ΡΟΗ 24/7:

Αναβίωσαν οι "Αυγομαχίες" στην Πιερία (ΦΩΤΟ)

AYGOMAXIES PIERIA 2022 A

Από τον Δήμο Κατερίνης και τον ποντιακό Π.Σ. "ΑΡΓΟΣ"

H καθιερωμένη πασχαλινή «Γιορτή της Αγάπης», πραγματοποιήθηκε τη δεύτερη μέρα του Πάσχα στην Τοπική Κοινότητα Άνω Αγίου Ιωάννη Πιερίας. Η εκδήλωση, η οποία συγκέντρωσε και φέτος το ενδιαφέρον των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής, διοργανώθηκε από τον Δήμο Κατερίνης και τον τοπικό ποντιακό πολιτιστικό σύλλογο «ΑΡΓΟΣ».

Στη διάρκεια της γιορτής αναβίωσαν οι «αυγομαχίες», έθιμο που έχει τις ρίζες του στον Πόντο, ενώ συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και την σύγκρουση του καλού με το κακό. Στο διαγωνισμό των αυγομαχιών έλαβαν μέρος άτομα όλων των ηλικιών. Στους νικητές, απονεμήθηκαν έπαθλα, ενώ προσφορά εδεσμάτων έγινε σε όλους όσοι βρέθηκαν στην όμορφη εκδήλωση.

AYGOMAXIES PIERIA 2022 b

Κοντά σε συνδημότες και επισκέπτες βρέθηκαν εκ μέρους του Δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου, οι αντιδήμαρχοι Σταύρος Χριστοφορίδης, Γιώργος Κυριακίδης, οι οποίοι αντάλλαξαν ευχές με κατοίκους και επισκέπτες. Επιπλέον, συνεχάρησαν τον πρόεδρο Χρήστο Παυλίδη και το Δ.Σ. του συλλόγου για την αναβίωση του εθίμου που έχει την αφετηρία του στις πατρίδες του ποντιακού ελληνισμού και με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922, οι πρόσφυγες το έφεραν μαζί τους.

Παρέστησαν επίσης στην εκδήλωση οι Βουλευτές Πιερίας Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, Σάββας Χιονίδης, δημοτικοί, τοπικοί σύμβουλοι κ.α. εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.

επιστροφή στην κορυφή