ΡΟΗ 24/7:

Γ. Οικονόμου: "Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στην ανάπτυξη της χώρας και στην ανακούφιση της κοινωνίας" (ΒΙΝΤΕΟ)

GIANNHS OIKONOMOY BRIEFING THESS 17062022

Eνημέρωση πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο στη Θεσσαλονίκη

«Το βλέμμα μας είναι σταθερά προσηλωμένο στην ανάπτυξη της χώρας, της οικονομίας, αλλά και στην ανακούφιση της κοινωνίας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Οικονόμου ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι εντός της ημέρας κατατίθεται αγωγή του ελληνικού δημοσίου κατά της εταιρίας Novartis και προανήγγειλε ότι θα υπάρξει δήλωση του υπουργείου Υγείας με διευκρινιστικές λεπτομέρειες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε εξέλιξη «ορόσημο» και «πολύ σημαντική εθνική επιτυχία» την απόφαση του Eurogroup για έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου και παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, αλλά ένας αξιόπιστος εταίρος που πρωταγωνιστεί, ένα κράτος που δεν είναι δέκτης υποδείξεων αλλά συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις, που δεν αδικείται αλλά ηγείται». Υπογράμμισε, ότι «κλείνει ένας επώδυνος κύκλος που άνοιξε πριν από δώδεκα χρόνια» και ταυτόχρονα ανοίγει μια «νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την πατρίδα μας, για την ανάπτυξη της χώρας και για την ευημερία των πολιτών», καθώς επίσης και οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων από τη διεθνή κρίση, ένα «παράθυρο αισιοδοξίας και προοπτικής, στη δίνη μιας τεράστιας εισαγόμενης κρίσης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε, επίσης, τα νεότερα στοιχεία του «Ευρωβαρόμετρου», σύμφωνα με τα οποία οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τόσο τους ευρωπαϊκούς, όσο και τους εθνικούς θεσμούς και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για μια εμφατική απάντηση στο λαϊκισμό και όσους νομίζουν ότι το ρολόι της Ιστορίας μπορεί να γυρίσει πίσω στην εποχή των μνημονίων και αποδεικνύει ότι, μαζί με την οικονομική πρόοδο, η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται».

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι για τη ΝΔ, από την ίδρυση της, απαράβατη αρχή είναι ότι η οικονομική πρόοδος «είναι εργαλείο και όχι αυτοσκοπός για να κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη» και πρόσθεσε: «Ήμασταν και είμαστε η παράταξη του πολιτικού ανθρωπισμού, με πρώτη μας μέριμνα της λαϊκές ανάγκες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στην ενέργεια, όλο το προηγούμενο διάστημα, με παρεμβάσεις που ανέρχονται σε ποσοστό στο 3,7 % του ΑΕΠ, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που διενεργήθηκε, στην πρώτη θέση, μεταξύ των 25 χωρών που συμμετείχαν σε αυτήν. Υπενθύμισε, ότι σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για την επιστροφή του 60% των αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος των λογαριασμών Δεκεμβρίου - Μαΐου, που θα κυμαίνονται από 18 ως 600 ευρώ, με ωφελούμενους όλα τα φυσικά πρόσωπα με οικογενειακό εισόδημα ως 45.000. Ταυτόχρονα, από τις αρχές του Ιουλίου ενεργοποιείται και ο μηχανισμός παρέμβασης στη χοντρική και τη λιανική πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος, με ωφελούμενους μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νοικοκυριά, αγρότες, ευάλωτους καταναλωτές, από «εβδομήντα έως και ενενήντα τοις εκατό της αύξησης της τιμής της κιλοβατώρας». Τις επόμενες μέρες, πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου, θα ανακοινωθεί και νέα κυβερνητική παρέμβαση για τα καύσιμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε υπαρκτή δυνατότητα για να βοηθήσει τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και πρόσθεσε: «Με σύνεση με επιμονή με σχέδιο θα αντέξουμε και θα βγούμε όλοι μαζί από αυτή την τεράστια δοκιμασία».

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε, επίσης, ότι χθες εγκρίθηκε από την Κομισιόν το ελληνικό σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, προϋπολογισμού 1,63 δις. ευρώ, που είναι το πρώτο τέτοιο εθνικό πρόγραμμα το οποίο εγκρίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως πρώτο πανευρωπαϊκά είχε εγκριθεί και το σχέδιο Ανταγωνιστικότητας 2021-27 για τη χώρα μας. Σημείωσε, ότι αποδεικνύεται η «ισχυρή βούληση» της κυβέρνησης για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με ταυτόχρονη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και πρόσθεσε ότι η Μακεδονία είναι μέσα σε αυτές της περιοχές που θα ωφεληθούν, από τις επενδύσεις στους τομείς αυτούς και από τις νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Οικονόμου ανακοίνωσε ότι από 1ης Ιούλιου αρχίζουν οι εγγραφές των πολιτών όλης της χώρας για τον προσωπικό γιατρό, από το 16ο της ηλικίας τους, με αποδεκτές όλες τις αιτήσεις μέχρι 2000 πολιτών ανά γιατρό, ή στην περίπτωση των συμβεβλημένων γιατρών με το όριο που εκείνος έχει επιλέξει και με δικαίωμα μεταγραφής σε άλλο προσωπικό γιατρό ανά έτος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε, τέλος, την ικανοποίηση του για την πρόοδο που συντελείται σε ότι αφορά τις πρόδρομες διαδικασίες για το γήπεδο του ΠΑΟΚ και την γενικότερη ανάπλαση της γύρω περιοχής, στην Τούμπα και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα έργο με πολλαπλές αναπτυξιακές συνέπειες και για τη Θεσσαλονίκη και για τη Β. Ελλάδα».

"Ο Έλληνας πρωθυπουργός πάντοτε έχει τη διάθεση να συνομιλεί με τον Τούρκο πρόεδρο, η ελληνική πλευρά πάντοτε έχει τη διάθεση να συνομιλεί, υπάρχει, όμως, ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, υπάρχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που πρέπει κανείς να ακολουθεί για να έχουν νόημα οι συζητήσεις αυτές και σίγουρα το τελευταίο διάστημα η τουρκική πλευρά, τόσο σε ρητορικό επίπεδο, όσο και με παράνομες ενέργειες παραβίασης του εναέριου χώρου μας έχει αποκλίνει πολύ από αυτή τη συμπεριφορά".

Την απάντηση αυτή έδωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

"Ελπίζουμε να αντιληφθεί η Τουρκία ότι είναι τελείως αδιέξοδη η τακτική αυτή που έχει ακολουθήσει και δεν έχει πουθενά απήχηση στον κόσμο, να χαμηλώσει την ένταση και να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που το είχαμε αφήσει στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη", είπε ο κ. Οικονόμου.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση βλέπει σημάδια βελτίωσης του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τετ α τετ που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών ο κ. Οικονόμου επισήμανε: "Η χώρα μας δεν επιδιώκει εντάσεις και πάντοτε είμαστε εκείνοι που λέμε ότι οι δίαυλοι του διαλόγου πρέπει να είναι ανοιχτοί και ότι δεν μπορούμε να συνομιλούμε με το παράλογο. Από την άλλη πλευρά πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι ο αναθεωρητισμός δεν εξυπηρετεί κανέναν και βλάπτει πρωτίστως τους αυτουργούς του. Είναι προς το συμφέρον όλων να συνειδητοποιήσουν ότι η σταθερότητα και η ειρήνη στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι προς όφελος συνολικά και των χωρών της περιοχής και της Ευρώπης. Η χώρα μας είναι σταθερά προσηλωμένη προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είναι και ανυποχώρητη σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα".

Σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία στην κυβέρνηση για τυχόν επιπτώσεις στο τουρισμό λόγω της προκλητικότητας της Τουρκίας τόνισε πως τα μηνύματα από τον τουρισμό είναι πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και σημείωσε: "Τα μηνύματα που έχουμε από τον τουρισμό είναι πάρα πολύ αισιόδοξα. Και αυτό που συμβαίνει αυτή την ώρα στον τουρισμό επιβεβαιώνει τα μηνύματα αυτά. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή, είναι μια χώρα ασφαλής. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να εκπέμψουμε το μήνυμα ότι κυριαρχεί στη χώρα κάποιος πανικός. Αυτό που πρέπει να είναι σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με σαφή στρατηγική και ξεκάθαρες θέσεις, σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Η χώρα έχει σταθερές και ειλικρινείς σχέσεις με σπουδαίες δυνάμεις, είναι μέλος διεθνών οργανισμών, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, δεν προκαλούμε, δεν φοβόμαστε, δεν πανικοβαλλόμαστε. Από την άλλη δεν εφησυχάζουμε, εργαζόμαστε για να υπάρχει ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, κάτι το οποίο έχει πολλαπλά οφέλη και γεωπολιτικά και οικονομικά, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο των χωρών στη γειτονιά μας".

Αναφερόμενος στις γενικότερες εξελίξεις και στον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι αυτές καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη μιας σταθερής, αποφασιστικής, αποτελεσματικής διακυβέρνησης που θα κρατά σταθερό το τιμόνι μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα αστάθειας και πολλαπλών προκλήσεων.

Τέλος, σε ερώτηση για την κύρωση των Μνημονίων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών απάντησε πως θα έρθουν στη Βουλή στην ώρα τους.

επιστροφή στην κορυφή