ΡΟΗ 24/7:

Απ. Πάνας: Πλήγμα στους Δήμους οι οφειλές των παρόχων ενέργειας

panas voulh om

Ερώτηση προς τα αρμόδια Υπουργεία από τον Βουλευτή Χαλκιδικής

Το οικονομικό πλήγμα που προκαλείται στους Δήμους εξαιτίας των εκατομμυρίων εισπραχθέντων δημοτικών τελών που τους οφείλουν ορισμένες Εταιρείες παροχής ενέργειας έφερε στη Βουλή ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του Κινήματος Αλλαγής Απόστολος Πάνας, με Ερώτησης που κατέθεσε προς τρεις συναρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, καθώς και Επικρατείας.
Ειδικότερα, ο κ. Πάνας με τους συναδέλφους του, αναδεικνύουν το έντονο πρόβλημα που έχει ανακύψει για τα έσοδα των Δήμων, από το γεγονός ότι -όπως καταγγέλλουν Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι- ορισμένοι από τους παρόχους ενέργειας δεν αποδίδουν στους Δήμους τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού που έχουν ήδη εισπράξει από τους πολίτες δια των λογαριασμών ενέργειας.
Το ζήτημα μάλιστα συμπληρώνει ο Βουλευτής, έχει απασχολήσει την Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση επανειλημμένα και -σύμφωνα με τους Αιρετούς- πανελλαδικά το ύψος των παρακρατούμενων εισπράξεων ανέρχεται σε εκατομμύρια, πολλές χιλιάδες ευρώ ανά Δήμο, με την καθυστέρηση να είναι πολύμηνη. Δήμοι μάλιστα καταφεύγουν στη δικαστική οδό, καταθέτοντας ένδικα μέσα για να λάβουν επιτέλους τα χρήματα που προ πολλού πλήρωσαν οι δημότες τους.
Στην Ερώτηση επίσης επισημαίνονται οι ενέργειες που ζητά από την Κυβέρνηση η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την επίλυση του προβλήματος και τη μη επανάληψή του στο μέλλον. Μεταξύ αυτών, νομοθετική ρύθμιση ειδικά για την καταγγελλόμενη «υπεξαίρεση» των δημοτικών τελών εκ μέρους παρόχων ενέργειας, όπως και τεχνολογική παρέμβαση στην κατεύθυνση της ανάπτυξης διαλειτουργικότητας, ώστε κάθε Δήμος ανά πάσα στιγμή να έχει αναλυτική εικόνα ανά πάροχο για τα ποσά.
Ο κ. Πάνας δήλωσε σχετικά: «Η κατάσταση αυτή είναι προκαλεί επιπλέον προβλήματα στους ήδη επιβαρυμένους Δήμους σε μία συγκυρία που η δημοσιονομική θέση των Ο.Τ.Α είναι ήδη δυσχερής και η εκτόξευση του κόστους ενέργειας οδηγεί σε αδιέξοδο τόσο τους Δήμους όσο και τους πολίτες. Απέναντι στα δεδομένα αυτά ζητώ μαζί με την Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής από τους αρμόδιους Υπουργούς να μας αποσαφηνίσουν για την έκταση του προβλήματος, ποιες Εταιρείες ακριβώς αφορά, πόσα χρωστά η κάθε μία και σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προχωρήσει η Κυβέρνηση για την εξομάλυνση της κατάστασης».

 

επιστροφή στην κορυφή