xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Κραυγή αγωνίας για το Σέιχ-Σου που απειλείται…

seix sou mikitas

Επιστολή του Δημάρχου Νεάπολης-Συκεών στην ηγεσία του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προστασία του περιαστικού δάσους

Την άμεση παρέμβαση της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προστασία του περιαστικού δάσους του Σέιχ-Σου, το οποίο κινδυνεύει να πληγεί από πυρκαγιά εξαιτίας της μη απομάκρυνσης μεγάλου όγκου ξεραμένων κορμών και κλαδιών, αλλά και από την επανεμφάνιση του φαινομένου της ξήρανσης των δένδρων από το φλοιοφάγο έντομο, ζητά με επείγουσα επιστολή του ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, η οποία κοινοποιήθηκε ταυτόχρονα στους προέδρους των κομμάτων, των βουλευτών της Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, στην ηγεσία της Π.Κ.Μ. και στους δημάρχους της Περιφέρειας Κ.Μ..
«Παρά τις προσπάθειες απομάκρυνσης όλων των δέντρων που προσβλήθηκαν από το φλοιοφάγο έντομο, παραμένουν δυστυχώς εκατοντάδες άρρωστα δέντρα και άλλοι τόσοι ξεραμένοι κορμοί που δεν έχουν απομακρυνθεί από το δάσος. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν αυτά τα δένδρα χτυπήθηκαν από το έντομο στο παρελθόν και μέχρι σήμερα δεν κόπηκαν για να απομακρυνθούν, ή είναι δένδρα που επλήγησαν φέτος. Στην απευκταία περίπτωση ενός νέου κύματος επιδημίας του φλοιοφάγου εντόμου, είναι απαραίτητη η άμεση κινητοποίηση για την αποτροπή της επέκτασής του», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης. Όπως σημειώνει, «σε κάθε περίπτωση η παραμονή τους στο δάσος φέρει εξαιρετικά υψηλό βαθμό επικινδυνότητας για την πρόκληση και επέκταση ενδεχόμενης δασικής πυρκαγιάς υπό τις παρούσες κλιματολογικές συνθήκες λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών», τονίζοντας την «επείγουσα ανάγκη για αποτροπή της δασικής πυρκαγιάς».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι «παραμένει σε εκκρεμότητα η αναδάσωση του σημαντικότερου πνεύμονα πρασίνου της πόλης μας». «Για αυτό ακριβώς επαναλαμβάνω την έκκληση προς το αρμόδιο Υπουργείο σας για άμεση συνεργασία των Υπηρεσιών σας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε όλες οι εμπλεκόμενες αρχές να ξεκινήσουμε το ταχύτερο δυνατό τη συζήτηση και τη διαβούλευση για να εκπονηθεί εν τέλει, βάσει των επιστημονικών προτάσεων και των αναγκαίων μελετών, ένα οργανωμένο και μακρόπνοο σχέδιο αναδάσωσης», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, κάνοντας λόγο για την «ανάγκη να συστηματοποιηθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης της καταστροφής του περιαστικού μας δάσους και αναγέννησής του με πολύ περισσότερα μέσα και πολύ πιο γρήγορα».

 

επιστροφή στην κορυφή