Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκδήλωση με τον Ιαβέρη για την οδική ασφάλεια στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

IABERHS 3222

Κ. Ζέρβας: "Χρειάζεται μια νέα κυκλοφοριακή κουλτούρα"

Την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας κυκλοφοριακής κουλτούρας επεσήμανε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας σε εκδήλωση για την οδική ασφάλεια, που οργανώθηκε χτες (11/5) το απόγευμα στο Δημαρχείο με κεντρικό ομιλητή τον θρυλικό οδηγό αγώνων αυτοκινήτου Ιαβέρη.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζέρβας, μπορεί οι επιδόσεις της Ελλάδας σε θέματα οδικής ασφάλειας να έχουν βελτιωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία με τα τροχαία να καταγράφουν μείωση κατά 45%, ωστόσο ο αριθμός των θυμάτων παραμένει πολύ υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο -65 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Επισημαίνοντας ότι μεγάλος αριθμός ατυχημάτων καταγράφονται μέσα σε αστικό περιβάλλον, ο κ. Ζέρβας παρουσίασε τις πολιτικές που έχει σχεδιάσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, στο πρόγραμμα εκτεταμένων παρεμβάσεων για τη συντήρηση και την αναβάθμιση του οδικού δικτύου, στην αξιοποίηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας και στη συνεργασία με την Τροχαία, στον ανασχεδιασμό του συγκοινωνιακού χάρτη της πόλης, κ.ά.

«Test drive» στο αγωνιστικό μονοθέσιο του ΑΠΘ
Με την ευκαιρία της εκδήλωσης στον χώρο βρέθηκε και το αγωνιστικό μονοθέσιο της φοιτητικής ερευνητικής ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Aristotle Racing Team (ART). Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε από τους φοιτητές για τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του αγωνιστικού μονοθέσιου, για τις διακρίσεις που έχει κατακτήσει η ομάδα αλλά και για τους επόμενους στόχους της.

IABERHS 1222

Η επικεφαλής της ομάδας Ευανθία Τσακίρη ενημέρωσε τον κ. Ζέρβα ότι η ART, που έχει ήδη αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις, μετρά επτά πρωτότυπα οχήματα κι ετοιμάζεται να συμμετάσχει σε νέους αγώνες.

Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής από τη Δημοτική Αστυνομία

Μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στους παραβάτες έστειλε ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για δράσεις Δημοτικής Αστυνομίας Δημήτρης Δαγκλής, στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την οδική ασφάλεια.
«Το θέμα δεν είναι μόνο στα χέρια, αλλά και... στα πόδια μας», είπε χαρακτηριστικά ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για δράσεις Δημοτικής Αστυνομίας, σημειώνοντας ότι η ελληνική κοινωνία δυστυχώς δεν έχει αντιληφθεί πόσο βαρύ φόρο αίματος πληρώνει στην άσφαλτο.

Ο κ. Δαγκλής σημείωσε ότι η Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης οργανώνει μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής, έχοντας εκπαιδεύσει το τελευταίο διάστημα 1.500 μαθητές σε 40 σχολεία, ενώ εστιάζει στις παραβάσεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς, που πραγματοποιούνται σε ράμπες, σε οδεύσεις τυφλών και διαβάσεις.

Γενοκτονία στην άσφαλτο

Για «γενοκτονία στην άσφαλτο» μίλησε ο Ιαβέρης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν χρειαζόμαστε καλύτερους οδηγούς, αλλά καλύτερους ανθρώπους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, τα τροχαία είναι η πρώτη αιτία θανάτου στους νέους ηλικίας έως 29 ετών, ενώ ένας πολύ μεγάλος αριθμός τροχαίων σημειώνονται με ταχύτητες κάτω των 40 χιλιομέτρων.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δίνει μεγάλο βάρος στα θέματα οδικής ασφάλειας μέσα από την εκπόνηση και την υλοποίηση σχετικού εθνικού στρατηγικού σχεδίου.

Μάστιγα χαρακτήρισε τα τροχαία ο Διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Θωμάς Γέρμανος, ενώ στη σπουδαιότητα να υπάρχουν συνθήκες ασφάλειας στις μετακινήσεις αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Ψιακής, εκπρόσωπος της Autosafe ΚΤΕΟ, που υποστήριξε την εκδήλωση.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, Βουλευτές και αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, ενώ το παρών έδωσαν ο συγγραφέας και ακτιβιστής Δημήτρης Αντωνίου και ο παραολυμπιονίκης της κολύμβησης Αντώνης Τσαπατάκης –θύματα τροχαίων και οι ίδιοι- καθώς και ο σύμβουλος του Δημάρχου για θέματα αναπηρίας Γιάννης Καστούρας.

IABERHS 42222

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020