sonia banner

ΡΟΗ 24/7:

KOUZINA 2022: Η καλύτερη και αποδοτικότερη διοργάνωση στην ιστορία του θεσμού

koyzinaps

Τιμώμενος ελληνικός προορισμός της διοργάνωσης ήταν η Δράμα

Αυλαία έριξε πριν λίγες ημέρες η ετήσια γαστρο-πολιτιστική γιορτή KOUZINA, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Ανατολική Χαλκιδική από τις από τις 15 Μαΐου μέχρι και τις 15 Ιουνίου, μετρώντας 32 κύριες και περίπου 200 παράλληλες δραστηριότητες.
Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο Δήμος Αριστοτέλη με τη συνεργασία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και της Αριστοτελικής Σύμπραξης Επαγγελματιών του Δήμου Αριστοτέλη, και αυτή στηρίχθηκε φέτος από:
• 22 τοπικούς πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους γυναικών,
• 54 τοπικές επιχειρήσεις τουρισμού και
• περίπου 1000 εθελοντές.

kouzina gyn

Επικεφαλής chef της διοργάνωσης για μία ακόμη χρονιά ήταν η Ντίνα Νικολάου.
Φέτος το KOUZINA, που αποτελεί μεταξύ άλλων και μηχανισμό προβολής και τουριστικής προώθησης του Δήμου Αριστοτέλη (στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο), ήταν πολιτιστικά αφιερωμένο στα «100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή», φέροντας τον τίτλο «100 χρόνια στη νέα πατρίδα».
Μια μεγάλη και τιμητική συνεργασία, αυτή με το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, ήλθε να επισφραγίσει την εν γένει ποιοτική πολιτιστική προσέγγιση του Δήμου Αριστοτέλη στα δρώμενα.
Τιμώμενος ελληνικός προορισμός της διοργάνωσης ήταν η Δράμα, με την οποία ο Δήμος Αριστοτέλη δικτυώθηκε οινικά, δημιουργώντας την πρώτη διαβαλκανική οινική διαδρομή με τίτλο «από το Αιγαίο Πέλαγος στη Μαύρη Θάλασσα». Η εν λόγω δικτύωση μεταξύ του Δήμου Αριστοτέλη, του Δήμου Δράμας και του Δήμου του Τσάρεβο Βουλγαρίας υπεγράφη στην Αρναία την Τετάρτη 8 Ιουνίου.
Τιμώμενος μεσογειακός προορισμός ήταν το Μαυροβούνιο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Αριστοτέλη, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στο Μαυροβούνιο και την Πρεσβεία του Μαυροβούνιου στην Αθήνα υποδέχθηκε την Πρόεδρο του Τουριστικού Οργανισμού της Podgorica, Irena Rogosic, η οποία υπέγραψε τη δικτύωση του Δήμου Αριστοτέλη με το Δήμο Podgorica σe θέματα προσκυνηματικών, οδικών και πολιτιστικών ανταλλαγών.
«Πρόκειται για συνέργεια του Δήμου Αριστοτέλη και του Forum Διαβαλκανικής Συνεργασίας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος και συνεχίζει: «ανοίγουμε τα δυτικά βαλκάνια με τεχνοκρατικές μεθόδους, θεμελιώνοντας στρατηγικές συνεργασίες και συνέργειες κύρους και δυναμικής. Ο οδικός τουρισμός αποτελεί κυρίαρχο τουριστικό πυλώνα στο τουριστικό προωθητικό μας πλάνο».
Σε επιλεγμένες δραστηριότητες της διοργάνωσης συμμετείχαν το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, η Ένωση Μελισσοκόμων Σλοβενίας, η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Τοσκάνης και η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Σικελίας. Στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών πάνω 50 ευρωπαίοι travel agents συμμετείχαν στα δρώμενα, τα οποία κατέγραψαν αντίστοιχοι εκπρόσωποι Τύπου από την Κύπρο, τη Δανία, τη Σλοβενία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Αμερική (για πρώτη φορά), την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Σικελία, την Ελλάδα και το Μαυροβούνιο.

kouzinasef

Το KOUZINA 2022 τίμησε τις γυναίκες chef, συνεργαζόμενο με τα ΔΕΛΤΑ 360 και τη Monasty Marriot της Θεσσαλονίκης: Ντίνα Νικολάου, Σοφία Γεωργακάκη, Κική Εμμανουηλίδου, Σοφία Ουργαντζίδου, Ειρήνη Σδούκου, Sladjana Soc, καθώς και γυναικείες ομάδες γαστρονομίας δημιούργησαν μενού, πιάτα και γεύσεις με τον όρο χρήσης μόνο τοπικών προϊόντων.
Εξαιρετικές ήταν και οι συνεργασίες του φετινού KOUZINA με το THESS BAO, που στις 19 Μαΐου στο Παλαιοχώρι παρουσίασε την τοπική εκδοχή του bao bun, αλλά και με τη Geogastronomy, που σε συνεργασία με το Xenia Ouranoupolis και το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν την εκδήλωση μνήμης στο Γέροντα Επιφάνιο Μυλοποταμινό (1.6.22), παρουσία φραγκισκανών μοναχών από τη Ρώμη.

koyzinaTeleti lixis

Η τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε σε πανηγυρικό κλίμα την Τετάρτη 15 Ιουνίου στα Νέα Ρόδα με τη συμμετοχή της μπάντας των ΧΑΛΚΙΝΩΝ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ των Αδελφών Βαλκάνη. Κατά τη διάρκειά της τιμήθηκαν και βραβεύθηκαν επιχειρηματίες, εθελοντές, συντελεστές, συνεργάτες, φορείς και όλοι όσοι συνετέλεσαν στην επιτυχία του εγχειρήματος.
«Πρόκειται για έναν πολυσύνθετο σχεδιασμό, ο οποίος αποδεικνύει έμπρακτα τον καταλυτικό ρόλο της γαστρονομίας στη σύγχρονη τουριστική ανάπτυξη», συνεχίζει ο Δήμαρχος Αριστοτέλη. «Με τρόπο που εμπλέκει όλες τις τουριστικές μορφές, ο θεσμός KOUZINA απλώνεται σε δεκάδες τουριστικές αγορές, ανοίγει νέες, ενισχύει υφιστάμενες, αναδεικνύει τουριστικά όλους τους οικισμούς του Δήμου Αριστοτέλη, δημιουργεί εξωστρέφεια, χτίζει συνεργασίες, ενεργοποιεί τους τοπικούς φορείς στη συνδημιουργία, μα πάνω απ’ όλα ορίζει τους ίδιους τους κατοικους του Δήμου Αριστοτέλη ως πρωταγωνιστές της προωθητικής ανάπτυξης του τόπου τους. Και αυτό είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη της γιορτής».
Η επόμενη διοργάνωση, η οποία ήδη σχεδιάζεται, θα τιμήσει chef με καταγωγή από το Δήμο Αριστοτέλη, οι οποίοι διακρίθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τιμώμενος ελληνικός προορισμός θα είναι στα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου και τιμώμενος μεσογειακός η Πορτογαλία.

επιστροφή στην κορυφή

hotel-sonia.gr