sonia banner

ΡΟΗ 24/7:

Δύσκολη, αλλά ελπιδοφόρα χρονιά για τον τουρισμό

sete gs0622

30ή Γενική Συνέλευση ΣΕΤΕ

Δύσκολη, αλλά ελπιδοφόρα χαρακτήρισε την φετινή τουριστική χρονιά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, από το βήμα της 30ής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου. Αφού υπογράμμισε ότι και το 2021 ο ελληνικός τουρισμός στάθηκε όρθιος, εκτίμησε ότι ο κλάδος έχει τις δυνάμεις να βγαίνει νικητής και εν μέσω δυσκολιών.

Αναφερόμενος στις γεωπολιτκές εξελίξεις, υγειονομικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ότι η Ελλάδα και ολόκληρος ο κόσμος, βρίσκονται και πάλι μπροστά σε εξελίξεις που αλλάζουν το ρου της ιστορίας και υπενθυμίζουν ότι η περίφημη κανονικότητα, είναι πλέον η εξαίρεση, σε έναν κανόνα πολλαπλών κρίσεων, όπως ανάφερε. Μέσα σε αυτό το σύνθετο και βεβαρυμμένο περιβάλλον, ο ελληνικός τουρισμός, υπογράμμισε ο κ. Ρέτσος, καλείται για ακόμα μια φορά, να προσαρμοστεί και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και πάλι να στηρίξει τη μεγάλη εθνική προσπάθεια ανάκαμψης.

Μάλιστα υπενθύμισε ότι στη μεγάλη οικονομική κρίση της δεκαετίας του ’10, αλλά και στα χρόνια της πανδημίας, στήριξε εισοδήματα, δημιούργησε πολλές θέσεις εργασίας, συνέβαλε καθοριστικά στην κοινωνική συνοχή της περιφέρειας. Παράλληλα ο ελληνικός τουρισμός και το 2021, πέρα από κάθε πρόβλεψη και μέσα σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρων δυσκολιών, κατέγραψε μια σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση, έφτασε τα 14,7 εκατ. αφίξεις, και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, διαμορφώθηκαν σε 10,7 δισ. ευρώ, με αύξηση της Μέσης Κατά Κεφαλή Δαπάνης κατά 27% σε σχέση με το 2019, υπενθύμισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Κάνοντας έναν απολογισμό της δράσης του ΣΕΤΕ τα προηγούμενα χρόνια ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε στους τέσσερις κεντρικούς στόχους που είχε θέσει ο Σύνδεσμος το 2019 και συνεχίζει να διεκδικεί ακόμα.

Συγκεκριμένα ανάφερε: Την ωρίμανση και την κατάταξη μας στις μεγάλες αγορές, τη διαρκή, αρμονική και επωφελή για την ελληνική οικονομία και τη χώρα σχέση με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, την ενότητα του κλάδου, την εργασιακή και κοινωνική ειρήνη, την ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού καθώς και την ενίσχυση του κοινωνικού μας αποτυπώματος. Σε ό,τι αφορά την ωρίμανση, η Ελλάδα πέτυχε όλα τα προηγούμενα χρόνια, με πολύ κόπο, να συγκαταλέγεται πλέον στις ώριμες τουριστικά αγορές, που καταφέρνουν να ανταπεξέρχονται στις σύγχρονες απαιτήσεις, που μπορούν να προσελκύουν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα, τόνισε ο κ. Ρέτσος. Όπως είπε, το ελληνικό brand name άντεξε, ενισχύθηκε, συνέβαλε στα μέγιστα ο ελληνικός τουρισμός να μείνει όρθιος, ισχυρός, ανταγωνιστικός και σήμερα, το 2022, να αγγίξει και γιατί όχι να ξεπεράσει σε έσοδα το 2019, όπως είπε.

Στην παρέμβαση του ο κ. Ρέτσος στάθηκε στην κριτική που ασκείται για ζητήματα που αφορούν κυρίως θέματα εργασιακών συνθηκών και αμοιβών και ξεκαθάρισε λέγοντας: «Καμία παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία δεν δικαιολογείται. Καμία ανοχή απέναντι σε αυθαιρεσίες δεν ενθαρρύνεται. Είμαστε σαφείς και κατηγορηματικοί. Γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος να προστατέψουμε το ίδιο το προϊόν μας. Ποιοτικός τουρισμός με εργαζόμενους σε γκρίζες συνθήκες, δεν μπορεί να υπάρξει. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, χρειάζεται από πλευράς του κράτους, συνεχής και αυστηρός έλεγχος, για τον εντοπισμό των παραβατών και την παραδειγματική τους τιμωρία. Χρειάζεται και από τη δική μας πλευρά, αυστηρή τήρηση των νόμων, χωρίς εκπτώσεις και εξαιρέσεις. Εμείς πρώτοι, θέλουμε να ξεχωρίσουμε την ήρα από το σιτάρι. Τον επαγγελματία που πληρώνει φόρους, που προσφέρει δουλειές και ανάπτυξη, από τον τυχοδιώκτη που θεωρεί τον τουρισμό ως μια εύκολη πηγή πλουτισμού».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανακοίνωσε ότι ο Σύνδεσμος είναι έτοιμος να ξεκινήσει με όλους τους ενδιαφερόμενους, κοινωνικούς εταίρους και την πολιτεία, έναν καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο, με γνώμονα πάντα το καλό του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι επιδότησης της εργασίας, να συζητηθούν οι πολιτικές απασχόλησης τον χειμώνα, αλλά και να αλλάξει η νοοτροπία, σκεπτόμενοι τα οφέλη που θα προκύψουν για όλους, όπως τόνισε ο κ. Ρέτσος.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επανέλαβε πως χρειάζεται ένα ξεκάθαρο εθνικό στρατηγικό σχέδιο που θα λειτουργεί ως ένας συνεκτικός κρίκος, μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κυβέρνησης και των ιδιωτών και εστίασε στη μελέτη που εκπόνησε ο σύνδεσμος με τίτλο: «Ελληνικός Τουρισμός 2030 - Σχέδια Δράσης». Με βάση αυτό το σχέδιο, τα έσοδα το 2030, μπορούν να φθάσουν σε 27 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 52% σε σχέση με το 2019 που ήταν 18 δισ. ευρώ. Οι επισκέψεις στις Περιφέρειες μπορούν να φθάσουν σε 50 εκατ., καταγράφοντας αύξηση κατά 27% σε σχέση με το 2019 που ήταν 39 εκατ.. Οι διανυκτερεύσεις μπορούν να φθάσουν σε 307 εκατ., εμφανίζοντας αύξηση κατά 32% σε σχέση με το 2019 που ήταν 233 εκατ.. Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να επιτευχθεί με εφικτούς μέσους ετήσιους ρυθμούς μεταβολής την περίοδο μεταξύ 2023 και 2030, της τάξης του 6,2% για τα έσοδα, 3,5% για τις επισκέψεις, και 4% για τις διανυκτερεύσεις.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων ο κ. Ρέτσος εστίασε στην προσαρμογή της χώρας στις νέες παγκόσμιες τάσεις που ήδη διαμορφώνουν τις εξελίξεις στον παγκόσμιο και κατά συνέπεια στον ελληνικό τουρισμό. Τέτοιες παγκόσμιες τάσεις είναι: ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η βιώσιμη ανάπτυξη και η αειφορία, ο υπερτουρισμός, η οικονομία διαμοιρασμού, οι κοινωνικές και δημογραφικές αλλαγές, οι αναδυόμενοι προορισμοί, η ασφάλεια και η διαχείριση κρίσεων.

επιστροφή στην κορυφή

hotel-sonia.gr