sonia banner

ΡΟΗ 24/7:

Δυναμική χάραξη στρατηγικής στον Τουρισμό από το Δήμο Πολυγύρου

IMG 20220618 190905

Παρουσιάστηκε η Στρατηγική της Τουριστικής Ανάπτυξής του

Η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου του Δήμου Πολυγύρου, των αρχαιολογικών μνημείων και του πολιτισμού, της προφορικής ιστορίας και των ιστοριών των ανθρώπων, αλλά και η ανάδειξη της γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων με street food festival, αποτελούν μερικούς από τους άξονες που περιλαμβάνονται στη Στρατηγική της Τουριστικής Ανάπτυξής του, όπως παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στον Πολύγυρο.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Τουριστικής Επιτροπής Ιωάννης Σιμώνης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδοχείων, Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής και Πρόεδρος των Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Συνεργασία Πολιτών" και Δημοτικός Σύμβουλος, Γιώργος Καλλιμάνης.

Ολιστική προσέγγιση και προβολή

Τη Στρατηγική της Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Πολυγύρου ανέλυσε η Τεχνική Σύμβουλος Τουρισμού, Σοφία Μπουρνατζή.
Όπως επεσήμανε η κ. Μπουρνατζή, το τουριστικό μάρκετινγκ σήμερα έχει διαφοροποιηθεί εντελώς από το 2019, καθώς μετά από 2 χρόνια πανδημίας ο επισκέπτης δεν ενδιαφέρεται να παραμείνει κλεισμένος σε ένα ξενοδοχείο, αλλά να περιηγηθεί. Τον ενδιαφέρει ο Πολιτισμός και όλων των ειδών τα θεάματα, ενώ προσελκύεται από το αυθεντικό και όχι το "ψεύτικο".
Όπως ανέφερε, ο Τουρισμός του Δήμου Πολυγύρου βασίζεται στους ανθρώπους, τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον και τα τοπικά προϊόντα.
Παράλληλα σημείωσε ότι λειτουργούν 179 αδειοδοτημένες τουριστικές μονάδες, εκ των οποίων 154 είναι εποχιακές και 27 δωδεκάμηνης λειτουργίας, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει αναπτυχθεί στις παραθαλάσσιες περιοχές. Ωστόσο, τόνισε, ότι οι περιοχές του παραλιακού μετώπου παρουσιάζονται αυτόνομα και όχι μέσα στο συνολικό πλαίσιο του Δήμου.
Κατά συνέπεια, στόχος είναι η προβολή και η ανάδειξη στους επισκέπτες - κυρίως του παραλιακού μετώπου - τον πλούτο και της ποικιλίας σε όλο το Δήμο με θεματικές διαδρομές που θα περιλαμβάνουν από βιωματικές εμπειρίες και δραστηριότητες μέχρι περιήγηση σε αξιοθέατα, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. Αιχμή του δόρατος αποτελεί η Αρχαία Όλυνθος σε συνδυασμό με το Αρχαιολογικό Μουσείο στον Πολύγυρο, ο Πύργος της Γαλάτιστας και το Λαογραφικό Μουσείο Πολυγύρου.
Όπως τόνισε η κ. Μπουρνατζή, υπάρχουν 5 ενότητες ανάπτυξης:
- Υποδομές
- Υπηρεσίες
- Διαδρομές
- Πιστοποιήσεις
- Όλων των ειδών οι εκδηλώσεις.
Μάλιστα η κ. Μουρνατζή, δίνοντας ένα spoiler από τις δράσεις που πρόκειται να ακολουθήσουν, ανακοίνωσε τη διοργάνωση street food festival με τοπικά προϊόντα, σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος.

tales from the capital

Tales from the Capital

Στο πλαίσιο της Στρατηγικής Τουριστικής Ανάπτυξης παρουσιάστηκαν τα λογότυπα για κάθε μία Δημοτική Ενότητα.
Κυρίαρχο ρόλο στα λογότυπα (αλλά και στην προβολή της περιοχής) παίζουν τα παραμύθια, οι ιστορίες των απλών ανθρώπων όπως περνούν από γενιά σε γενιά και τα μασάλια. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά προφορική ιστορία ενός τόπου αναδεικνύεται, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το τουριστικό προϊόν. Γι' αυτό και ο γενικός τίτλος των λογότυπων είναι "Tales from the Capital".

IMG 20220618 201551

Χαμογελαστά παιδιά παρουσίασαν τα λογότυπα των Δημοτικών Ενοτήτων

IMG 20220618 201604

Οι δρόμοι της Επανάστασης του 1821 στη Χαλκιδική, τα ήθη και έθιμα, τα τοπικά προϊόντα, οι θρησκευτικές διαδρομές, αλλά και οι ψηφίδες της Ολύνθου, καθώς και τα έλατα του Ταξιάρχη, αποτελούν στοιχεία των λογότυπων, αλλά και της στρατηγικής για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος.

stratTadp

Ο Αστ. Ζωγράφος

Στο θέμα των υποδομών στάθηκε ο Δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος. Όπως υπογράμμισε ένα μεγάλο έργο που είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από τη Μεταμόρφωση έως τις Καλύβες χρηματοδοτείται με 20 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελώντας σημαντικό βήμα στο κεφάλαιο Τουρισμός. Παράλληλα ο κ. Ζωγράφος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους παρεβρισκόμενους για την προσπάθεια που κατέβαλαν.

Ο Ι. Σιμώνης

Στους στόχους της Επιτροπής επικεντρώθηκε ο Πρόεδρός της Ιωάννης Σιμώνης, τονίζοντας ότι η δυνατότητα μετακινήσεων από τα παράλια στο βουνό, οι γαστρονομικές διαδρομές, η συνεργασία με άλλους φορείς, αλλά και η αξιοποίηση της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου αποτελούν μέσα για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος του Δήμου Πολυγύρου.

Ο Γρ. Τάσιος

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, του ΤΟΧ και της ΕΞΧ, έκανε μια αναδρομή στην πορεία της Επιτροπής. «Πριν 2 χρόνια πήρα την πρωτοβουλία και κατέθεσα στον Δήμαρχο Πολυγύρου, κ. Ζωγράφο μία πρόταση για να συστήσουμε δημοτική τουριστική επιτροπή (ΤΕΠ) απαρτιζόμενη από επιχειρηματίες και εκπροσώπους φορέων του Δήμου και με την προϋπόθεση να αναθέσουμε το έργο σε έναν εξιδεικευμένο επαγγελματία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι: «Έπρεπε να ξεκινήσουμε από το μηδέν αλλά με πολύ προσπάθεια και δουλειά μαζί με τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Σιμώνη καθώς και τα μέλη τη Επιτροπής, καταφέραμε αρχικά να εξασφαλίσουμε από τον προϋπολογισμό του Δήμου, τους κατάλληλους πόρους ώστε να χρηματοδοτηθεί το εγχείρημα. Στη συνέχεια, επιλέξαμε τον κατάλληλη επαγγελματία με πολυετή πείρα στην στρατηγική ανάπτυξης και προβολής προορισμών, την κ. Σοφία Μπουρνατζή, την οποία ευχαριστούμε πολύ για την εξαιρετική δουλειά που έκανε, για να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να έχουμε στα χέρια μας μία ολοκληρωμένη τουριστική στρατηγική ανάπτυξης και προβολής για το Δήμο μας. Και τονίζω το "ανάπτυξης" γιατί πρώτα πρέπει να δημιουργήσουμε και έπειτα να προβάλλουμε».
Σημειώνεται ότι ήδη κάποια έργα βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης, όπως η πρόσβαση στις παραλίες για ΑμεΑ και τα ηλεκτρικά ποδήλατα ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλα, όπως η αίτηση για τις Γαλάζιες Σημαίες. Σημαντικό είναι ότι για κάθε πρόταση υποδομής θα συνοδεύεται από αντίστοιχη μελέτη βιωσιμότητας καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση τους.
«Το ΤΕΠ είναι ένα μικρό παράδειγμα ότι η μεθοδικότητα, η επιμονή και η επιλογή κατάλληλων συνεργατών είναι ο δικός μου τρόπος να πετύχουμε πράγματα για τον τόπο μας και να πάμε μπροστά την Χαλκιδική μας. Κάτι καινούριο λοιπόν ξεκινάει στο Δήμο, είμαστε στην αρχή αλλά πιστεύω ότι με τη συμμετοχή όλων, πολλή δουλειά και στοχοπροσήλωση, θα τα καταφέρουμε», κατέληξε ο κ. Τάσιος.

Ο Γ. Καλλιμάνης

Στο ενδιαφέρον της αντιπολίτευσης για την ανάπτυξη του Τουρισμού στο Δήμο αναφέρθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιωάννης Σιμώνης, καθώς και στις πρωτοβουλίες της παράταξής του, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται η χάραξη μιας ισόρροπης και μακροχρόνιας στρατηγικής στον Τουρισμό. Κι αυτό σημαίνει αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης, όχι ως μεμονωμένη δραστηριότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

επιστροφή στην κορυφή

hotel-sonia.gr