ΡΟΗ 24/7:

Απ. Πάνας: Η κυβέρνηση εκτίθεται για την απουσία αναπτυξιακής προοπτικής των ΟΤΑ (βίντεο)

PANASOTA

Κάλεσε τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την πορεία των εξαγγελθέντων έργων στο Δήμο Προποντίδας και Αριστοτέλη της Χαλκιδικής

Στην Επίκαιρη Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Κινήματος Αλλαγής προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, με θέμα: «Οι αντοχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξαντλήθηκαν, απαιτούνται λύσεις τώρα», τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Απόστολος Πάνας.

Ο Βουλευτής αρχικά επισήμανε πως ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι με τους Ο.Τ.Α., οι οποίοι πασχίζουν σε μια μίζερη διαχείριση οικονομικής επιβίωσης, εγκλωβισμένοι στην ενεργειακή κρίση, στη διόγκωση δαπανών και με ταυτόχρονη συρρίκνωση εσόδων, ενώ οι αναχρονιστικές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις καθυστερήσεων και ματαιώσεων εν έτη 2022 κρατούν ακόμη καλά.

Ως χαρακτηριστικό μάλιστα παράδειγμα ο κ. Πάνας αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα «Αλέξης Τρίτσης» για το οποίο αγωνιούν Δήμοι και Δήμαρχοι, καθώς ο χρόνος περνάει κι ακόμα δεν έχουν ενταχθεί και προχωρήσει έργα πνοής και καίριας σημασίας, ώστε να αποτελέσουν ουσιαστικά οι Ο.Τ.Α. τον αναπτυξιακό μοχλό των τοπικών κοινωνιών. Επίσης, ο Βουλευτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην περίφημη δημιουργία των «Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και συγκεκριμένα στο νόμο 4674/2020, που από την πρώτη στιγμή, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής στάθηκε απέναντι, ιδιαίτερα μάλιστα για την εφαρμοσιμότητα των «Αναπτυξιακών Οργανισμών».

«Η παράκαμψη διατάξεων, που ισχύουν για τους Φορείς του Δημόσιου Τομέα, ουσιαστικά ενισχύουν την ιδιωτικοποίηση των Δημοτικών Υπηρεσιών κι αυτό δε βρίσκει μόνον εμάς αντίθετους αλλά και την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Δεν μπορεί να αφορά «νευραλγικές υπηρεσίες της τοπικής διακυβέρνησης» των Δήμων, ούτε είναι δυνατόν μέσω αυτών να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση κατά καταστρατήγηση του Συντάγματος», υπογράμμισε ο κ. Πάνας, ενώ τόνισε πως πολλαπλασιάζονται τα θεσμικά αδιέξοδα και εντείνεται η ανασφάλεια σε Αιρετούς και Εργαζομένους της Αυτοδιοίκησης.

Ένα ακόμη ζήτημα, που απασχολεί τους παραθαλάσσιους και νησιωτικούς Δήμους κατέθεσε ο κ. Πάνας ενώπιων των Υπουργών, αναφορικά με την κάλυψη του κόστους των Δήμων για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών και των σχετικών εμπαιγμών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς πέρα από το γεγονός ότι δόθηκε μόνο το 1/3 των χρημάτων, που χρειάζονται οι Δήμοι για τη ναυαγοσωστκή κάλυψη των ακτών, αυτό δεν ήταν επιπλέον οικονομική ενίσχυση όπως πέρυσι, αλλά δόθηκαν από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) των Δήμων. Καθότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν αφορά κάποια τυπική γραφειοκρατική αρμοδιότητα, αλλά την ασφάλεια και τη ζωή εκατομμυρίων λουομένων στις παραλίες, ο Βουλευτής Χαλκιδικής ζήτησε να μάθει εάν, πότε και πώς ακριβώς θα καταβληθούν τα 21 εκατομμύρια, που ζήτησε η Αυτοδιοίκηση από το Κεντρικό Κράτος για να ασκήσει αυτές τις αρμοδιότητες.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Πάνας ανέφερε πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πάντοτε στήριζε με πράξεις την Αυτοδιοίκηση, καθώς πρέπει να έχει ρόλο και λόγο στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας και ζήτησε την κατάθεση του ολοκληρωμένου σχεδίου της Κυβέρνησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς τόσα χρόνια, από το 2019 μέχρι σήμερα, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες περιορίζονται σε αποσπασματικές επιμέρους ρυθμίσεις και παρατάσεις των ήδη ισχυόντων.

Επιπροσθέτως ο Βουλευτής κάλεσε τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την πορεία των εξαγγελθέντων έργων στο Δήμο Προποντίδας και Αριστοτέλη της Χαλκιδικής, ειδάλλως πρόκειται για εξαγγελίες δίχως αντίκρισμα.

επιστροφή στην κορυφή