ΡΟΗ 24/7:

Σε λειτουργία η πλατφόρμα για αποζημίωση της επιτραπέζιας ελιάς

elia karpoi

Επιμελητήριο Χαλκιδικής: Η οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί για πρώτη φορά στους παραγωγούς της επιτραπέζιας ελιάς και τους καλλιεργητές λεβάντας της Χαλκιδικής

Από σήμερα 5 Μαΐου, τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να υποβάλλει αίτηση για τη λήψη αποζημίωσης για την επιτραπέζια ελιά πλην των Καλαμών, την λεβάντα, τα ξηρά σύκα και τα καπνά λόγω των οικονομικών επιπτώσεων που υπέστη κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid.

Με τη δημοσίευση της απόφασης Αριθμ. 416/71435 (ΦΕΚ 1333Β_23.03.2022) «Χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σε όλη την Επικράτεια στους τομείς: α) της καλλιέργειας Λεβάντας, β) της παραγωγής Ξηρών Σύκων, γ) της επιτραπέζιας Ελιάς πλην Καλαμών και του κωδικού 2008190 του ΟΣΔΕ, δ) της καλλιέργειας καπνού και λεπτομέρειες εφαρμογής Προσωρινού Πλαισίου με βάση την Ανακοίνωση της Επιτροπής της 19/03/2020 C(2020)1863 final (Προσωρινό Πλαίσιο)» καθορίστηκε το ποσό στήριξης που θα δοθεί ανά στρέμμα σε κάθε παραγωγό και το οποίο ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά στρέμμα για τους παραγωγούς της Επιτραπέζιας Ελιάς.
Η στήριξη καλύπτει 278.139 επιλέξιμα στρέμματα που αντιστοιχούν σε 14.273 παραγωγούς. H δε ενίσχυση που θα δοθεί θα αφορά την Κονσερβολιά (Αμφίσσης), καθώς επίσης και την βρώσιμη (επιτραπέζια) ελιά Χαλκιδικής, που έως σήμερα δεν έχει πάρει ενισχύσεις λόγω covid.

Η διαδικασία

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία:
1) Εισέρχεστε στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (https://www.opekepe.gr/)
2) Επιλέγετε από την αρχική σελίδα από το πεδίο «ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ» το «Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2020»
3) Στην επόμενη σελίδα επιλέγετε τα κόκκινα γράμματα « Εγγραφή και Πρόσβαση στην Εφαρμογή Υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2020»
4) Στην επόμενη σελίδα «Εγγραφή και πρόσβαση στις Online εφαρμογές του ΟΠΕΚΕΠΕ», στο τέλος της σελίδας «Χρήση Εφαρμογής» επιλέξτε εφαρμογή από τη λίστα «Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2020 (ΕΑΕ2020)»
5) Εισέρχεστε στο πράσινο πεδίο «Χρήση Εφαρμογής >» όπου εμφανίζει στην επόμενη σελίδα ΕΝΙΑΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΝ (ΕΕ) 1305
ΚΑΝ (ΕΕ) 1306/2013, ΚΑΝ (ΕΕ) 1307/2013, ΚΑΝ (ΕΕ) 1308/2013
ή εισέρχεστε κατευθείαν στο link https://osdeypovoli.dikaiomata.gr/gaee2020/#/login
6) Εισέρχεστε με τους κωδικούς του ΟΠΕΚΕΠΕ. (όχι τον 6ψήφιο) με τους κωδικούς που ζητάει το σύστημα (δηλ χρήστης _e mail & Κωδικός)
7) Μετά την είσοδο επιλέγετε «Κρατικές Ενισχύσεις (covid 19).
8) Επιλέξτε «Αίτηση Κρατικές Ενισχύσεις Καλλιέργειας Λεβάντας, Ξηρών Σύκων, Ελιάς πλην Καλαμών και του κωδικού 2008190 και καπνού»
9) Συμπληρώνεται στην επόμενη καρτέλα «Εισαγωγή ΑΦΜ»
10) Ξανά εισαγωγή ΑΦΜ
11) Στο παράθυρο που ανοίγει επιλέξτε «ΝΑΙ»
12) Στην επόμενη σελίδα επιλέγουμε το σηματάκι με το μολύβι (επεξεργασία) όπου εμφανίζει την δήλωση του 2020.
13) Στην καρτέλα «Όροι & προϋποθέσεις αιτούντος» επιλέγουμε «ΝΑΙ» & στην συνέχεια υποβολή – οριστικοποίηση και μετά πάλι «ΝΑΙ».
Σημαντική ενημέρωση. Με το τέλος της διαδικασίας να ελέγξετε ότι η αίτησή σας πήρε αριθμό πρωτοκόλλου και ημερομηνία και μετά να την εκτυπώσετε. Σε περίπτωση που δεν πάρει αριθμό πρωτοκόλλου επαναλαμβάνετε όλη τη διαδικασία.

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής

«Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση μετά την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών της εδώ και ενάμιση χρόνο, μέσω συνεχών παρεμβάσεων και οχλήσεων προς τα αρμόδια Υπουργεία, για την ενίσχυση των παραγωγών αγροτικών προϊόντων του Νομού μας, που επλήγησαν οικονομικά εξαιτίας της πανδημίας COVID – 19», αναφέρει μεταξύ άλλων το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, σε ανακοίνωσή του.

«Μέσω κοινών και στοχευμένων παρεμβάσεων μαζί με αγροτικούς φορείς, επιτεύχθηκε η ενίσχυση των παραγωγών της Χαλκιδικής για τις βρώσιμες ελιές (επιστολή μας 07/10/2020 "Ένταξη της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής στα ειδικότερα μέτρα ενίσχυσης επί μέρους προϊόντων") καθώς και για τη λεβάντα (επιστολή μας 28/01/2021 "Ένταξη σε μέτρο ενίσχυσης COVID – 19 για έκτακτη στήριξη των γεωργών του τομέα της καλλιέργειας της λεβάντας, που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID – 19")», προσθέτει, επισημαίνοντας ότι «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από μεταφορά πίστωσης ύψους 11 και πλέον εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών, δρομολογεί οικονομική ενίσχυση των ποικιλιών επιτραπέζιας ελιάς, πλην της Καλαμών, που δεν είχαν ενισχυθεί μέχρι σήμερα, μέσω των εγκεκριμένων μέτρων», προσθέτει.

«Η οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί για πρώτη φορά στους παραγωγούς της επιτραπέζιας ελιάς και τους καλλιεργητές λεβάντας της Χαλκιδικής, αποδεικνύει περίτρανα την αμέριστη υποστήριξη της διοίκησης του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής προς κάθε κλάδο οικονομικής δραστηριότητας του Νομού μας», υπογραμμίζει ακόμη το Επιμελητήριο.

επιστροφή στην κορυφή