Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απ. Πάνας: "Λύση για τις αποζημιώσεις επιχειρήσεων από τη θεομηνία του 2019" (βίντεο)

panas theom

Πρόταση του Βουλευτή Χαλκιδικής να υιοθετηθεί συγκεκριμένο πλαίσιο για την ταχύτερη καταγραφή των ζημιών και την έγκαιρη απόδοση των αποζημιώσεων

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε για δεύτερη φορά ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας ενώπιον του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη σχετικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής που επλήγησαν από τη θεομηνία της 10ης Ιουλίου του 2019.
Στην πρωτολογία του ο κ. Πάνας χαιρέτισε την άμεση αντίδραση του Υπουργείου, για την έκδοση Υπουργικής Απόφασης την περασμένη Πέμπτη 23-06-2022 (δείτε αναλυτικά εδώ), για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τον ανεμοστρόβιλο και την πλημμύρα της 10ης Ιουλίου του 2019, εκδίδοντας το σχετικό ΦΕΚ (3230Β/23-06-2022), έπειτα από την κατάθεση της Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή στις 10-06-2022.
Ταυτόχρονα ο Βουλευτής επισήμανε, πως στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του πριν ενάμιση χρόνο ο τότε αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε, ότι θα προχωρούσε σύντομα στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις αποζημιώσεις των πληγέντων. Μέχρι στιγμής όμως, καμία επιχείρηση δεν έχει εισπράξει αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστη, παρόλο που σε άλλες πληγείσες περιοχές της πατρίδας μας από ανάλογες θεομηνίες η κρατική αρωγή ήταν άμεση.
Ο αρμόδιος Υπουργός αναγνώρισε, πως καθυστέρησε η έκδοση της Υπουργικής Απόφασής και παραδέχθηκε, πως οι υπηρεσίες θα πρέπει να λειτουργούν με ταχύτερες διαδικασίες.
Στη δευτερολογία του ο κ. Πάνας ανέτρεξε σε συγκεκριμένα σημεία από την εν λόγω Υπουργική Απόφαση στην οποία γίνεται ξεκάθαρο, πως προβλέπονται αποζημιώσεις μόνο στο 30% του συνόλου της εκτιμηθείσας ζημίας. Ταυτόχρονα σημείωσε, πως η καταβολή των αποζημιώσεων ορίζεται να γίνει σε βάθος χρόνου 4 ετών από τη θεομηνία, ενώ ταυτόχρονα τόνισε, πως σε άλλες περιοχές της χώρας, που προκλήθηκαν καταστροφές, εκταμιεύτηκαν σε μικρότερο χρονικό διάστημα μεγαλύτερα ποσά στους πληγέντες από ότι στη Χαλκιδική.
Πρότεινε μάλιστα, δεδομένης και της κλιματικής αλλαγής, να υιοθετηθεί συγκεκριμένο πλαίσιο ουσιαστικής στήριξης για τους πληγέντες που θα ασκεί πίεση σε κάθε Περιφέρεια και Δήμο για την καταγραφή των ζημιών και την έγκαιρη απόδοση των αποζημιώσεων.
Ο κ. Πάνας μετά το πέρας της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης δήλωσε σχετικά: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που έπειτα από συνεχείς παρεμβάσεις μου, έγινε το πρώτο, αλλά μεγάλο βήμα για την ανακούφιση των πληγέντων επιχειρηματιών της Χαλκιδικής. Παράλληλα, έθεσα και την πρότασή μου για την συγκρότηση συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου για τη Χαλκιδική και για όλη τη χώρα, που θα πρέπει να υποστηρίζει τις διαδικασίες αποζημιώσεων, ώστε να υπάρχει ταχύτητα στην εξυπηρέτηση των πληγέντων και εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών όρων και προϋποθέσεων ,για να ενισχύεται- ανάλογα με τα δεδομένα-η κάθε περιοχή».

froutokosmos3

paliouras1

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020