ΡΟΗ 24/7:

Χατζηδάκης: Αυξήσεις στις συντάξεις από το 2023

suntaxiouxos suntaxi xrhma

Στην 9η θέση η Ελλάδα στις χώρες της Ευρώπης που έχουν το θεσμό του κατώτατου μισθού

"Ξεπαγώνουν" μετά από πολλά χρόνια οι συντάξεις, από 1η Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Αναφερόμενος στο ύψος της αύξησης που θα δουν οι συνταξιούχοι, ο κ. Χατζηδάκης απέφυγε να το καθορίσει, λέγοντας ότι προκύπτει «βάσει μαθηματικού τύπου, που προσθέτει τον τιμάριθμο και τον ρυθμό ανάπτυξης και διαιρώντας το άθροισμα δια του δύο, προκύπτει το ύψος της αύξησης».

«Είμαστε πέμπτοι παγκοσμίως στις ενισχύσεις στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε σχέση με το ΑΕΠ. Παρά τις φουρτούνες, βλέποντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, φαίνεται ότι ο κόσμος αναγνωρίζει πως μέσα σε τέτοια φουρτούνα δεν είναι μόνος του», ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας, αποδεχόμενος πως «η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχει “τσουρουφλιστεί” από τους λογαριασμούς της Ενέργειας, γι’ αυτό και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ήρθε και αποφάσισε τα μέτρα στήριξης».

Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό και το ύψος της νέας αύξησης που αναμένεται να ισχύσει από το 2023, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Κάθε χρόνο θα υπάρχει αύξηση του κατώτατου μισθού, βάσει του διαλόγου που θα γίνεται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, τα συμπεράσματα του οποίου καταλήγουν στον Υπ. Εργασίας, ο οποίος παίρνει και την σχετική απόφαση». «Από τις 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν τον θεσμό του κατώτατου μισθού, η Ελλάδα είναι στην 9η θέση, πιο πάνω από την Πορτογαλία, που τελευταία η αντιπολίτευση φέρνει συχνά ως παράδειγμα. Φθάσαμε στα όρια των επιχειρήσεων με την αύξηση των 50 ευρώ που έγινε στον κατώτατο μισθό και μόλις άρχισε να ισχύει. Δεν μπορώ να κάνω από τώρα αναφορές για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού», συμπλήρωσε ο Υπουργός Εργασίας.

Αναφερόμενος στην ανεργία υπογράμμισε: «Το γεγονός της μείωσης της ανεργίας δεν έτυχε, πέτυχε, είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης από το 2019 μέχρι σήμερα».

Για τις τριετίες, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως «οι τριετίες θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται όπως επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Υπήρξε σχετική προσφυγή του ΣΕΒ προς το ΣτΕ για τις τριετίες και η Κυβέρνηση μαζί με την ΓΣΕΕ παρενέβησαν για να μην αλλάξει τίποτα».

επιστροφή στην κορυφή