xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Απ. Πάνας: Καμιά πρόθεση του ΥΠΑΑΤ για αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών Χαλκιδικής (βίντεο)

panaselaiopv

Απεφυγε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δεσμευθεί

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Στύλιο Γεώργιο κατέθεσε ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, αναφορικά με τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής λόγω του παγετού του έτους 2021.

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης ο Βουλευτής τόνισε ενώπιον του Υφυπουργού, ότι οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής είναι σε απόγνωση καθώς για άλλη μια φορά εξαιρούνται αναίτια και αδικαιολόγητα από αποζημιώσεις, οι οποίες καταβλήθηκαν ή θα καταβληθούν σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες για το ίδιο ζημιογόνο αίτιο. Μάλιστα τόνισε, πως έχει περάσει ήδη ένας χρόνος από τη δημόσια δέσμευση του πρώην Υπουργού ΥΠ.Α.Α.Τ. κ. Λιβανού εντός του Κοινοβουλίου κι έπειτα από Επίκαιρη Ερώτησή του για το ίδιο θέμα, με τον πρώην Υπουργό να δεσμεύεται, ότι το πρόβλημα της ακαρπίας των ελαιόδεντρων λόγω του παγετού δεν θα ενταχθεί στο χρονοβόρο πρόγραμμα των ΚΟΕ (Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων) αλλά στο ειδικό πρόγραμμα ΠΑΓΕΤΟΣ - ΑΝΟΙΞΗ 2021 και θα αποζημιωθεί εντός του έτους, δέσμευση η οποία ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Για τους παραπάνω λόγους, ο Βουλευτής Χαλκιδικής ζήτησε από τον αρμόδιο Υφυπουργό συγκεκριμένο προγραμματισμό, για το πώς και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής.

Στην απάντησή του προς τον κ. Πάνα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέφυγε να δεσμευθεί, τόσο για τον τρόπο όσο και για τον χρόνο αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής. Μάλιστα προσπάθησε να ισοσκελίσει τη ζημία που προέκυψε από την ακαρπία λόγω παγετού 2021, με τις ενισχύσεις λόγω της πανδημίας του covid, που θα καταβληθούν εν καιρώ.

Στη δευτερολογία του ο Υφυπουργός ΥΠΑΑΤ ανέφερε, πως οι διαδικασίες αποζημίωσης των καλλιεργειών που επλήγησαν σε προανθικό στάδιο από τον παγετό, δεν εντάσσονται σε κανένα πρόγραμμα αποζημιώσεων, ούτε σε Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, ούτε και σε κανένα ειδικό πρόγραμμα του ΥΠΠΑΤ ή του ΕΛΓΑ (ad hoc, de minimis κ.α.).

Ο κ. Πάνας ανέφερε έπειτα από την τοποθέτηση του κ. Στύλιου: «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων συνεχίζει να εμπαίζει τους ελαιοκαλλιεργητές της Χαλκιδικής, αφήνοντάς τους εκτεθειμένους για πολλοστή φορά κι αναιρώντας τις παλαιότερες δεσμεύσεις και εξαγγελίες. Πλέον καθίσταται σαφές πως η Κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχει καμία πρόθεση για αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής λόγω της ακαρπίας».

froutokosmos3

paliouras1

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2