Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απορρίπτει την ελληνική πρόταση το Βερολίνο - Θετικές οι Βρυξέλλες

verolino reichstag

Δεν προσφέρει ουσιαστική λύση διαμηνύει η γερμανική κυβέρνηση για την επιστολή Βαρουφάκη


Απορρίπτει η γερμανική κυβέρνηση το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση, όπως αυτό εκφράζεται στην επιστολή Βαρουφάκη, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων και το Γαλλικό πρακτορείο.

«Η επιστολή από την Αθήνα δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση λύσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Γέγκερ, ενώ σημείωσε ότι στην πραγματικότητα στοχεύει σε μία χρηματοδότηση-γέφυρα, χωρίς να εκπληρώνει τις απαιτήσεις του προγράμματος.

«Το έγγραφο δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια, τα οποία συμφωνήθηκαν στο Eurogroup την Δευτέρα» ανέφερε.

«H Γερμανία λέει όχι!» , είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας "Bild" σχολιάζοντας την απόρριψη της ελληνικού αιτήματος από την κυβέρνηση του Βερολίνου. H μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας επικαλούμενη τον εκπρόσωπο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, υποστηρίζει ότι το Βερολίνο απορρίπτει την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Αντίθετα, οι Βρυξέλλες αντιδρούν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν.

Ως θετικό πρώτο βήμα κρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα εξάμηνης παράτασης που υπέβαλε σήμερα στον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Νταισελμπλουμ, η ελληνική κυβέρνηση, είπε ο κύριος Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξάμηνη παράταση του λεγόμενου "master financial assistance facility agreement". Όπως εξήγησε ο κ. Σχοινάς, ο όρος αυτός περιγράφει το ισχύον πρόγραμμα. Το αίτημα έχει τη μορφή δισέλιδης επιστολής, ανέφερε στη συνέχεια.

O κ. Σχοινάς ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ως πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο κ. Γιούνκερ χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί είχε εντατικές συζητήσειες με τον Γ. Ντάισελμπλουμ και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, επανέλαβε ότι η απόφαση επί του ελληνικού αιτήματος θα ληφθεί από τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Ο Μ. Σχοινάς διευκρίνισε, τέλος, ότι οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την εξάμηνη παράταση θα συζητηθούν σήμερα στο EWG και αύριο στο Εurogroup.

 

protothema.gr

Τελευταία άρθρα από τον/την Κική Δημαρόγλου

Halkidikifocus 2014-2020