ΡΟΗ 24/7:

Ανακοινώνονται οριζόντια μέτρα στήριξης για την ενέργεια

pylwnas reuma

Αντιπροτάσεις από την αντιπολίτευση

Εντός της ημέρας αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο ζήτημα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, και την Παρασκευή θα υπάρξει εξειδίκευση από τους αρμόδιους υπουργούς.

Το πακέτο των παρεμβάσεων οριστικοποιήθηκε, έπειτα από έναν μαραθώνιο συσκέψεων, ενώ κυβερνητικές πηγές σημείωναν χθες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα ενέργειας μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως στις 16 του μήνα ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ένα στίγμα των επόμενων κινήσεων έχει δώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος -αναφορικά με το νέο σχέδιο δράσης- σημείωσε πως ο χρονικός ορίζοντας θα είναι αρκετά ευρύς.

Σε ό,τι αφορά τους πόρους υπογράμμισε πως θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως «υπάρχει δέσμευση του πρωθυπουργού για φορολόγηση των όποιων υπερκερδών προσδιοριστούν από τη ΡΑΕ, θα αξιοποιηθούν όσα εργαλεία αξιοποιήθηκαν και το προηγούμενο διάστημα και επιπλέον πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Παράλληλα, μέσα στον Μάιο έρχεται και ένα νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα, με το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά να είναι στην επικαιρότητα, σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, αλλά να διαψεύδεται επισήμως τουλάχιστον μέχρι τώρα. Ακόμη, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για ένα νέο στεγαστικό πρόγραμμα με έμφαση στα νέα ζευγάρια, αλλά και για ένα διευρυμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.

Στο μεταξύ, τέσσερα μέτρα για την προστασία καταναλωτών και επιχειρήσεων από τις εντολές διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω οφειλής προερχόμενης από ρήτρες αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, εισηγείται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος με τροπολογία που κατατέθηκε.

Από το Κίνημα Αλλαγής τονίζεται πως «η επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας είναι μια λύση συμβατή με την εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δίνει άμεσα λύση στο πρόβλημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τους υπέρογκους λογαριασμούς και δεν κλείνει το μάτι στην κερδοσκοπία». Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος σήμερα θα καταθέσει σχετική πρόταση νόμου.

 

επιστροφή στην κορυφή