ΡΟΗ 24/7:

Περιοδεία Νίκου Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη

280494985 561481318670057 5496812877291784884 n

Επαφές με πολίτες και εκπροσώπους φορέων

Να βάλει εμπόδιο σε οποιαδήποτε πώληση αμυντικού υλικού στην Τουρκία κάλεσε το Αμερικανικό κογκρέσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ότι παίζουν ένα "θέατρο του παραλόγου" στη Βουλή, θέλοντας να στήσουν έναν "ψεύτικο διπολισμό", ενώ για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είπε ότι "ήρθε για να μείνει".

"Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, σχετικά με την αμυντική συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, είδαμε άλλο ένα σκετσάκι μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα", δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης κατά την περιοδεία του στον κεντρικό πεζόδρομο της Καλαμαριάς και συνέχισε: "Ένα σκετσάκι χωρίς καμία πολιτική σημασία. Αποδεικνύουν ότι σε πάρα πολύ σημαντικά θέματα για τη χώρα, που αφορούν την ανάγκη να έχουμε μία κοινή στρατηγική για τα μεγάλα εθνικά θέματα, βάζουν ως προτεραιότητα τον μικροκομματισμό και το αυτοσυντήρητο τους".

"Εμείς, με αίσθημα ευθύνης, στηρίξαμε αυτή τη συμφωνία, όπως στηρίξαμε και την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, γιατί πάνω από όλα μας ενδιαφέρει να θωρακίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα", είπε και πρόσθεσε: "Οφείλω να πω ότι τώρα πρέπει το αμερικανικό κογκρέσο να αποδείξει έμπρακτα ότι θα βάλει εμπόδιο σε οποιαδήποτε πώληση αμυντικού υλικού στην Τουρκία. Αυτό οφείλουν να κάνουν οι Αμερικανοί, αν θέλουν να σεβαστούν τη χθεσινή ψηφοφορία στην Ελληνική Βουλή. Διότι δεν μπορούν να εξοπλίζουν μία χώρα η οποία είναι διεθνής ταραξίας, η οποία δεν σέβεται τις συνθήκες καλής γειτονίας στην Ανατολική Μεσόγειο και καταπατά συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της".

Ο κ. Ανδρουλάκης περπάτησε στον πεζόδρομο αντάλλαξε χειραψίες με καταστηματάρχες και περαστικούς συζήτησε μαζί τους για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, φωτογραφήθηκε με πολίτες και στο τέλος κάθισε για καφέ παρέα με στελέχη του κόμματος.

280526249 561481332003389 1027073465572163648 n

"Όσον αφορά την οικονομική κρίση συζήτησα με επιχειρηματίες, με καταστηματάρχες. Τα προβλήματα της ενεργειακής κρίσης ροκανίζουν μισθούς-συντάξεις διαθέσιμο εισόδημα", τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης και σημείωσε: "Άρα η πολιτική πλατφόρμα που έχουμε καταθέσει, πλαφόν στη λιανική, που αύριο το πρωί θα δει την πραγματική μείωση ο πολίτης στο τιμολόγιο του. Δεν θα πληρώσουν μόνο το κράτος και ο πολίτης το μάρμαρο της ενεργειακής κρίσης, αλλά και οι μεγάλοι παραγωγοί, ξεκάθαρα και όχι με αυτά που βλέπουμε τώρα, να εμφανίζονται μειωμένα υπερκέρδη. Και, βέβαια, το πακέτο μέτρων που αφορά τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και το νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, 350.000 χαμηλοσυνταξιούχοι μπορούν να παίρνουν συντάξεις αξιοπρέπειας με ένα ποσό της τάξης των 650 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτές είναι οι πολιτικές λύσεις που για μας είναι προτεραιότητα, για να περάσουμε την περιπέτεια της ενεργειακής κρίσης, χωρίς νέες κοινωνικές ανισότητες και κατακερματισμούς. Ο ελληνικός λαός αξίζει περισσότερα από αυτό το θέατρο παράλογου που παρακολουθεί συστηματικά στην Ελληνική Βουλή μεταξύ Τσίπρα -Μητσοτάκη. Και εμείς είμαστε έτοιμοι να του προσφέρουμε άλλες λύσεις προοδευτικές, ρεαλιστικές για ένα καλύτερο μέλλον για όλες τις Ελληνίδες για όλους τους Έλληνες".

Σε ερώτηση για την πορεία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε: "Εγώ πιστεύω στην ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ ήρθε για να μείνει και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά. Και όσο κι αν προσπαθούν Μητσοτάκης και Τσίπρας να στήσουν ένα ψεύτικο δίπολο το μήνυμα είναι ξεκάθαρο από τον Ελληνικό λαό: ήρθαμε για να μείνουμε ως ισχυρή προοδευτική, ρεαλιστική δύναμη. Δεν θα βάλω νερό στο κρασί μου. Οι προτεραιότητες πού καταθέτω ως πολιτικό πρόγραμμα είναι προτεραιότητες που τις πιστεύω. Δεν είναι λαϊκισμός. Συμβαίνουν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Γιατί να μη συμβεί και στον ελληνικό λαό; Γιατί να μην αλλάξουν τα πράγματα; Εγώ πιστεύω και υπηρετώ αυτή τη μεγάλη αλλαγή. Για να αλλάξουν τα πράγματα και θα είναι προς όφελος όλης της ελληνικής κοινωνίας".

Σχετικά με στελέχη του κόμματος που πήγαν σε άλλους πολιτικούς χώρους ο κύριος Ανδρουλάκης είπε ότι για όσους το έπραξαν αυτό για να κρατήσουν τις καρέκλες τους η πόρτα του συνεδρίου είναι κλειστή. "Όσοι ακολούθησαν οπορτουνιστικούς δρόμους χτίζοντας αφηγήματα για να διατηρήσουν τις καρέκλες τους, είναι προφανές ότι η πόρτα είναι κλειστή στο συνέδριο μας. Στο συνέδριο μας τους καλώ όλους όσοι πίστεψαν ιστορικά στη δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ, όσους πιστεύουν ακόμη και θέλουν να αγωνιστούν για μία ισχυρή δημοκρατική παράταξη για μία παράταξη η οποία θα μπορεί μέσα από ένα προοδευτικό πρόγραμμα να υπηρετήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις μεγάλες αλλαγές. Για ανθρώπους οι οποίοι ακολούθησαν δρόμους μόνο και μόνο για να κρατήσουν τις καρέκλες τους, η πόρτα αξιακά είναι και θα παραμείνει κλειστή", είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Σχετικά με τις επισκέψεις του στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στο Φοίνικα και στον οργανισμό καθαριότητας του Δήμου Καλαμαριάς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισήμανε: "Σε ότι αφορά τη σημερινή συζήτηση που είχαμε και στον ΟΑΣΘ και στον οργανισμό καθαριότητας του Δήμου Καλαμαριάς, προτεραιότητα μιας ποιοτικής ζωής για τους Θεσσαλονικείς είναι να υπάρχει μία ανθρώπινη πόλη, μία πόλη όπου οι υπηρεσίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα είναι αξιοπρεπείς. Όπου η καθαριότητα θα είναι προτεραιότητα. Και δεσμεύτηκα, προσωπικά, στους εργαζόμενους και στους πολίτες ότι θα είμαστε στο πλευρό τους για όλα τα δίκαια αιτήματα, που κάνουν τη Θεσσαλονίκη μία ανθρώπινη πόλη. Οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα. Η πόλη έχει μείνει πίσω. Είναι μία πολύ μεγάλη πόλη σε πληθυσμό συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, που έχουν άλλες υποδομές και πολύ καλύτερες. Άρα το κεντρικό κράτος πρέπει να στηρίξει και τον ΟΑΣΘ, πέρα από το Μετρό, και, βέβαια, τα θέματα καθαριότητας και ποιότητας ζωής".

Στην περιοδεία τον κ. Ανδρουλάκη συνόδευαν οι βουλευτές Γιώργος Αρβανιτίδης, Κωνσταντίνα Αδάμου, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης και κομματικά στελέχη.

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, που αυτό τον καιρό βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στο Φοίνικα.

«Τα αιτήματά σας είναι δίκαια. Είμαστε στο πλευρό σας, γιατί όλες αυτές οι υποδομές, χωρίς οι εργαζόμενοι να λειτουργούν σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον, ουσιαστικά υπονομεύονται. Και τα δίκαια αυτά αιτήματά σας πρέπει να βρουν και την καθολική υποστήριξη του πολιτικού συστήματος και της αυτοδιοίκησης, γιατί όσα λεωφορεία και να έχουμε, αν οι εργαζόμενοι δεν είναι κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας τότε, δυστυχώς, δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των εργαζομένων και στελέχη του ΟΑΣΘ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στα προβλήματα των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη και υπογράμμισε: «Η Θεσσαλονίκη, δυστυχώς, είναι πολύ πίσω σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση των πολιτών με τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, το βιώνουν οι πολίτες, είναι από τα βασικά θέματα της ποιότητας ζωής στην πόλη, μαζί με την αποκομιδή των απορριμμάτων, και για την παράταξή μας είναι προτεραιότητα. Και είναι άδικο για τη Θεσσαλονίκη, που είναι από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης, να μην έχουν οι πολίτες τις υπηρεσίες που έχουν σε άλλες πόλεις και ζουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είπε ακόμα ότι χρειάζονται να προστεθούν νέα λεωφορεία στον στόλο του ΟΑΣΘ, να προσληφθούν και άλλοι οδηγοί και να υπάρξει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για τις αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθεσαν το θέμα της έλλειψης λεωφορείων και προσωπικού. Ενδεικτικά είπαν ότι τα λεωφορεία σήμερα είναι λιγότερα από όσα ήταν το 2010 και με τρεις μετατάξεις που έγιναν στο πλαίσιο της κινητικότητας, αποχώρησαν από τον ΟΑΣΘ 300 εργαζόμενοι.

Τόνισε επίσης ο κ. Ανδρουλάκης ότι με την επιστροφή στην κανονικότητα από την πανδημία θα υπάρχουν αυξημένες ανάγκες μεταφοράς πολιτών με τα αστικά λεωφορεία.

Στελέχη του ΟΑΣΘ ενημέρωσαν τον κ. Ανδρουλάκη ότι προχωρούν οι διαδικασίες για τον πανελλαδικό διαγωνισμό προμήθειας λεωφορείων, από τα οποία θα πάρει και η Θεσσαλονίκη. Μέσω της μίσθωσης εξασφαλίστηκαν 260 νέα λεωφορεία -περιμένουν τη μελέτη αναδιάρθρωσης- και η διοίκηση του ΟΑΣΘ κάνει σχεδιασμούς για βελτιώσεις, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

280407696 561481242003398 1269379745795853769 n

Τον κ. Ανδρουλάκη συνόδευαν ο βουλευτής Γιώργος Αρβανιτίδης, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Χάρης Κυπριανίδης και στελέχη του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

Με εργαζόμενους στην καθαριότητα του Δήμου Καλαμαριάς συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς και γενικότερα ζητήματα, όπως αυτά που αφορούν το κύμα ακρίβειας και ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.

«Προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις, όπως το πλαφόν στη λιανική τιμή και φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών, προτάσεις που θωρακίζουν την κοινωνία απέναντι σε αυτή την περιπέτεια», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε: «Πρέπει να θωρακίσουμε και ευάλωτους, να δούμε τη ρεαλιστική κοινωνική πραγματικότητα της χώρας. Κουράστηκαν τα παιδιά σας από λόγια, αυτά που σας λέω συμβαίνουν και αλλού. Η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει τους δικούς της πόρους. Ως προς το δημογραφικό, κάθε Ελληνίδα μάνα να ξέρει ότι μπορεί να κάνει μεγάλη οικογένεια χωρίς να υπονομεύεται η θέση της στην εργασία και το εισόδημα της οικογένειάς της».

Οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα έθεσαν στον κ. Ανδρουλάκη και το αίτημα για ανανέωση των συμβάσεών τους.

«Δυστυχώς η Τουρκία δείχνει ότι είναι όχι μόνο μία αναθεωρητική δύναμη, αλλά είναι και μία χώρα που δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της, κι ένας λαός, ένα πολιτικό σύστημα που δεν αποδέχεται τα ιστορικά λάθη, ώστε οι επόμενες γενιές να μην τα επαναλάβουν. Δυστυχώς υπονομεύει τη σταθερότητα και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στην άρνηση της Άγκυρας να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο κ. Ανδρουλάκης επισκέφθηκε τα γραφεία της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς, όπου ο πρόεδρός της Κώστας Ζώης τον υποδέχτηκε λέγοντας ότι η Καλαμαριά έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί υποδέχτηκε τους πρόσφυγες, και μίλησε για την προσπάθεια Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι η παράταξή του, το 1993 πήρε μία ιστορική απόφαση, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση για τον Ελληνισμό, που ήταν η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Τόνισε πως η προσπάθεια για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού πρέπει να αποκτήσει εθνικά χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο ίδιος ως ευρωβουλευτής στην κατεύθυνση αυτή.

«Η μνήμη είναι φρουρός, απέναντι στην ανθρωπότητα, για να μην ξανασυμβούν αυτές οι φρικαλεότητες, αυτές οι τραγωδίες, που, δυστυχώς, έχουν στιγματίσει και τον Ποντιακό Ελληνισμό», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Παρόντες στη συνάντηση στα γραφεία της Ένωσης Ποντίων ήταν η πρώην βουλευτής Χρύσα Αράπογλου και ο πρώην Δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης.

επιστροφή στην κορυφή