xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Χαλκιδικής ανακαλύπτουν και μελετούν την τοπική τους ιστορία

poster pex 190522

Απονέμονται αύριο (19/5) οι Συλλογικοί τόμοι

Εκδήλωση για την απονομή Συλλογικών τόμων με ISBN, στους συγγραφείς εκπαιδευτικούς, του Διεπιστημονικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος με θέμα: «Οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της 3ης ΠΕ Χαλκιδικής ανακαλύπτουν και μελετούν την τοπική τους ιστορία μέσα από τη διερεύνηση ιστορικών πηγών του τόπο τους» θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 και ώρα 13.00 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής στον Πολύγυρο.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Π.Ε.Χ., του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου του 2ου ΠΕΚΕΣ και Πρώην Σχολικού Συμβούλου της 3ης Π.Ε. Χαλκιδικής Δρ. Απόστολου Παρασκευά, της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ., της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, του Κέντρου Ψηφιακής Γεωγραφικής Εκπαίδευσης, του ΚΕΠΕΑ (ΚΠΕ) Αρναίας, του Δήμου Αριστοτέλη και του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου, του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, της Ιστορικής & Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής και του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ.

Το σχολικό έτος 2017-18 υλοποιήθηκε μετά από έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων (με το υπ. αριθμ. έγγραφο Φ.14/16097/3/Δ1/ 27-09-2017 και την έγκριση του ΙΕΠ (με αριθμό πρωτοκόλλου 36/14-09-2017) το διεπιστημονικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με θέμα «Οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων ανακαλύπτουν και χαρτογραφούν τον τόπο τους και το περιβάλλον μέσα από τη διερεύνηση πηγών».

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από τον τότε Σχολικό Σύμβουλο Δρ. Α. Παρασκευά, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, υποστηρίχθηκε από τοπικούς φορείς και εφαρμόστηκε στα Δημοτικά Σχολεία της 3ης ΠΕ Χαλκιδικής, στη Βορειοανατολική Χαλκιδική.

Το πρόγραμμα έδινε έμφαση στη διερεύνηση παλιών αρχείων των σχολείων από εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες, προκειμένου να ανακαλύψουν και να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους, καθώς και τη διερεύνηση της ιστορίας αλλά και των μετακινήσεων των κατοίκων. Επιπρόσθετα, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, μέσα από οπτικοακουστικό υλικό που συγκεντρώθηκε από τους γονείς των μαθητών/τριων και αφορούσε όψεις της καθημερινής ζωής των κατοίκων των χωριών, το οποίο έχει γίνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και θα υλοποιηθεί αρχικά στο Κέντρο Συντήρησης «Ιουστινιανός» στα Ν. Φλογητά Χαλκιδικής, για όλα τα Δημοτικά σχολεία, προκειμένου να γίνει διάχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο Συλλογικός τόμος περιλαμβάνει όλα τα θεωρητικά κείμενα των επιστημόνων που σχεδίασαν το πρόγραμμα, τους προλογισμούς από τους φορείς που το στήριξαν, τα κείμενα των εκπαιδευτικών με τους μαθητές/τριες που περιγράφουν τα βήματα υλοποίησης όλων των σταδίων του προγράμματος, τα αποτελέσματα που προέκυψαν, συνοδευόμενα από γραφικές αναπαραστάσεις και φωτογραφικό υλικό, ανά σχολείο και συμμετέχουσα σχολική τάξη.

269897275 342906970645199 4913131200185893482 n

received 402546028005180

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2