Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόταση ΕΒΕΘ για απεξάρτηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από γεωπολιτικά ασταθείς πηγές

fwtovoltaika

Επιστολή Περιβάλλοντος

Την εξεύρεση λύσεων που θα οδηγούν στη μεγαλύτερη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αναζητά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και με επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Σκρέκα, την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Ιωάννης Μασούτης, προτείνει την αξιοποίηση των φυσικών και τεχνητών λιμνών της χώρας μας, μέσω της εγκατάστασης σε αυτές πλωτών φωτοβολταΐκών πάρκων με ενσωματωμένες δυνατότητες αποθήκευσης ενέργειας.

Το κείμενο της επιστολής είναι το ακόλουθο:

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι, για την απεξάρτηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ρυπογόνες και γεωπολιτικά ασταθείς πηγές, είναι απαραίτητη η εξεύρεση λύσεων που θα οδηγούν στη μεγαλύτερη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αναζητά, με τα μέσα που διαθέτει, πληροφορίες που θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση .

Για το σκοπό αυτό, σας υποβάλλουμε, με την παρούσα επιστολή μας, πρόταση για την αξιοποίηση των φυσικών και τεχνητών λιμνών της χώρας μας, μέσω της εγκατάστασης σε αυτές πλωτών φωτοβολταΐκών πάρκων με ενσωματωμένες δυνατότητες αποθήκευσης ενέργειας. Όπως φαίνεται από το παράδειγμα που παραθέτουμε παρακάτω, το ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων και ο χρόνος υλοποίησης των σχετικών δράσεων επιτρέπουν μια σχετικά γρήγορη και οικονομικά συμφέρουσα και ασφαλή προσαρμογή του μείγματος πηγών ενέργειας στις σκληρές συνθήκες που συνδιαμορφώνουν η κλιματική αλλαγή και η τρέχουσα γεωπολιτική κρίση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει, στην τεχνητή λίμνη Alqueva της Πορτογαλίας προγραμματίζεται να λειτουργήσει, από τον προσεχή Ιούλιο, ένα πλωτό ηλιακό πάρκο με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά. Το πάρκο καταλαμβάνει έκταση 2 εκταρίων όπου εγκαθίστανται 12.000 ηλιακά πάνελς, με συνολική δυναμικότητα 7,5 GWh. Επίσης, εγκαθίστανται σε αυτό μπαταρίες λιθίου με δυνατότητα αποθήκευσης 2 GWh. Το ύψος της επένδυσης αναμένεται να αγγίξει τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος, σημειώνεται ότι το σχετικό συμβόλαιο παραχώρησης υπογράφηκε το Μάϊο του 2021 και η κατασκευή του έργου άρχισε αμέσως μετά την υπογραφή του.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, ευελπιστούμε ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη σας την πρότασή μας, η οποία θεωρούμε ότι μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επίλυση του ενεργειακού προβλήματος στη χώρα μας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και επιπλέον πληροφορία”.

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020