ΡΟΗ 24/7:

Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Ιταλίας

dragi3254682

Σε κρίση η κυβέρνηση της χώρας

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντάγκι συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο και ανακοίνωσε στα μέλη του την απόφασή του να παραιτηθεί.

Πιο αναλυτικά, σε επίσημο ανακοινωθέν την ιταλικής κυβέρνησης, αναπαράγεται η δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος τονίζει:

"Θέλω να σας ανακοινώσω ότι απόψε πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι σημερινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτικής απόψεως. Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της δεν υφίσταται πλέον.

Τις ημέρες αυτές από μέρους μου καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για να συνεχιστεί η κοινή πορεία, προσπαθώντας να ικανοποιήσω τα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι όμως σαφές από την πολιτική συζήτηση και από τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή".

Ο Ντράγκι υπενθύμισε ότι θα συνέχιζε ως πρωθυπουργός «μόνο αν υφίστατο η προοπτική υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος για το οποίο είχε λάβει την αρχική ψήφο εμπιστοσύνης».

Αναλυτές εκτιμούσαν ήδη πριν από αυτήν τη συνάντηση πως ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός θέλει να επιλέξει την οδό της παραίτησης και πως ο Ματαρέλα θα επιχειρήσει να τον αποτρέψει ζητώντας του να παραμείνει στη θέση του μέχρι την άνοιξη του 2023.

Σημειώνεται πως το 2023 είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν και οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία. Ωστόσο πλέον, στην σκιά των σημερινών εξελίξεων, οι επόμενες εκλογές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν και νωρίτερα, ενδεχομένως το φθινόπωρο του 2022, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το BBC.

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι έλαβε σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία, η οποία ενέκρινε και τα πιο πρόσφατα οικονομικά μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων. Όμως το Κίνημα Πέντε Αστέρων, όπως είχε ανακοινώσει, δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία. Συνολικά, την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού εξέφρασαν με τις ψήφους τους 172 γερουσιαστές σε σύνολο 315.

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ηγείτο μιας κυβέρνησης συνεργασίας – εθνικής ενότητας στην Ιταλία από τον Φεβρουάριο του 2021 και έπειτα.

Η τελευταία κυβερνητική κρίση στην Ιταλία, που ξεχωρίζει και ως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, προκλήθηκε όταν ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε, αρνήθηκε να υποστηρίξει το ύψους 23 δισ. ευρώ κυβερνητικό πακέτο οικονομικής βοήθειας για οικογένειες και επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Ντράγκι δεν έχει κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει το κόστος ζωής που εκτοξευθεί στη χώρα.

Ο 74χρονος Ντράγκι είχε, όμως, προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι χωρίς την υποστήριξη των Πέντε Αστέρων, η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να συνεχίσει.

επιστροφή στην κορυφή