sonia banner

ΡΟΗ 24/7:

Γάλλοι ειδικοί στον οινοτουρισμό ξεναγήθηκαν «από τη Θεσσαλονίκη στον Άθωνα»

oinotath1

Από το Δήμο Αριστοτέλη και το Επιμελητήριο Χαλκιδικής

Γάλλοι εκπρόσωποι γραφείων οινικού τουρισμού από το Bordeaux, το Chalon-en-Champagne και την Αλσατία ακολούθησαν τη χαρτογραφημένη οινική διαδρομή του Δήμου Αριστοτέλη με τίτλο «από τη Θεσσαλονίκη στον Άθωνα», πραγματοποιώντας ένα βιωματικό ταξίδι εξοικείωσης (24 – 27.3.22) στους οινότοπους και στους αμπελώνες της Ανατολικής Χαλκιδικής.

«Πρόκειται για τη συνέχεια των προωθητικών ενεργειών που πραγματοποιήθηκαν στο Bordeaux τον Μάιο του 2021 με τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και του Yalos Tours. Εκεί, σε ένα σύγχρονο σημείο αναφοράς της παγκόσμιας οινοτουριστικής δραστηριότητας, παρουσιάσαμε για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν, το οποίο βασίσαμε στις μοναδικές εικόνες των αγιορειτών να αμπελοκαλλιεργούν, να συλλέγουν καρπούς και να οινοποιούν», τονίζει από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος.

oinotath2

Φιλοξενούμενοι στο «Ayia Marina Suites» της Ουρανούπολης, οι Γάλλοι τουριστικοί πράκτορες επισκέφθηκαν κελάρια τοπικών οινοποιείων: Domaine Claudia Papayianni στην Αρναία, Domaine Agrovision στην Ιερισσό, Akrathos NewLands Winery και Κτήμα Ταραζά στη Μεγάλη Παναγία, αλλά και Κτήμα Γεροβασιλείου στη Θεσσαλονίκη.

Στον αμπελώνα του Μυλοπόταμου, στο Κάθισμα Αγίου Ευσταθίου της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους, μετά την ξενάγησή τους στον ξακουστό οινότοπο και στο οινοποιείο του Κτήματος, οι Γάλλοι είχαν την ευλογία να παρακαθήσουν στην Τράπεζα που προετοίμασε ειδικά γι’ αυτούς ο Γέροντας Ιωακείμ, «αποκτώντας τη μοναδική εμπειρία επίσκεψης σε έναν αυθεντικό αθωνικό τόπο παραγωγής και λατρείας». Προηγήθηκε ξενάγηση στο οινοποιείο και στους βυζαντινούς θησαυρούς της Ιεράς Μονής Ιβήρων.

French 4

Στο Domaine Claudia Papayianni τους υποδέχτηκαν ο executive chef του Nikopolis Στέφανος Σταμίδης και ο chef Δημήτρης Πολύζος του «Restaurant Mπακατσιάνος» οι οποίοι προετοίμασαν ένα degustation menu, που συνόδευσε την οινογευσία. Το menu ανέδειξε τοπικά προϊόντα, όπως τη φέτα, το λουκάνικο, τις ζύμες, τα αγριομανίταρα, τα βότανα, κλπ. – όλα προϊόντα Αρναίας και Χολομώντα.

Στο «Domaine Agrovision» της Ιερισσού, οι Γάλλοι ενημερώθηκαν μεταξύ άλλων για τις οικολογικές-πολιτιστικές δραστηριότητες του κτήματος, για τη χρήση των υποπροϊόντων οίνου στη μαγειρική / ζαχαροπλαστική, καθώς για τους τρόπους παλαίωσης του οίνου στο υπέδαφος της Ακάνθιας Γης και στο βυθό του Αθωνικού Κόλπου. Το degustation menu του Κτήματος αποτέλεσε το επίκεντρο ενός αυθεντικού μοναστηριακού δείπνου - δημιουργίας του Χρήστου Γκιούρα, που παρατέθηκε στ «Fish Restaurant Χρυσό Αγγίστρι» της Ουρανούπολης.

Στη Μεγάλη Παναγία, στο «Κτήμα Ταραζά» και στο «Akrathos NewLands Winery» οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στους αμπελώνες και δοκίμασαν την οινοπαραγωγή. Προηγήθηκε συμμετοχή τους στη «γιορτή του αμπελουργού», η οποία πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του οικισμού, αποτίνοντας φόρο τιμής στους ντόπιους αμπελοκαλλιεργητές.

Στην ουσία οι Γάλλοι ακολούθησαν έναν ιστορικό περίπατο σε αρχαιολογικούς χώρους της Ανατολικής Χαλκιδικής (Αρχαία Στάγειρα, Μονή Ζυγού, Άθωνας, Αρχαία Άκανθος), τον οποίο συνδύασαν με οινοεπισκέψεις και οινοδοκιμές. Το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο συνθέτει πακέτο πολιτιστικο-οινικών διακοπών με τίτλο «η γέννηση του οίνου», θα διοχετευθεί άμεσα σε γαλλικές περιοχές με οινοτουριστική συνείδηση, όπως το Bordeaux, η Μιλούζη, το Στρασβούργο, κ.λπ., στοχεύοντας:
• στην προσέλκυση Γάλλων επισκεπτών και
• στην επέκταση της τουριστικής περιόδου προς το Φθινόπωρο.

Αυτή η παράμετρος τονίσθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του workshop που πραγματοποιήθηκε στο «Akrathos NewLands Winery» μεταξύ εκπροσώπων τοπικών ξενοδοχειακών μονάδων και των Γάλλων φιλοξενούμενων. Εκεί «κλείδωσε» και η συμφωνία δικτύωσης του Δήμου Αριστοτέλη με παραδοσιακούς οινο-οικισμούς της Αλσατίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Η περιήγηση των Γάλλων ολοκληρώθηκε με επίσκεψη / ξενάγηση / οινογευσία στο εξαιρετικό «Κτήμα Γεροβασιλείου» της Επανωμής. Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και το Δήμο Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία της Ένωσης Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος και σε σύμπραξη των εν λόγω φορέων με το Δήμο Αριστοτέλη.

«Η σύνθεση δυνάμεων» λέει ο κ. Βαλιάνος «αποτελεί κλειδί επιτυχίας στην τουριστική προώθηση, δεδομένου ότι οι τουριστικοί προορισμοί δε μαρκάρονται από γεωγραφικά σύνορα. Η οινοτουριστική διαδρομή της Ανατολικής Χαλκιδικής συνδέεται με τον πολιτισμό, την προσκυνηματική δραστηριότητα, τη γαστρονομία, ακόμη και με τις θαλάσσιες εξορμήσεις. Η αντίστοιχη της Θεσσαλονίκης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της city break μορφής τουρισμού, η οποία συμπληρώνει καθοριστικά το πρόγραμμα, μετατρέποντας το από εναλλακτική απόδραση σε ολοκληρωμένη τουριστική πρόταση».

«Για να συνεργαστείς» συνεχίζει ο Δήμαρχος «πρέπει να αποδείξεις την επάρκεια και την αποτελεσματικότητά σου, αλλά και να εμπνεύσεις με το σχεδιασμό σου. Είμαι διπλά περήφανος για την υλοποίηση αυτής της δραστηριότητας, η οποία φαίνεται ότι θα αποδώσει άμεσα στην Ανατολική Χαλκιδική, ενώ θα συνδέσει στην πράξη τη Θεσσαλονίκη με το Δήμο Αριστοτέλη μέσα από έναν χαρτογραφημένο οινικό δρόμο».

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 29 Μαρτίου 2022 16:51
επιστροφή στην κορυφή

hotel-sonia.gr