ΡΟΗ 24/7:

ΟΕΕ: Ζητά νέες προθεσμίες και διευκρινίσεις για myDATA και φορολογικές δηλώσεις

foroi taxis

Επιστολή στο Υπ. Οικονομικών

Την επανεξέταση των χρονικών προθεσμιών συγκεκριμένων υποχρεώσεων, που σχετίζονται με το myDATA, αλλά και παρεμβάσεις, που θα διευκολύνουν την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων, ζητά, με επιστολή του προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Η κίνηση αυτή γίνεται, λαμβάνοντας υπόψη αφενός τη μέχρι σήμερα ελλιπή λειτουργία της πλατφόρμας myDATA και αφετέρου τις καθυστερήσεις στη μη έγκαιρη έκδοση των απαιτούμενων εγκυκλίων – οδηγιών, σχετικών με διαβίβαση των εσόδων του έτους 2021, συνεξεταζόμενα με τις τρέχουσες καταιγιστικές υποχρεώσεις και άλλες κοινωνικού χαρακτήρα πλατφόρμες (ενδεικτικά επιδότηση ρεύματος), που προκύπτουν για τους φορολογούμενους (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) και προκειμένου να ομαλοποιηθεί η υπάρχουσα κατάσταση, επικαλούμενο και τις θεμελιώδεις αρχές και κανόνες της χρηστής διοίκησης.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνονται τα εξής:

- Για τη διαβίβαση των εσόδων έτους 2021: Επανεξέταση των χρονικών προθεσμιών (λήγουν σήμερα, 15 Ιουνίου), ώστε να δοθεί ο αναγκαίος, επαρκής και εύλογος χρόνος, καθόσον λόγω των προβλημάτων της πλατφόρμας δεν δύναται να πραγματοποιηθεί ορθά η διαβίβαση σε τόσο στενά χρονικά περιθώρια, καθώς και η επισήμανση σε δεύτερο χρόνο των αποκλίσεων των δεδομένων.

- Άμεση έκδοση της τροποποίησης της Απόφασης Α.1138/12-6-2020, λαμβανομένων υπόψη των προτάσεων που έχουν κατατεθεί, προκειμένου να διευκρινισθούν θέματα σχετικά την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 15Α του Ν.4174/2013.

- Για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φορολογικού έτους 2021: Επανεξέταση των χρονικών προθεσμιών, σε εύρος χρόνου που θα λαμβάνει υπόψη του την πλήρη και απρόσκοπτη ολοκλήρωση των λογιστικών - φοροτεχνικών εργασιών και την ετοιμότητα της ΑΑΔΕ.

-Ταυτόχρονο άνοιγμα για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Νομικών Προσώπων, χωρίς πρόστιμα, κατά τα πρότυπα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για τα Φυσικά Πρόσωπα. Συνέπεια αυτού προτείνουμε την επέκταση της διάταξης του άρθρου 77 του Ν.4916/2022 που τροποποίησε τα άρθρα 54 και 72 του Ν.4174/2013, με αποτέλεσμα τη μη επιβολή προστίμων, όταν το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση, είναι έως εκατό (100) ευρώ.

- Ειδικά για τους τυχόν μελλοντικούς φορολογικούς ελέγχους, δεδομένου ότι όλες οι διατάξεις που τους διέπουν δεν εξαρτούν αυτούς από τα myDATA, είναι απαραίτητο να καθοριστεί η διαδικασία τους ειδικά για το έτος 2021, με δεδομένη τη μη ετοιμότητα του συστήματος.

επιστροφή στην κορυφή