ΡΟΗ 24/7:

Τι ισχύει για την εξάμηνη ειδική άδεια μητρότητος

adeia mhtrothtas

Ποια είναι τα ποσά της επιδότησης

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 3655/2008, οι εργαζόμενες μητέρες που απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση δικαιούνται ειδική άδεια προστασίας μητρότητας χρονικής διάρκειας έξι (6) μηνών.

Η άδεια αυτή χορηγείται στις εργαζόμενες μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού-λοχείας), της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, καθώς επίσης και στις εργαζόμενες που αμέσως μετά τα ανωτέρω διαστήματα κάνουν χρήση της ετήσιας κανονικής άδειας, εφ’ όσον αυτό είναι απαραίτητο με βάση της ετήσιες προθεσμίες για τη χορήγησή της.

Την αίτηση υποβάλλει η τεκούσα εντός αποκλειστικής προθεσμίας 60 ημερών από την ανωτέρω λήξη.

Η παροχή διακόπτεται λόγω προσλήψεως και απασχολήσεως σε νέο εργοδότη ή αιτήσεως διακοπής από την δικαιούχο η λύσεως για οποιονδήποτε λόγο της εργασιακής συμβάσεως.

Την αίτηση για την διακοπή υποχρεούνται να υποβάλει με οποιοδήποτε μέσον (e-mail, υπεύθυνη δήλωση κ.λπ.) η δικαιούχος και όχι ο εργοδότης.

Με τις διατάξεις του ν. 4488/17 επεκτάθηκε η λήψη του εξαμήνου και στην τεκμαιρόμενη μητέρα (παρένθετη μητρότητα), ενώ ήδη με το άρθρο 36 του νέου Ν. 4808/21 ορίζεται ότι την ειδική παροχή δικαιούται και η τεκμαιρόμενη μητέρα καθώς και η υιοθετούσα, από της εντάξεως του παιδιού στην οικογένεια.

Ποσό επιδότησης

Κατά τη διάρκεια της ως άνω ειδικής άδειας ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως αυτός κάθε φορά καθορίζεται, καθώς και αναλογία Δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, με βάση το προαναφερόμενο ποσό.

Όσον αφορά στο επίδομα αδείας, ο εργοδότης καταβάλει τη διαφορά που προκύπτει από την καταβαλλόμενη από τον ΟΑΕΔ αναλογία επιδόματος αδείας, ενώ η καταβολή τόσο των αποδοχών, όσο και του επιδόματος αδείας γίνεται παράλληλα με την άσκηση του δικαιώματος της εργαζόμενης σε ετήσια κανονική άδεια.

Η δε υποχρέωση του εργοδότη για καταβολή Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων περιορίζεται στο διάστημα προ και μετά του εξαμήνου της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας που γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ 19040/1981.

Περισσότερες πληροφορίες: Μιχαήλος και Συνεργάτες, τηλ.: 2310 521522.

επιστροφή στην κορυφή