Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιχείρηση-"θερμοστάτης" στο Δημόσιο

SXEDIO EXOIKONOMHSHS ENERGEIAS STO DHMOSIO JUNE 22

Παρουσίαση του σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας

Την άμεση μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στους φορείς του δημοσίου, θέτει ως στόχο η κυβέρνηση με το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Με τη δαπάνη ενέργειας για το 2022 και για το σύνολο των κτιριακών υποδομών να εκτιμάται στα 1,165 δισ. ευρώ ως άμεσος στόχος τίθεται η μείωση κατά 10% και μέχρι το 2030 κατά 30%. Αυτό θα επιτευχθεί με τη συντήρηση των κλιματιστικών, την ορθολογική ρύθμιση λειτουργίας των συστημάτων ψύξης και θέρμανσης αλλά και τον ορισμό υπευθύνων στο σύνολο των φορέων του Δημοσίου, οι οποίοι και θα ελέγχουν την ορθολογική κατανάλωση ενέργειας π.χ. να μη λειτουργούν μηχανήματα σε κλειστούς χώρους.

Παράλληλα ανακοινώθηκε η ανάρτηση του προγράμματος «Ηλέκτρα», προϋπολογισμού 640 εκατ. ευρώ που στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του δημόσιου τομέα.

Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης των κτιρίων κατά 30% με παρεμβάσεις όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, εκσυγχρονισμός των συστημάτων θέρμανσης-ψύξης, εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας. Το ποσοστό χρηματοδότησης ξεκινά από 50% και κλιμακώνεται υπό προϋποθέσεις έως το 70%.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το ενεργειακό κόστος για το δημόσιο έχει αυξηθεί κατακόρυφα την τελευταία τριετία παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Σδούκου, ότι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τις 212.000 εγκαταστάσεις του Δημοσίου συμπεριλαμβανομένων και των Δήμων το 2020 ήταν 596 εκατ. ευρώ, το 2021 αυξήθηκε σε 956 εκατ. ευρώ και για το 2022 υπολογίζεται ότι θα φθάσει στα 1,165 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 66% σε σχέση με το 2020. Με βάση αυτά τα δεδομένα μια εξοικονόμηση της τάξης του 15-20% θα σημάνει σημαντική μείωση των δαπανών του δημοσίου.

Η πρώτη κίνηση που θα γίνει για την ενεργοποίηση του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο τομέα, είναι ο ορισμός ενεργειακού υπεύθυνου για όλα τα κτίρια του δημοσίου. Αυτό θα γίνει με την έκδοση σχετικής εγκυκλίου καθώς ο νόμος προβλέπει την ύπαρξη ενεργειακού υπευθύνου αλλά έχει παραμεληθεί.

Επίσης θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα καταχωρούνται τα στοιχεία και με βάση τα αποτελέσματα αυτής της παρακολούθησης θα παρέχονται οικονομικά κίνητρα σε όσους επιτυγχάνουν τους στόχους και ποινές σε όσους αποτυγχάνουν.

Το πρόγραμμα προβλέπει μεταξύ άλλων συντηρήσεις σε λέβητες και καυστήρες κεντρικής θέρμανσης και κλιματιστικά σε όλα τα δημόσια κτίρια, αλλά και παρεμβάσεις στη λειτουργία του οδοφωτισμού και τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης των Δήμων.

Επίσης θα περιλαμβάνει συστάσεις για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας των κλιματιστικών στους 26 – 27 βαθμούς, αλλά και για σβήσιμο των φώτων και των υπολοίπων συσκευών μετά το τέλος της εργασίας.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να ελεγχθεί η εφαρμογή των συστάσεων και το εάν ένας φορέας ανταποκρίνεται στις κυβερνητικές συστάσεις θα διαπιστωθεί από τη σύγκριση των αντίστοιχων περσινών λογαριασμών. Όταν διαπιστώνεται χαμηλότερη κατανάλωση από ένα ποσοστό που θα οριστεί, τότε ο φορέας θα έχει bonus και θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020