xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Κ. Μάλαμα: Να βάλουμε την μέλισσα στο κέντρο της βιώσιμης ανάπτυξης της Χαλκιδικής

IMG 6208

Σε 13 ερευνητικά προγράμματα συμμετέχει το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας

Το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στον Άγιο Μάμα επισκέφτηκε η Βουλευτής Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα, συνοδευόμενη από τον Κώστα Χατζηασημίδη, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικής Συμμαχίας, στο πλαίσιο της στήριξης του μελισσοκομικού κλάδου της Χαλκιδικής, ο οποίος επικουρείται σημαντικά από τον συγκεκριμένο επιστημονικό φορέα. Η Κυριακή Μάλαμα ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και στα εργαστήρια του Ινστιτούτου και ενημερώθηκε από τα επιστημονικά στελέχη του, την Διευθύντριά του Φανή Χατζήνα και τον επιστημονικό υπεύθυνο Λεωνίδα Χαριστό για το ερευνητικό έργο της δομής, καθώς και για μια σειρά από καινοτόμες δράσεις που στοχεύουν στην στήριξη της μελισσοκομίας, αλλά και στην ευαισθητοποίηση των μελισσοκόμων και του ευρύτερου κοινού για τις επιπτώσεις των μη ισορροπημένων καλλιεργητικών πρακτικών και στην μέλισσα, αλλά και στο περιβάλλον γενικότερα.

Όπως υπογραμμίστηκε, το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας συμμετέχει αυτή τη στιγμή σε 13 ερευνητικά προγράμματα, με εξαιρετικά κρίσιμο αντικείμενο, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την διατήρηση της ντόπιας μέλισσας και την μελέτη της επίπτωσης των φυτοφαρμάκων στη μελισσοκομία. Το Ινστιτούτο ασχολείται επίσης με την γενετική βελτίωση των ειδών των μελισσών, με την έρευνα γύρω από ασθένειες, αλλά και με την ανάλυση όλων των δεδομένων που αφορούν την αειφόρα μελισσοκομική πρακτική. Το Ινστιτούτο οργανώνει, επίσης, δράσεις εξωστρέφειας, οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γύρω από την μέλισσα, την προώθηση της αστικής μελισσοκομίας, την στήριξη των νέων μελισσοκόμων, την κατάρτιση.

Στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη του Ινστιτούτου ενημέρωσαν την Κυριακή Μάλαμα και για την πρωτοβουλία τους να προτείνουν την δημιουργία ενός Δημοσίου ΙΕΚ Μελισσοκομίας, το οποίο μπορεί να φιλοξενηθεί στους χώρους του Ινστιτούτου, αξιοποιώντας τα εργαστήρια, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και την επιστημονική επάρκεια του.

Η Κυριακή Μάλαμα, από την πλευρά της τόνισε ότι το επιστημονικό έργο του Ινστιτούτου είναι κομβικό για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας της Χαλκιδικής και της Βόρειας Ελλάδας και δεσμεύτηκε να στηρίξει με όλα τα μέσα που διαθέτει την ενίσχυση του, την βελτίωση των υποδομών του, τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του. Σε σχέση με την πρόταση για την δημιουργία Δημοσίου ΙΕΚ μελισσοκομίας υπογράμμισε ότι θα ενισχύσει με όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα το συγκεκριμένο σχέδιο, ώστε να ληφθούν άμεσα οι σχετικές αποφάσεις από τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, γιατί μία τέτοια δομή μπορεί να αναβαθμίσει συνολικά τον μελισσοκομικό κλάδο και την αγροτική οικονομία της Χαλκιδικής.

froutokosmos3

paliouras1

 

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2