xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Στο "σφυρί" το Πανεπιστημιακό Δάσος Ταξιάρχη

PANEPISTHMIAKO DASOS TAXIARXH22

Μπαράζ αντιδράσεων κατά της κυβέρνησης

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την απόσυρση διάταξης που προβλέπει την κατάργηση του Ν.Π.Δ.Δ. «Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τ.Δ.Δ.Π.Δ.)», ζητούν με επιστολή που συνυπογράφουν ο πρόεδρος του Τ.Δ.Δ.Π.Δ., Ιωάννης Γήτας, και η πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ., Θέκλα Τσιτσώνη.

Το άρθρο 296, παρ. 3, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις» προβλέπει ότι τρία Ν.Π.Δ.Δ., μεταξύ των οποίων και το «Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τ.Δ.Δ.Π.Δ.)», καταργούνται την 31η.12.2022 ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και συγχωνεύονται – απορροφώνται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το Τ.Δ.Δ.Π.Δ. δεν είναι ένα κτίριο με κάποιους υπαλλήλους που εκδίδουν κάποια έγγραφα και διαχειρίζονται μια καθημερινότητα. Είναι ένα νομικό πρόσωπο με διττό ρόλο που προάγει την εκπαίδευση και την έρευνα, λειτουργώντας και σαν πιλότος για τις υπόλοιπες δασικές υπηρεσίες με τις καλές πρακτικές που αναδεικνύει, κυρίως όμως, ασκεί έναν κοινωνικό ρόλο παντρεύοντας όλα τα παραπάνω με τις τοπικές κοινωνίες και τους ανθρώπους που ζουν εντός των πανεπιστημιακών δασών, διατηρώντας ισορροπίες και συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ανάπτυξη της τοπικής ορεινής οικονομίας προς όφελος όλων», τονίζουν στην επιστολή τους ο κ. Γήτας και η κα Τσιτσώνη.

Κ. Μάλαμα: Η κυβέρνηση νομοθετεί το ξεπούλημα του Πανεπιστημιακού Δάσους του Ταξιάρχη.

Σε δήλωσή της η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κυριακή Μάλαμα επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση μέσα στο απαράδεκτο κι αυταρχικό πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε για τα Πανεπιστήμια, “έκρυψε” και μία παράγραφο στο άρθρο 296, με την οποία καταργείται ο πανεπιστημιακός φορέας διαχείρισης του Δάσους του Ταξιάρχη. Με την κατάργηση του “Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του ΑΠΘ”, σε συνδυασμό με τις διατάξεις για την δημιουργία της Ανώνυμης Εταιρίας real estate, για το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας των πανεπιστημίων, που προβλέπει το άρθρο 260 του ίδιου νομοσχεδίου, το Πανεπιστημιακό Δάσος του Ταξιάρχη κινδυνεύει να βγει κυριολεκτικά “στο σφυρί”. Η πανεπιστημιακή κοινότητα κι η κοινωνία της Χαλκιδικής διαφωνούν κάθετα σε αυτ​ά τα σχέδια. Το Πανεπιστημιακό Δάσος του Ταξιάρχη πρέπει να διατηρήσει τον ακαδημαϊκό κι ερευνητικό χαρακτήρα του και καλούμε τώρα την κυρία Κεραμέως να αποσύρει το άρθρο άμεσα. Δική μας δέσμευση είναι η προστασία του Πανεπιστημιακού Δάσους του Ταξιάρχη, το οποίο αποτελεί σημείο ερευνητικής αναφοράς για την ακαδημαϊκή κοινότητα και πνεύμονα βιώσιμης ανάπτυξης για την Χαλκιδική".

 MALAMA 8722IMG 7798

Το ΓΕΩΤΕΕ

«Χωρίς καμία συζήτηση στα αρμόδια πανεπιστημιακά όργανα, χωρίς καμία διαβούλευση με κανέναν και χωρίς καμία αναφορά και αιτιολόγηση στη σχετική αιτιολογική έκθεση του κατατεθέντος νομοσχεδίου, στο άρθρο 296 του εν λόγω σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, συμπεριλήφθηκε αιφνιδίως διάταξη που αφορά στην κατάργηση του αυτοτελούς ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Αγροκτήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης», και του αντίστοιχου αυτοτελούς ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» και στη συγχώνευση/απορρόφηση τους από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Πρόεδροςτης Διοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Αθανάσιος Σαρόπουλος

"Έγγραφο του Περιφερειακού Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), με θέμα: «Παρέμβαση για την απόσυρση διάταξης του άρθρου 296 του κατατεθέντος σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων» προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη:

"Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

μία οδυνηρή έκπληξη για τους 10.000 γεωτεχνικούς επιστήμονες – μέλη του Περιφερειακού Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας επιφύλασσε η κατάθεση στη Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου με τίτλο: «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις». Χωρίς καμία συζήτηση στα αρμόδια πανεπιστημιακά όργανα, χωρίς καμία διαβούλευση με κανέναν και χωρίς καμία αναφορά και αιτιολόγηση στη σχετική αιτιολογική έκθεση του κατατεθέντος νομοσχεδίου, στο άρθρο 296 του εν λόγω σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, συμπεριλήφθηκε αιφνιδίως διάταξη που αφορά στην κατάργηση του αυτοτελούς ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Αγροκτήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης», και του αντίστοιχου αυτοτελούς ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» και στη συγχώνευση / απορρόφηση τους από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης".

paliouras2

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 08 Ιουλίου 2022 09:58
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2