετριάσουμε την ποσότητα. Μικρές σοκολάτες στο μαγικό ντουλάπι και όχι τεράστιες. Λιωμένη κουβερτούρα σε μπανάνα με ξηρούς καρπούς. Σπιτικά μπισκότα με κουβερτούρα. Παραδοσιακός κορμός μωσαϊκό με περισσότερους ξηρούς καρπούς και φρέσκο βούτυρο.
Σε όλα αυτά λέμε ναι, άλλα όπως προείπαμε με μέτρο».

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2