ΡΟΗ 24/7:

Στην Ελλάδα τα χάπια της Pfizer κατά της covid-19 (ΒΙΝΤΕΟ)

ENHMERWSH KORWNOIOS 21032022

Αυξήθηκαν φέτος οι επαναλοιμώξεις με κορωνοϊό

"Η πανδημία δεν έχει φύγει, εξακολουθεί να υπάρχει και συνεχίζει να μας απασχολεί", ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, συστήνοντας προσοχή, τήρηση των μέτρων προστασίας και φυσικά τον εμβολιασμό.

Οι περισσότεροι, όπως είπε, το περνούν ήπια στο σπίτι, καταγράφεται μια μικρή αύξηση των εισαγωγών, αλλά "δεν παύουμε να έχουμε πάνω από 20.000 κρούσματα την ημέρα που συνεχίζει να μας απασχολεί".

Όπως είπε η κ. Γκάγκα, αφενός πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή τη νέα πραγματικότητα και κάθε μέρα πρέπει να προσέχουμε, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και από εκεί και πέρα να βγούμε σε μια κανονικότητα σιγά σιγά προσέχοντας .

"Η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει γύρω μας, δεν έχει φύγει, πρέπει να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία αλλά παράλληλα με προσοχή", τόνισε χαρακτηριστικά.

"Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα παραλάβαμε τα χάπια της Pfizer και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθέτησης της ταινίας, ώστε να ξεκινήσει η χορήγησή τους. Παράλληλα συνεχίζεται η χορήγηση των χαπιών της Merck με καλά αποτελέσματα, τουλάχιστον οι πρώτες αναλύσεις είναι πάρα πολύ θετικές", είπε η κ. Γκάγκα.

Τέλος, έδωσε συνοπτικά στοιχεία νοσηλειών για τα δύο χρόνια πανδημίας. Από την αρχή της πανδημίας έχουμε περίπου 170.000 νοσηλείες με covid-19 και παράλληλα έχουμε 2.600.000 νοσηλείες για άλλα νοσήματα, που σημαίνει, όπως είπε η κ. Γκάγκα, ότι η covid μας ταλαιπώρησε πάρα πολύ , αύξησε πάρα πολύ τις ανάγκες σε προσωπικό, αλλά τα πολλά περιστατικά ήταν μη covid.

"Σημαντικά μεγαλύτερος απ' ότι πέρυσι είναι φέτος ο αριθμός των επαναλοιμώξεων με κορωνοϊό κι αυτό είναι ξεκάθαρο από την αρχή του 2022 και οφείλεται στην παραλλαγή Όμικρον". Αυτό είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας, παρουσιάζοντας μάλιστα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από τις αρχές του 2022 τουλάχιστον 90.000 κρούσματα οφείλονται σε επαναμόλυνση, δηλαδή τα άτομα είχαν νοσήσει και ξανανόσησαν με ενδιάμεσο χρόνο μεταξύ των δύο μολύνσεων τους οκτώ μήνες.

Η ίδια τόνισε με έμφαση ότι είναι λάθος να πιστεύει κάποιος ότι δε χρειάζεται να εμβολιαστεί επειδή έχει νοσήσει και πρόσθεσε πως ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος ακόμη και σε όσους έχουν νοσήσει. Μάλιστα είπε πως στοιχεία από το εξωτερικό δείχνουν ότι αναμένεται αύξηση ακόμη και των θανάτων για τους ευάλωτους πληθυσμούς, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς φαίνεται ότι και η παραλλαγή Ο2 που προκαλεί ήπια νόσο σε νέους και υγιείς, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους.

Αναφερόμενη στο θέμα της μάσκας είπε ότι η επιτροπή έχει εισηγηθεί την άρση της υποχρεωτικότητας στους εξωτερικούς χώρους αλλά αυτό δε σημαίνει ότι καταργούμε την μάσκα στους εξωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα είπε ότι είναι στην κρίση του καθενός μας να φοράει την μάσκα σε εξωτερικό χώρο όταν αυτός πιστεύει πως τον προστατεύει.

Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας είπε ότι υπάρχει αύξηση των νέων κρουσμάτων, όπως αύξηση των νέων κρουσμάτων καταγράφεται και σε πολλές χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η αύξηση αυτή, όπως τόνισε, έχει να κάνει με την επικράτηση της νέας παραλλαγής της Ο2 αλλά και την χαλάρωση των μέτρων, η οποία παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

Όπως είπε ήδη το 50% των νέων μολύνσεων αφορούν την Ο2 ενώ φαίνεται ότι η Ο2 έχει επικρατήσει στην Κρήτη. Επίσης, έκανε λόγο για 130.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα και αύξηση 24% στις νέες διαγνώσεις παρότι όπως είπε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δείχνει να σταθεροποιείται τις τρεις τελευταίες ημέρες.

Όσον αφορά το ΕΣΥ, είπε ότι συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στις απλές κλίνες και καταγράφεται μείωση από 7% έως 9% στις απλές αλλά και στις κλίνες ΜΕΘ. Επίσης φαίνεται μείωση των διασωληνώσεων και των θανάτων.

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι είναι εξαιρετικά εύκολη μία πιθανή έξαρση κρουσμάτων και παρατήρησε ότι η Ο2 έχει περίπου την ίδια νοσηρότητα με την αρχική παραλλαγή Ο.

Τέλος, κάνοντας λόγο για την γρίπη Η3Ν2, ανέφερε ότι υπάρχει αύξηση των περιστατικών εδώ και δύο εβδομάδες. Η γρίπη κάθε χρόνο πιέζει κι αυτή το ΕΣΥ, αλλά η πίεση αυτή προς το παρόν δεν υπάρχει πρόσθεσε και εκτίμησε ότι από την επόμενη βδομάδα που θα φτιάξει ο καιρός, θα υποχωρήσει σταδιακά και το κύμα της γρίπης.

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 21 Μαρτίου 2022 20:53
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2